Tietoa varaajalle

Etusivu | Havaintolaitteet

Ursa ry:n havaintokeskus on yhden hehtaarin tontille rakennettu kokonaisuus.

Päärakennus

Hirsitalo 200 m2 kahdessa kerroksessa, jonka alakerrassa sijaitsevat keskuksen sosiaaliset tilat (sali, keittiö, vesi wc:t, saunatilat) ja yläkerrassa pääasialliset yöpymistilat. Alakerran suuri sali toimii yhteisenä kokoontumistilana.

Rakennus on tilava, talvilämmin ja vastaa omakotitalon varustelua.

Yläkerta sisältää neljä makuuhuonetta ja 16 vuodepaikkaa. Lisäksi käytössä on oleskelutila, jossa tarvittaessa lisävuoteet kahdelle henkilölle.

Ohjausrakennus

Hirsitalo 74 m2. Olohuone, jossa keittiöosa, kolme makuuhuonetta, yhteensä kaksitoista vuodepaikkaa ja vuodesohva.

Ei juoksevaa vettä, viemäriä tai sisä-wc:tä. Kuivakäymälä ulkona 10 m päässä. Polttava käymälä valmistellaan käyttöön ohjausrakennukseen vuoden 2022 aikana.

Ruokailu

Päärakennuksessa on perusastiastot (n. 25 hlö) normaaliin ruuanlaittoon ja ruokailuun. Varusteina ovat jääkaappi, pakastin, liesi, mikroaaltouuni, astianpesukone, kahvin- ja vedenkeitin, leivänpaahdin.

Ohjausrakennuksessa toimitaan omilla astioilla. Varusteina ovat jääkaappi, liesilevy, mikroaaltouuni, kahvinkeitin.

Grillipaikalla on grillausmahdollisuus.

Majoittuminen

Rakennusten vuoteet ovat varustettu patjoilla, sijauspatjoilla ja tyynyillä. Majoittujien tulee itse varata lakanat, tyynyliinat, peitot tai makuupussit ja peseytymisvälineet mukaansa. Käytettävissä ovat yöpöytä ja komero jokaista majoituspaikkaa kohden. Henkilökohtaisia vaatteita tai varusteita tulisi säilyttää omassa komerossa.

Tietotekniikka, audio ja video

Rakennukset ja piha-alueet ovat varustettu langattomalla laajakaistayhteydellä.

Päärakennus

Langaton verkko ja muutamia kiinteän verkon pistokkeita. Kytkeytymisohjeet päärakennuksessa.

Alakerran sali on tarkoitettu pääasialliseksi esitys- ja kokoustilaksi. Tila on varustettu valkokankaalla, fläppitaululla, dia- ja piirtoheittimellä,televisiolla, fullHD-dataprojektorilla, Bluray-soittimella ja kiinteällä tietokoneella yleiseen käyttöön.

Televisio on käytettävissä TV-ohjelmien katseluun. Tietokoneeseen on kytketty dataprojektori, jota voidaan käyttää koneella olevan materiaalin esittelyyn valkokankaalta. Bluray/DVD-soitinta voidaan myös käyttää elokuvien katseluun valkokankaalta.

Ohjausrakennus

Langaton ja langallinen verkko tietokoneiden käyttöä varten.

Tähtitornit ja havaintolaitteet

Langaton verkko.

 • Torni 1. Ø 6,0 m*
  • Astrofox 36” folded Newton (91,5 cm)*
  • 102 mm linssiteleskooppi
 • Torni 2. Ø 3,5 m*
  • Alluna RC 16" teleskooppi Paramount ME jalustalla RC teleskoopin yhteydessä Skywatcher 120ED linssiputki*
  • Tornin mastossa SBIG allsky kamera ja Vaisala sääasema*
 • Torni 3. Ø 2, 5m
  • Meade 16" LX200 (40,6 cm)*
 • Ylempi ja alempi halodeck
  • Betonitasanteet omille laitteille ja visuaalihavainnoille tornien lähellä. Varustettu pistorasioilla.
 • H-alfa-teleskooppi
  • Coronado MaxScope 40 mm (käytettävissä Meaden yhteydessä)*
 • CCD-kamerat
  • Moravian G4-16000*
  • SBIG STL 1001E*
 • Kiikarit
  • Zuiho 7x50 mm
 • Lisäksi useita teleskooppeja siirrettävissä ulos ja käyttöön.
 • *Laitteiden käyttö edellyttää käyttökoulutusta, jota annetaan tapahtuma- ja talkooviikonlopuissa.

