Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Syksyn 2018 esitelmät

Esitelmät pidetään Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Esitykset streamataan suorana lähetyksenä verkkoon ja ne ovat katsottavissa verkossa myös jälkikäteen. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat tälle sivulle.

Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.

30.10. Meteoriitin jäljillä Botswanassa

Millaista on etsiä meteoriittia Kalaharin autiomaassa? Harvinainen etukäteen avaruudessa havaittu asteroidi 2018 LA syöksyi maapallon ilmakehään kesäkuun 2. päivänä 2018. Ursan tulipallotyöryhmän Esko Lyytinen ja Jarmo Moilanen saivat laskettua sen kappaleiden putoamispaikan sijaitsevan maailman toiseksi suurimmalla eläinsuojelualueella Botswanassa. Siitä käynnistyi botswanalais-yhdysvaltalais-suomalaisen etsintäretkikunnan vaiherikas seikkailu meteoriittien saamiseksi talteen. Etsijöiden täytyi varustautua autiomaan karujen olosuhteiden lisäksi myös suurten villieläinten, muun muassa leijonien ja norsujen, kohtaamiseen. Tomas Kohout kertoo, mitä Botswanan poikkeuksellisesta meteoriitista on jo saatu selville, ja mitä siitä voidaan vielä oppia.

Puhujina Helsingin yliopiston geologi Sanni Turunen ja planetologi, akatemiatutkija Tomas Kohout.

Linkki esitelmän seuraamiseen suorana verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=AGmNlrcJiKg

***

6.11. Summanen Suomen 12. impaktikraatteri

Maapalloon törmää aika ajoin suurempia kappaleita, jotka jättävät kosmisen jälkensä. Suomestakin näitä törmäysjälkiä tunnetaan, mutta satojen miljoonien vuosien aikana jäljet vähitellen katoavat. Niiden etsiminen muistuttaa hiukan salapoliisityötä.

Saarijärven Summasjärven kraatteriluonteesta saatiin vihiä jo parisenkymmentä vuotta sitten kun alueen geofysikaalisissa mittauksissa havaittiin pyöreä poikkeama. Jatkotutkimukset vahvensivat epäilyjä, kunnes viimein vuonna 2017 alueelta löydettiin selviä merkkejä törmäyksestä ja sen aiheuttamasta sokkiaallosta: pirstekartioita ja shokkilamelleja. Näin Summanen varmistui Suomen 12. törmäyskraatteriksi.

Miten tapahtumat tarkalleen etenivät? Miten vanhasta kraatterista on kyse? Mitä tiedämme itse törmänneestä kappaleesta? Entä onko Summasen tarina jo täysin selvillä, vieläkö alueella riittää tutkittavaa? Ja miten näitä meistä jokainen voi löytää?

Puhujana geologi Satu Hietala Geologian tutkimuskeskuksesta.

Linkki esitelmän seuraamiseen suorana verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=H5zrRLXrp0E

***

13.11. Miten mennään Merkuriukseen ja mitä siellä tekemään?

Merkurius on aurinkokunnan sisin planeetta --  pieni ja karu, kraattereiden pippuroima maailma, jonka lämpötilat vaihtelevat äärimmäisyydestä toiseen. Vasta kaksi luotainta on käynyt tutkimassa Merkuriusta, mutta tilanteeseen tuli käänne 20.10.2018, kun Euroopan avaruusjärjestö ESA ja Japanin avaruusjärjestö JAXA lähettivät luotainpari BepiColombon tutkimaan planeettaa. Hanke on suomalaisittain hyvin kiinnostava, sillä sen tuloksia analysoi useita suomalaistutkijoita, ja luotaimen kyydissä lentää kotimaista huipputeknologiaa. BepiColombo on saanut nimensä italialaisen matemaatikko ja insinööri Giuseppe (“Bepi”) Colombon mukaan, joka ratkaisi vuonna 1965 Merkuriuksen pyörimisen arvoituksen: planeetta pyörähtää akselinsa ympäri kolme kertaa kutakin kahta ratakierrosta kohti.

Mitä Merkuriuksessa on vielä tutkittavaa? Millainen luotain on BepiColombo, ja mitä vaaditaan luotaimelta, jolta kestää vuosia päästä lähelle Aurinkoa? Mitä se voi opettaa meille aurinkokunnan planeettojen synnystä -- tai Einsteinin suhteellisuusteoriasta? Entä mitä hyötyä on kaksiosaisesta luotaimesta?

Puhujana BepiColombon SIXS-instrumentin päätutkija, tähtitieteilijä ja dosentti Juhani Huovelin Helsingin yliopistosta.

Linnki esitelmän seuraamiseen suorana verkossa: https://www.youtube.com/watch?v=rUGQoOGt1vU

Ursan sääntömääräinen syyskokous pidetään samassa salissa esitelmän jälkeen klo 19.15.