Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruustekniikka

Satelliittikatsaus - Kesäkuu 2009

Laservälähdyksiä satelliiteista

A-Train on joukko ilmakehää tutkivia satelliitteja, jotka kiertävät maapalloa toisiaan lähekkäin samassa ratatasossa. Tähän muodostelmaan kuuluvat satelliitit Aura, Parasol, CALIPSO, CloudSat, Aqua ja OCO. Jokaisella satelliitilla on omat mittaustavoitteensa mm. ilmakehän aerosolit, pilvet, lämpötila, kosteus, säteilytasapaino. Hyödyntämällä "satelliittijunan" tarjoamaa mittaustietoa, saadaan varsin tarkkaa tietoa ilmakehän osasta, jota parhaillaan tutkitaan. 

Satelliittijunan pituus on ajallisesti 15 minuuttia. Kun ensimmäinen satelliitti on ylittänyt horisontin, on 15 minuutin kuluttua viimeisen satelliitin vuoro. Satelliiteista CALIPSO ja CloudSat ovat lähekkäin toisiaan, ajallisesti vain 15 sekunnin viiveellä.

Näistä CALIPSO on harrastajien kannalta mielenkiintoinen sillä sen matkassa on LIDAR-lasermittalaite CALIOP (the Cloud Aerosol Lidar with Orthogonal Polarization) eli se luotaa ilmakehää lasersäteellään. Laserin aallonpituudet ovat 532 nm ja 1064 nm. Kun satelliitti kulkee havaintopaikan ylitse, on mahdollista nähdä laserin vihreä välähdys!

Amerikkalainen Greg Hendry onnistui havainnoissaan ja taivaalta löytyi jopa 30 asteen pituinen lasersäde. Gregin kuvakokoelmaan nuo säteet eivät tarttuneet, mutta sieltä löytyy muutama vihreä välähdys.

Kesäkuun satelliittilaukaisuja

LRO eli Lunar Reconnaissance Orbiter laukaistiin kohti Kuuta kesäkuun 18. päivänä. Luotain asettuu Kuuta kiertävälle radalle. Sen yhteydessä on myös LCROSS -luotain (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite), jonka on tarkoitus iskeytyä Kuun pintaan lokakuun alussa. Laukaisut tehtiin Atlas-raketilla Cape Canaveralista Yhdysvalloista.

Measat 3a -tietoliikennesatelliitti laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta kesäkuun 22. päivänä. Laukaisu tehtiin Zenit-raketilla. 

GOES O -sääsatelliitti laukaistiin radalleen kesäkuun 27. päivänä. Kyseessä on geostationaarinen sääsatelliitti, joka tunnetaan myös nimellä GOES 14. Laukaisu tehtiin Delta-raketilla Cape Canaveralista Yhdysvalloista.

Sirius FM5 -tietoliikennesatelliitti laukaistiin radalleen kesäkuun 30. päivänä. Kyseessä on geostationaarinen satelliitti. Se laukaistiin Baikonurin avaruuskeskuksesta Proton-raketilla.

 

Satelliittihavaintoja

Satelliitti Designaatio Pvm Kello Havaitsija Huomioita
Kosmos 1143 rkt 1979-093-B 2009-06-01 00:43 HK +2.5 kiikareilla delta UMa:n vierestä

Havaitsijat

Lyhenne Nimi Paikka
HK Heikki Kauppinen Espoo