Käyttöohjeet, vastuut ja turvallisuus

Jokaisesta rakennuksesta (myös tähtitornit ja teleskoopit) löytyvät yksityiskohtaiset käyttöohjeet niille nimetyistä mapeista. Keskuksen varaavalla ryhmällä tulee olla täysi-ikäinen vastuu / yhteyshenkilö, joka selvittää kaikille yöpyjille mm. turvallisuusohjeet.

Lapsi/nuorisoryhmille tulee turvallisuusohjeet käydä perusteellisesti läpi. (mm. Hätäpoistumistiet).

Avotuli ja kynttilät ovat sallittuja vain päärakennuksen takassa ja grillipaikalla valvotusti. Takka täyttää rakenteeltaan ja hormiltaan määräykset, mutta tunteja kestävä jatkuva runsas puunpoltto voi johtaa palovaaraan hormin läpivientikohdissa!

Kotieläimiä ei tule päästää rakennuksiin. Tapahtumissa tulee noudattaa kohtuullista alkoholin käyttöä. Samalla kunnioitat muiden osallistujien odottamaa hyvää ilmapiiriä.

Rakennuksissa on hiljaisuus klo 23-07 välisenä aikana.

Siivoukset ja jätehuolto tulee osallistujien hoitaa itse tapahtuman kuluessa ja päätyttyessä. Erikseen palkattua siivoojaa ei ole varattuna, joten kaikkien tulee osallistua ylläpitoon. Piha-alueilla on kameravalvontajärjestelmä. Pysäköinti ajotielle on kielletty (pelastustie) ja ylös menevä tie johtaa toisen tontin omistajalle.

Ajo-ohjeet

Osoite: Kimonkyläntie 950A 16230 ARTJÄRVI. Kyltti: TÄHTIKALLIO/VIESTIKALLIO

Saapuminen ja käyttö

Tähtikallion käytössä noudatetaan varauskalenteria. Toimintaryhmä ilmoittaa avainten sijainnista. Lämmitys on laitettava päälle päärakennuksen eteisestä, kytkimet ja ohjeet ovat pääovesta katsoen vasemmalla puolella.

Havaintokeskuksessa on sähkölämmitys, jota avustaa ilmalämpöpumppu. Pumppua ohjataan kaukosäätimellä, joka löytyy päärakennuksen tietokonepöydän viereisessä tolpassa olevasta telineestä. Pumppu säädetään lämmityskaudella lämmitysasentoon ellei jo ole siinä, ja lämpötila nostetaan kaukosäätimestä 20-22 asteeseen. Erittäin kuumina aikoina pumppu voidaan asettaa jäähdytysasentoon mutta tätä tulee runsaan sähkönkulutuksen vuoksi käyttää harkiten. Kaihtimet voidaan nostaa yläasentoon alakerrassa, jos ne on jätetty edellisellä kerralla alas sisätilan kuumenemisen torjumiseksi.

Päärakennuksen infonäyttö saadaan päälle painamalla näytön alla olevasta jatkojohdosta virta päälle. Salissa olevat tietokoneet voidaan käynnistää virtanapeista. Vasemmanpuoleisella koneella voidaan striimata tapahtumia päärakennuksessa olevien erillisten ohjeiden avulla ja oikeanpuoleisella voidaan ohjata kakkostornin Alluna-kaukoputkea. Keskimmäisellä koneella saadaan etäyhteys ykköstorniin ja tulevaisuudessa konetta on tarkoitus käyttää ykköstornin ohjaukseen. Videoprojektori saadaan päälle kaukosäätimestä, joka on tietokonepöydällä.

Pesutilojen ja saunan käyttöön on erilliset ohjeet saunan pukuhuoneessa. Jätteiden lajittelussa tulee noudattaa keittiössä olevia ohjeita.

Lähtö

Ennen lähtöä havaintokeskus on siivottava ja jätteet lajiteltava asianmukaisesti. Tietokoneet, videoprojektori ja infonäyttö sammutetaan. Tarkista, että ovet ovat lukossa, myös päärakennuksen saunanterassin ovi ja yläkerran parvekkeen ovi. Kaihtimet on hyvä erityisesti kesäkaudella laskea alas, jotta sisätila ei kuumene. Ilmalämpöpumppu säädetään lämmitysasentoon 16-17 asteen lämpötilaan. Lämmöt kytketään eteisestä pois siellä olevan ohjeen mukaisesti. Avaimet palautetaan toimintaryhmän ohjeiden mukaiseen paikkaan.