Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ursan Avaruusviikko kouluille 20.–24.3.2023

Monessa koulussa käsitellään opetuksessa keskitetysti avaruusasioita jollakin viikolla. Tähtitieteellinen yhdistys Ursa järjestää 20.–24.3.2023 alakouluille suunnattua, koulu-tv-tyyppistä ohjelmaa, jota voi käyttää avaruuteen liittyvän opetuksen tukena. Maksuttomat, kaikille avoimet lähetykset tulevat säilymään verkossa ja niitä voi käyttää opetuksen tukena myös myöhemmin. Jaamme myös ohjelmien käsikirjoitukset ennakkoon edeltävällä viikolla, jotta opettajilla olisi mahdollisuus tutustua käsiteltäviin asioihin ennakkoon.Tutustu ohjelmaan alempana!

Kevään 2023 Avaruusviikko on ensimmäinen laatuaan, ja siitä saadun kokemuksen ja palautteen perusteella tulevia Avaruusviikkoja ja niiden sisältöä puntaroidaan tarkemmin.

Lähetä palautetta Avaruusviikosta »

Uudet postituslistat

Jotta vastaisuudessa Avaruusviikoista ja muista Ursan kouluille suunnatuista palveluista saataisiin tieto perille helpommin, perustimme pari uutta tiedotuslistaa ala- ja yläkouluille. Listoilla ei käydä keskustelua, vaan sitä kautta tulee vain harvakseltaan tietoa Ursan palveluista.

Ursan lista alakoulujen opettajille »

Ursan lista yläkoulujen opettajille »

 

Lisätietoja

Anne Liljeström
toiminta- ja tiedotussuunnittelija
09 6940 4010
anne.liljestrom (a) ursa.fi

Avaruusviikon ohjelma

Kaikki Avaruusviikon ohjelma ilmestyy tunnin alettua klo 9.00 tai 11.00 YouTube-linkkinä alla olevaan ohjelmalistaan. (Alun alkaen oli tarkoitus näyttää kaikki Ursan YouTube-kanavalla livenä, mutta sitä ei saatu toteutettua! Toisaalta, tällä uudella tapaa opettajalle jää enemmän joustoa tunnin organisoimiseen.)

Ohjelma koostuu kahdentyyppisestä sisällöstä: videotuokiot ovat lyhyitä, tietoiskutyyppisiä johdatuksia kulloinkin käsiteltävään aiheeseen. Kysy mitä vain -tunti on vapaamuotoisempi ja osallistava lähetys, jossa Ursan asiantuntijat ovat läsnä ja vastaavat suullisesti heille chatissa esitettyihin kysymyksiin.

Ohjelman lähetysaika ja kesto

Alakoulun alimmille luokille tarkoitettu ohjelma on kestoltaan lyhyempää: yksi videotuokio kestää 5–7 minuuttia. Alakoulun ylemmille luokille sopivampaa ohjelmaa julkistetaan myöhemmin päivällä. Yksi ylempien luokkien videotuokio kestää 9–13 minuuttia. Kaikki tietenkin saavat halutessaan katsoa kaikkia sisältöjä!

Lisäksi joka päivä järjestetään avoin kyselytunti erikseen alemmille ja ylemmille luokille. Kyselytunti kestää koko oppitunnin ajan, ja sitä voi seurata niin pitkään kuin haluaa. Tunnilla voi kysyä avaruudesta ja tähtitaivaasta aivan mitä haluaa.

Perjantaina 24.3. klo 17.00 alkaen järjestetään myös lapsille tarkoitettu Virtuaalinen tähtiretki, jonne oppilaat voivat osallistua huoltajiensa kanssa niin halutessaan. Lue lisää Virtuaalisista tähtiretkistä »

Ohjelmaan osallistuminen

Avoimeen kyselytuntiin voi osallistua YouTuben chatissa, ja oppilaat (tai opettajat oppilaiden puolesta) voivat esittää sitä kautta kysymyksiä. (Alun perin oli tarkoitus, että myös heti videon jälkeen voisi esittää chatissa kysymyksiä, mutta siitä suunnitelmasta on luovuttu.)

Avaruusviikon ohjelma

Alkupäivän ohjelma on räätälöity vaikeustasoltaan erityisesti alakoulun alemmille ja loppupäivän ohjelma alakoulun ylemmille luokille. Kaikki saavat tietysti halutessaan katsoa kaikkea.

VIDEOITA EI OLE TEKSTITETTY VIELÄ. Tekstitykset lisätään videoihin myöhemmin.

