Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Vilkas rakettikevät

Vilkas rakettikevät

Leo Wikholm

Mennyt kevät oli poikkeuksellisen vilkasta raketti-ilmiöiden aikaa. Jo pelkästään yhden kuukauden aikana nähtiin ilmiöitä, jotka liittyivät satelliittien laukaisuun, luotausrakettikokeisiin ja ohjuskokeisiin. Myös sääolosuhteet olivat otollisia tapahtumien näkemiseen aina etelärannikkoa myöten.

Kiirunan bariumkoe

Pohjois-Ruotsin Kiirunasta tehtiin ilmakehän yläosia tutkiva bariumkoe maaliskuun 23.päivän iltana.

Puoli yhdeksän aikaan pohjoisesta horisontista alkoi nousta hehkuvia palloja. Ensin ne olivat vaaleita, ehkäpä keltaisen vihertäviä. Tämän jälkeen ne heikkenivät sinisiksi ja lopulta sinipunaisiksi. Taivaalla nähtiin ainakin kahdeksan pientä palloa, jotka ilmestyivät näkyviin puolen minuutin välein. Viimeisimmät näkyivät lähempänä horisonttia. Ilmiö jäi hehkumaan taivaalle joksikin aikaa ja se oli näkyvissä ainakin toistakymmentä minuuttia. Samaan aikaan ilmiön kanssa taivaalla näkyi myös revontulia, joten tarjolla oli melkoinen värikimara. Tästä ilmiöstä kertyi Ursan Taivaanvahtiin yli 80 havaintoa eri puolilta Suomea.

Tässä laukaisussa koe tehtiin IM/IO-raketilla (Improved Malemute/Improved Orion) ja tutkimuslaitteisto oli nimeltään BROR. Raketti nousi maksimissaan 244 km korkeuteen. Laukaisun avulla tutkitaan ionosfääriä, ilmakehän yläosien sähkökenttiä, aurinkotuulta ja revontulia. Laukaisussa ilmakehän yläosiin vapautettiin bariumia.

Melko laajasta laukaisuikkunasta ilmoitettiin jo maaliskuun alussa, joten aika moni osasi ennakoida sen tapahtuvan jossain kohdin maaliskuuta, varsinkin jos seurasi Kiirunan avaruuskeskuksen sivuja.

Kiirunan rakettikoe 23.3.2023 (Kuva: Matti Hellqvist, Inari)

Kiirunan rakettikoe 23.3.2023 (Kuva: Matti Hellqvist, Inari)

Andøyan rakettikoe

Samana iltana Kiirunan kokeen kanssa tehtiin luotausrakettikoe myös Pohjois-Norjan Andøyan avaruuskeskuksesta. Sieltä oli tarkoitus lähettää neljäkin tutkimusrakettia, mutta vain kaksi laukaistiin.
Terrier IO- ja Black Brant 9 -raketit veivät ilmakehän yläosiin Nasan kokeita kello 23.00 Suomen aikaa.

Tämä ilmiö nähtiin tiettävästi Inarissa, mutta tästä ei ole virallista havaintoa lähetetty Ursalle. Matalalla pohjoishorisontissa nähtiin valkeita rakettien pakokaasukiehkuroita.

Satelliitin laukaisu

Kun Kiirunan ilmiö oli sulateltu, itätaivaalle ilmestyi upea komeettamainen valoilmiö maaliskuun 29.päivän iltana pian kello 23 jälkeen. Kirkkaan valon ympärillä oli pitkät hunnut ja kyseessä oli selkeästikin satelliitin laukaisu. Valoilmiö liikkui länteen päin melko nopeasti ja kaarsi horisonttia kohden kadoten lopulta näkymättömiin. Valoilmiön ydin kirkastui ja erkani loppuvaiheilla.

Satelliitin laukaisu 29.3.2023 (Kuva: Kari Peltokorpi, Siikalatva, Pulkkila)

Satelliitin laukaisu 29.3.2023 (Kuva: Kari Peltokorpi, Siikalatva, Pulkkila)

Kyseessä oli Venäjältä Plesetskin avaruuskeskuksesta laukaistu Sojuz 2-1v -kantoraketti, jonka lastina oli sotilaallinen Kosmos 2568 -satelliitti. Se asettui polaariradalle noin 330 km korkeuteen. Tarkka laukaisuajankohta oli kello 22.57 Suomen aikaa.

Tästä ilmiöstä kertyi Ursan Taivaanvahtiin lähes 60 havaintoa. Näistä eteläisimmät tehtiin Turussa ja Nurmijärvellä ja olipa ilmiö tallentunut myös Ursan Artjärven havaintokeskuksen kokotaivaskameraankin.

Ohjuskokeen polttoainepilvi

Paria viikkoa myöhemmin huhtikuun 11.päivän iltana hämmästeltiin erikoista valoilmiötä hieman ennen puoltayötä. Etelätaivaalla näkyi valkea, kaunis, melko kookas ja liekkimäinen hohtava pilvi kello 23.35 tienoilla. Se ensin voimistui ja alkoi sitten heiketä hitaasti liikkuen. Ilmiö oli näkyvissä yli 10 minuutin ajan.

Tästä kertyi Ursan Taivaanvahtiin viisi havaintoa Ilomantsista, Kuusamosta, Nurmeksesta ja Pudasjärveltä.

Valoilmiö 11.4.2023 kello 23.30 (Kuva: Eero Karvinen, Nurmes)

Valoilmiö 11.4.2023 (Kuva: Eero Karvinen, Nurmes)

Tässä olikin hieman erikoisempi tapaus, sillä se näyttää liittyneen tiettävästi venäläisen Yars-E -ohjuksen koelaukaisuun. Se tehtiin Kapustin Yarissa, joka on vanha avaruuskeskus noin 100 km Volgogradista itään. Maali oli Kazakstanissa Sary Shaganissa. Kokeen lakikorkeus lienee noin 1000 km luokkaa, minkä vuoksi pakokaasut näkyivät laajalle alueelle.

Tällaisia eteläisiä ohjuskokeita havaitaan äärimmäisen harvoin. Suomen taivaalla näkyneet ohjuskokeet ja muut rakettikokeet ovat aina näkyneet idässä tai pohjoisen suunnalla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *