Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Perseidien tähdenlentoja näkyy taas

5.8.2022

Perseidien tähdenlentoparvi on usein yksi vuoden näyttävimmistä. Tänä vuonna Kuu haittaa loisteellaan himmeimpien tähdenlentojen näkymistä. Parasta havaintoaikaa ovat yöt 10.–14.8. ja aivan erityisesti lauantain aamyö 13.8.

Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu mukavasti viikonlopulle, lauantain aamuyölle 13.8. Täysikuun hetki kuitenkin sattuu perjantain 12.8. aamuyölle, joten Kuun kirkkaus estää himmeämpien tähdenlentojen näkymisen. Osa parven meteoreista on kuitenkin melko kirkkaita, ja Kuu on taivaalla matalalla. Perseideistä saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta.

Tähdenlennot näyttävät tulevan nimensä mukaisesti Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Perseus on Auringon laskiessa melko korkealla koillistaivaalla ja pysyttelee koillisen ja idän suunnalla koko yön, mutta tähtikuvion tarkkaa paikkaa ei tarvitse löytää voidakseen nähdä tähdenlentoja, sillä niitä näkyy ympäri taivasta. Katse kannattaa suunnata taivaalle koillisen ja idän välille.

Helppo ja mukava havaita

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia ilman Kuun vaikutustakin, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella. Tähdenlentoja näkyy eniten aamuyöllä, mutta niitä voi nähdä heti pimeän laskettua, mikäli taivas on selkeä. Parveen kuuluvia tähdenlentoja on alkanut näkyä jo heinäkuun puolivälistä lähtien, ja niitä näkyy harvakseltaan vielä muutama viikko aktiivisimman vaiheen jälkeenkin.

Tähdenlentoja on mukavinta havaita selällään, vaikkapa makuualustan päällä maaten. Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ennättää nähdä. Vaikka ilta olisi muuten leuto, maassa makaillessa tulee nopeasti kylmä. Lämmin pukeutuminen siis kannattaa. Tähdenlentoja näkyy sitä enemmän, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä.

Toistuva ilmiö

Säännölliset meteoriparvet kuten Perseidit johtuvat komeetanydinten murusista, joita ytimet jättävät radalleen kiertäessään Auringon ympäri. Mikäli maapallon rata kulkee läheltä tällaista pölyvanaa, osa tästä materiaalista pääsee vuorovaikuttamaan Maan kanssa. Komeettapöly kuumenee ja hehkuu maapallon ilmakehässä ja aiheuttaa valoviiruja, joita kutsutaan tähdenlennoiksi.

Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Perseideihin ei kuitenkaan yleensä liity suurempia kappaleita, jotka voisivat pudota meteoriitteina Maan pinnalle asti.

Perseidit, kuten muutkin yleisesti tunnetut meteoriparvet, aiheuttaa tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Myös satunnaisia, mihinkään parveen kuulumattomia tähdenlentoja voi nähdä minä tahansa yönä.


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Perseidien tähdenlento vuodelta 2021. (Kuva ©Kalle Helenius, käyttöoikeus vain tämän uutisen yhteydessä. Kuvaajan nimi mainittava.) jpg 10,6 MB

Kuvan selitys: Perseidien meteoriparveen kuuluva tähdenlento vuonna 2021.

 

Lisätietoja

Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
09 6840 4010 (arkisin klo 10.00-16.00)
anne.liljestrom@ursa.fi