Linkit videoihin ilmestyvät tähän taulukkoon joka päivä klo 9.00 tai 11.00 ja ohjelman voi katsoa milloin haluaa. Torstaiaamun Mitä taivaalla näkyy nyt? on näistä poiketen suora lähetys, ja se alkaa klo 9.10. Kaikki Kysy mitä vain -tunnit ovat suoria lähetyksiä, ja kestävät 45 minuuttia. Mukaan voi tulla myös kesken tunnin.

klo ma 20.3. ti 21.3. ke 22.3. to 23.3. pe 24.3.
9.00 Mustat aukot (5,5 min) » Aurinkokunta (7 min) Kiertolaisemme Kuu (5 min) LIVE klo 9.10: Mitä taivaalla näkyy nyt? (10 min) » Eksoplaneetat (5,5 min)
10.00 LIVE: Kysy mitä vain (tallenne) » LIVE: Kysy mitä vain » LIVE: Kysy mitä vain » LIVE: Kysy mitä vain » LIVE: Kysy mitä vain »
11.00 Mustat aukot (11 min) » Aurinkokunta (12,5 min) Mitä aine on? (9 min) Valon salaisuudet (11 min) Maailmankaikkeus (13 min)
12.15 LIVE: Kysy mitä vain (tallenne) » LIVE: Kysy mitä vain » LIVE: Kysy mitä vain » LIVE: Kysy mitä vain » LIVE: Kysy mitä vain »

Mustat aukot (Anne Liljeström) ma 20.3. klo 9.00 ja 11.00

Mustat aukot ovat yksiä jännimmistä avaruuden kohteista, mutta mitä ne oikeastaan ovat? Ovatko ne vaarallisia, ja voiko niihin pudota?

Mustat aukot -video (nuoremmat oppilaat, n. 5,5 min) »

Käsikirjoitus (nuoremmat oppilaat) »

Mustat aukot (vanhemmat oppilaat, n. 11 min) »

Käsikirjoitus (vanhemmat oppilaat) »

Aurinkokunta (Jonna Rintamäki / Santeri Manninen) ti 21.3. klo 9.00 ja 11.00

Esityksessä tutustutaan aurinkokunnan kohteisiin, kuten planeettoihin, kuihin, komeettoihin ja asteroideihin.

Kiertolaisemme Kuu (Jonna Rintamäki) ke 22.3. klo 9.00

Mitä sana "kuu" tarkoittaa? Miten Kuu syntyi? Kuinka kaukana Kuu on Maasta, entä mitä ovat Kuun meret? Miksi Kuu näyttää meille aina saman puolen itsestään? Videolla tutkitaan myös Kuun vaiheita ja sitä, mitä kuunpimennykset ovat.

Mitä aine on? (Tytti Varmavuo-Häikiö) ke 22.3. klo 11.00

Aine koostuu pienen pienistä rakennuspalikoista, atomeista. Niiden sisällä on kuitenkin vieläkin pienempiä osia. Mitä atomin sisältä löytyy?

Käsikirjoitus »

Mitä taivaalla näkyy nyt? (Tuukka Perhoniemi) to 23.3. klo 9.00

Tervetuloa tähtiretkelle! Mitä kaikkea tähtitaivaalla oikeasti näkyy? Miltä planeetat näyttävät ja mitkä niistä ovat juuri nyt taivaalla? Mitä taivaalla tapahtuu ennen nukkumaanmenoaikaa ja sen jälkeen? Retkellä tutustutaan illan tähtitaivaaseen ja jutellaan osallistujia askarruttavista kysymyksistä.

LIVE 23.3. klo 9.10: Mitä taivaalla näkyy nyt? (10 min) »

Valon salaisuudet (Santeri Manninen) to 23.3. klo 11.00

Tähtitaivas näyttää eri laiselta katsottuna eri valon aallonpituusalueilla. Miksi eri taajuuksilla näkee eri asioita? Miltä tähtitaivas näyttää katsottuna muulla kuin näkyvällä valolla? Ja miksi James Webb -avaruusteleskooppi käyttää havaitsemiseen juuri infrapunasäteilyä? Esityksessä saadaan selvyyttä valon eri puoliin ja eri tavoin näkyviin kohteisiin.

Eksoplaneetat (Santeri Manninen) pe 24.3. klo 9.00

Miten muuta tähteä kuin Aurinkoa kiertäviä planeettoja löydetään? Minkälaisia maailmoja sisältyy nyt tunnettuun viiteentuhanteen eksoplaneettaan. Lymyääkö jossain kenties Maapallon kaksonen? Esityksessä tutustutaan eksoplaneettojen etsimiseen ja tutkimuksen tuloksiin.

Maailmankaikkeus (Anne Liljeström) pe 24.3. klo 11.00

Maailmankaikkeuteen voi nähdä öisin, kun taivas on pilvetön. Mutta mitä kaikkea sieltä löytyy? Kuinka suuri ja vanha se on? Onko se ääretön?

Käsikirjoitus »