Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ursa etsii Suomen parhaita tähtienkatselupaikkoja

Perjantaina 24.8. käynnistyvässä Tuhannen tähden paikka -kampanjassa aletaan koota karttaa paikoista, joissa tähtitaivasta voi ihailla komeimmillaan. Kaikkia suomalaisia kannustetaan lisäämään kartalle omat yötaivastärppinsä. Tähtitieteellinen yhdistys Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdissa sijaitseva kartta tähtää siihen, että pimeät taivaat olisivat jokaisen löydettävissä.

Kaupungistumisen ja huonosti suunnitellun keinovalaistuksen käytön kasvun myötä kunnolla pimeä tähtitaivas on yhä harvempien herkkua. 1990-luvun lopulla arviolta jo 72 prosenttia suomalaisista eli alueilla, joista kotigalaksiamme Linnunrataa ei ole mahdollista nähdä paljain silmin. Erityisesti suuremmissa kaupungissa eläville suomalaisille voi olla epäselvää, minne he voivat mennä nähdäkseen kirkkaan tähtitaivaan.

"Tuhannen tähden kampanja etsii Suomen kauneinta tähtitaivasta", kuvailee kampanjan vetäjä Tuukka Perhoniemi. "Jotta voi nähdä tuhat tähteä yhdeltä paikalta, täytyy sijainnin olla hyvin pimeä ja sivussa hukkavalosta. Toisaalta jo kaupungin laitamiltakin tähdet näkyvät älyttömän paljon paremmin kuin suoraan katuvalojen alta."

Kampanja kerää karttaa koko Suomen parhaista tähtienkatselupaikoista. Kätevät havaintopaikat voi ilmoittaa Ursan havaintopalvelu Taivaanvahtiin, joka on palvellut kotimaisia tähtiharrastajia jo vuodesta 2011. Kaikille avoimessa Taivaanvahdissa voi jo nyt jakaa havaintonsa erilaisista taivaanilmiöistä kuten revontulista tai tulipalloista tai laittaa esille itse otettuja taivaskuvia.

"Kysymys 'Minne tähtiä kannattaisi mennä katsomaan?' on toistunut vuodesta toiseen", kuvailee havaintopalvelun tekninen asiantuntija Emma Bruus. "Taivaanvahti antaa nyt keinot ilmiantaa oman alueen parhaita bongauspaikkoja yhteiseksi iloksi ja tutustua muiden vinkkeihin."

Pimeiden paikkojen raportoiminen Taivaanvahtiin onnistuu helposti, Bruus lupaa. "Ilmoitustyökalun käyttö vaatii vain tietokoneen ja verkkoyhteyden. Itse paikan ilmoittaminen on nopea juttu."

Tuhannen tähden paikka on henkistä jatkoa Ursan Bongaa Linnunrata -kampanjalle, joka järjestettiin syksyllä 2017. Kampanjassa heräteltiin ihmisiä huomaamaan, miten harvassa paikassa yötaivas on todella niin pimeä, että siellä voi nähdä kotigalaksimme Linnunradan.

"Koetamme tässäkin kampanjassa kiinnittää huomiota parempaan valaistukseen, joka ei sojota turhaan taivaalle ja ympäristöön, vaan vain sinne missä keinovaloa tarvitaan", Perhoniemi kertoo. "Muualla luonnonvalo toimii paremmin."

Liiallisen keinovalon haitallisesta vaikutuksista luontoon ja ihmiseen on tehty havaintoja jo pitkään, ja tutkimustuloksia on kerätty mm. Jari Lyytimäen ja Janne Rinteen kirjaan Valon varjopuolet (Gaudeamus, 2013). Kyse ei ole siis vain tähtiharrastajien kiusasta. Silti tähtitaivaallakin on ihmiselle merkitystä, kertoo emeritusprofessori Esko Valtaoja.

"Tähtitaivaan näkeminen antaa meille perspektiiviä itseemme ja meitä ympäröivään maailmaan; se muistuttaa meitä niin pienuudestamme kuin suuruudestamme", Valtaoja kuvailee.

"Emme ole maailmankaikkeuden napoja, pikemminkin vastasyntyneitä lapsia kosmoksessa, mutta siitä huolimatta olemme onnistuneet saamaan selville, millaisessa maailmassa elämme, miten se toimii, ja miten siitä voi tehdä paremman. Aikamoinen saavutus, jota sopii ajatella kun katsoo yötaivaalle."

"Olemme maailmankaikkeuden mittakaavassa minimaalisia elämänmuotoja omalla saarekkeellamme", Bruus jatkaa. "Vain pimeässä, avarassa paikassa pystymme näkemään suuren skaalan todellisen elinympäristömme. Arkipäivän humu ja melske hämärtää helposti todellisuuden, jossa elämme pienen, sinisen pallon pinnalla tähtien ympäröimänä. Luonto, hiljaisuus ja taivaanilmiöt tarjoavat ei-digitaalisia kokemuksia. Näitä voi kuka tahansa tavoitella, jos tietää siihen sopivan paikan."

Tuhannen tähden kampanja käynnistyy perjantaina 24.8. järjestettävässä Tuhannen tähden ilta -tapahtumassa, joka järjestetään Helsingin yliopiston Tiedekulman Stagella klo 18 alkaen. Tilaisuudessa Esko Valtaoja, tähtitieteilijä Emilia Järvelä ja tietokirjailija ja tiedetoimittaja Jari Mäkinen vastaavat yleisön kysymyksiin tähtitaivaasta ja avaruudesta.

Keskustelua voi seurata myös suoratoistona verkossa, ja sen jälkeen yleisö voi testata omia tietojaan rennossa pubivisassa. Yleisöllä on tilaisuuteen vapaa pääsy.

Kampanjan kotisivut (www.pimeataivas.fi)

Pimeiden paikkojen karttapalvelu Taivaanvahdissa (www.taivaanvahti.fi/havaintopaikat)

Tuhannen tähden ilta -tapahtuman sivu

Tuhannen tähden ilta -tapahtuman suoratoistolinkki

 


Materiaalia tiedotusvälineiden vapaaseen käyttöön tästä kampanjasta kerrottaessa

Kuvapankki kampanjan sivulla

 

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
puh. 09 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi