Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kevään 2020 esitelmät

[12.3.] Kevään 2020 loput esitelmätilaisuudet on peruttu nopeasti etenevät COVID-19 -epidemian vuoksi. Näillä näkymin seuraavat esitelmät järjestetään syksyllä.

Esitelmät pidetään tiistaisin Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Ehdota esitelmöijää tai aihetta

Esitykset suoratoistetaan verkossa ja ne ovat katsottavissa jälkikäteen Ursan YouTube-kanavalla. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat tälle sivulle.

Katso täältä kaikki Ursan videoidut esitelmät

Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.

3.3. Tähtienväliset vierailijat aurinkokunnassa

HUOM! Tämä esitelmä ilmoitettiin alun perin pidettäväksi 31.3. mutta se tieto on virheellinen. Pahoittelemme sekaannusta.

Vuonna 2017 havaittiin ensimmäistä kertaa aurinkokunnan ulkopuolelta aurinkokuntaan saapunut kappale, joka sai nimekseen ’Oumuamua. Se oli löytöhetkellä jo kiitämässä poispäin Auringosta radalla, joka tulisi lopulta viemään sen taas ulos aurinkokunnasta. Villit spekulaatiot sen todellisesta luonteesta kävivät vielä kuumina, kun vuonna 2019 havaittiin toinen tähtien takaa tullut kappale, komeetta Borisov.

Mistä nämä kappaleet ovat lähtöisin, ja miksi ne ovat nyt täällä? Miksi havaitsemme niitä vasta nyt? Onko niitä tulossa lisää, ja miten voisimme tutkia niitä?

Puhujana yliopistotutkija, dosentti Antti Penttilä Helsingin yliopistosta.

Seuraa esitystä suorana sen alettua osoitteessa https://www.youtube.com/watch?v=3UeDp0tvU3g