Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähtikalliolla tapahtuu

Tähtikalliolla tapahtuu

Hannu Määttänen:

Vuoden 2014 aikana Tähtikallion havaintokeskuksessa on jälleen tapahtunut merkittävää laitteiston ja toiminnan kehitystä. Käyttö on huomattavasti lisääntynyt, eritoten nuorten leirien johdosta. Laitepuolella on ison tornin kupukoneistoa parannettu ja Astrofox, iso kaukoputki, alkaa olla hyvässä toimintakunnossa, odotamme vain hyviä katselusäitä. Talkooryhmän toimien ansiosta rakennukset ja erityisesti piha-alueet ovat siistiytyneet merkittävästi. Selkeää parannusta tarjoaa myös käyttöveden uusi suodatuslaitteisto, joka tätä kirjoitettaessa on juuri asennettu.

Paikan ylläpito, kehittäminen ja toiminnan lisääntyminen kasvattavat havaintokeskuksen huollon vaatimaa työmäärää. Vapaaehtoisvoimin toimiva talkooryhmä toivoo saavansa lisävahvistuksia, joten uudet kädet ovat tervetulleita mukaan hoitamaan keskusta. Työtä ja askaretta löytyy kaikenikäisille. Pääosin huoltotyöt tehdään talkoopäivinä tai -viikonloppuina, joiden ajankohdat on jo nyt sovittu alkuvuoden kalenteriin. Vuoden 2015 kevätkaudelle on tässä vaiheessa sijoitettu seuraavat talkoopäivät:

  • 10. tammikuuta
  • 14. helmikuuta
  • 28. maaliskuuta
  • 18. huhtikuuta

Päivämääriin saattaa tulla muutoksia, joten on suotavaa ilmoittautua talkoisiin etukäteen eritoten, jos aikoo yöpyä paikalla. Tämä tapahtuu helpoimmin lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: havaintokeskus@ursa.fi.

Talkooviikonloppuina on ovi auki yleensä jo perjantaina, joten silloin voi jo hyvin saapua paikalle. Vastaavasti sunnuntaina jatketaan läsnäolevien voimin yleensä iltapäivään asti. Tarkempia tietoja töiden kulloisestakin luonteesta saa seuraamalla havaintokeskuksen sähköpostilistaa artjarvi-l @ursa.fi, Ursan foorumia, seuraamalla havaintokeskuksen nettisivua sekä Zeniitin uutispalstaa.

Havaintokeskus ja laitteet ovat ursalaisten vapaasti käytettävissä. Omatoiminen käyttöoikeus kuitenkin edellyttää käyttökoulutuksen suorittamista, jota annetaan erikseen järjestettävinä koulutuspäivinä. Myös talkoopäivien yhteydessä voidaan antaa koulutusta. Pyyntö osallistua koulutustapahtumaan tapahtuu helpoimmin sähköpostitse, osoitteena tässäkin havaintokeskus@ursa.fi.

Havaintokeskuksen tapahtumista saa tietoa myös Facebookista: https://www.facebook.com/tahtikallio.

Jaostoilla on Tähtikalliolla keväällä ainakin seuraavat tapaamiset:

  • Aurinkokuntatapaamien helmi-maaliskuun vaihteessa
  • Laitepäivät  13.–15. maaliskuuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *