Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu pimentyy osittain 16./17.7.

12.7.2019

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä 16./17.7. nähdään osittainen kuunpimennys. Syvimmän pimennyksen hetkellä yli puolet Kuun pinnasta on Maan täysvarjon peitossa. Pimennys näkyy sitä paremmin, mitä etelämmässä ollaan. Kuu on pimennyksen aikaan matalalla koko maassa, ja aivan pohjoisimmassa Suomessa pimennys jää horisontin taakse näkymättömiin.

Kesäiset täysikuut kelluvat Suomen taivaalla hyvin matalalla. Heinäkuussa tapahtuvan osittaisen kuunpimennyksen ollessa syvimmillään Kuu on Helsingissä 6 asteen ja Oulussa vain 2 asteen korkeudella. Utsjoella ja Inarissa Kuu ei nouse pimennyksen aikana horisontin yläpuolelle lainkaan.

Kuunpimennyksen alkuhetket jäävät näkymättä, sillä Kuu on pimennyksen alkaessa koko Suomessa edelleen horisontin alapuolella. Tämä ei kuitenkaan haittaa pimennyksen seuraamista, sillä pimennyksen ensimmäinen vaihe, niin kutsuttu puolivarjovaihe, erottuisi Kuun pinnalta joka tapauksessa hyvin heikosti.

Pimennyksen parhaat hetket alkavat kello 23.02, kun Kuun reuna alkaa ajautua Maan avaruuteen heittämään täysvarjoon. Tällöin alkaa pimennyksen niin kutsuttu osittainen vaihe. Oulun korkeudella myös osittaisen vaiheen alku jää horisontin taakse, sillä Kuu nousee siellä vasta kello 23.25. 

Pimennyksen syvin vaihe tapahtuu taivaalla eteläkaakon ja etelän välillä puoli yhden aikaan aamuyöllä. Tällöin Kuun pinnasta noin 57 % on Maan täysvarjon peitossa. Lähellä horisonttia oleva Kuu näyttää kellertävältä tai punertavalta, sillä ilmakehä sirottaa sen valosta sinisiä sävyjä pois. Tästä syystä myös auringonlaskut ja -nousut punertavat. 

Kuu saattaa punertua vielä lisää ilmassa olevien epäpuhtauksien, kuten kosteuden tai metsäpalojen noen vuoksi, joten pimennyksen syvimmässä vaiheessa oleva Kuu näyttänee kuparinkarvaiselta, ja sen pimentynyt yläreuna on selvästi alaosaa tummempi, lähes musta. Kuu myös näyttää suuremmalta lähellä horisonttia kuin korkealla taivaalla ollessaan. Syytä tähän kuuilluusioksi nimettyyn ilmiöön ei tarkalleen tiedetä.

Osittaisen vaiheen jälkeen pimennyksen päättää uusi puolivarjovaihe, jossa Kuu on enää Maan puolivarjossa, ja pimennyksen loppuosaa on vaikeaa havaita paljain silmin. 

Kuun matalan korkeuden vuoksi pimennyksen näkee parhaiten paikoilta, joissa näkymä etelänpuoleiseen horisonttiin on hyvä eikä tiellä ole esimerkiksi puita tai taloja. Puuttomat mäenhuiput, pellonlaidat ja järven- ja merenrannat voivat olla hyviä havaintopaikkoja. Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä voi huoletta katsella paljain silmin.

Yhteys Etelä-Amerikan auringonpimennykseen

Kuunpimennys nähdään silloin, kun Kuu sattuu kulkemaan Maan avaruuteen heittämän varjon läpi, eli täysikuun aikaan sen ollessa taivaalla vastakkaisella puolella Maata kuin Aurinko. Koska Kuu kiertää Maata hiukan kallellaan olevalla radalla, pimennyksiä ei tapahdu jokaisen täysikuun aikaan, vaan Maan varjo pyyhkäisee yleensä Kuun yli tai ali. Toisinaan, kuten nyt, Maan syvin varjo peittää Kuun vain osittain.

Auringon- ja kuunpimennykset tapahtuvat kahden viikon välein 1-3 pimennyksen sarjoina. Tämä kuunpimennys tapahtuu kaksi viikkoa Etelä-Amerikassa nähdyn täydellisen auringonpimennyksen jälkeen. Jaksottaisuus johtuu siitä, että pimennyksiä tapahtuu vain, kun Kuun rata on sopivasti kääntyneenä Maan ja Auringon suhteen. Radan asento kääntyy verkkaisesti, mutta Kuu saattaa ennättää sujahtaa kolmekin kertaa Auringon editse ja/tai Maan varjoon ennen kuin rata on kääntynyt siten, että pimennyksiä ei enää tapahdu -- ennen kuin rata on kääntynyt taas sopivaan asentoon. Tähän menee 173 vuorokautta.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa 7.9.2025 ja osittainen kuunpimennys 19.11.2021.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 21.44
- Kuu nousee Helsingissä klo 22.20
Osittainen vaihe alkaa klo 23.02
- Kuu nousee Oulussa klo 23.25
Pimennys syvimmillään klo 00.31
Osittainen vaihe päättyy klo 02.00
Puolivarjopimennys päättyy klo 03.18


Materiaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Osittaisen kuunpimennyksen eteneminen pdf Kuva © Ursa / Veikko Mäkelä
Kuvan selitys: Pimennyksen kulku klo 21.44-3.18. Kuvaan merkityt Maan puoli- ja täysvarjon alueet eivät näy oikeasti taivaalla, ainoastaan Kuun pinnalla.

Kuva 2. Pimennyksen näkyminen eri osissa Suomea. pdf Kuva © Ursa / Veikko Mäkelä
Kuvan selitys: Pimennyksen näkyminen eri osissa Suomea. Parhaiten pimennys näkyy Etelä-Suomessa, jossa osittaisen vaiheen voi nähdä kokonaan ja vain alun puolivarjopimennyksestä osa jää näkemättä. Vaasa-Kajaani-linjan pohjoispuolella osittainen vaihe näkyy vain osittain. Pohjoisemmas mentäessä Kuu laskee varhemmin, ja osittaisen vaiheen loppuosa voi jäädä näkymättä. Aivan maan pohjoisosissa koko pimennys jää horisontin taakse. Kuva © Ursa / Veikko Mäkelä

Kuva 3. Pimennyksen näkyminen Helsingissä. pdf Kuva © Ursa / Veikko Mäkelä
Kuvan selitys: Pimennyksen näkyminen Helsingissä klo 22.30-3.20. Kuu nousee klo 22.20, jolloin puolivarjovaihe on jo ehtinyt alkaa. Osittainen vaihe alkaa klo 23.02 Kuun ollessa edelleen matalalla.

Kuva 4. Osittainen kuunpimennys Valkeakoskella 7.8.2017. jpg Kuva © Markku Ruonala, käyttö vain tämän uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi mainittava
Kuvan selitys: Osittainen kuunpimennys Valkeakoskella 7.8.2017. Pimennys erosi tämän heinäkuun pimennyksestä siten, että Kuun pinnasta peittyi tuolloin parhaimmillaan vain noin 14 % ja Maan täysvarjoon ajautui Kuun ala- eikä yläreuna.

Kuva 5. Erilaisten kuunpimennysten syntyperiaate pdf Kuva Ursa
Kuvan selitys: Erilaiset kuunpimennykset syntyvät Kuun joutuessa Maan varjoon. Puolivarjopimennyksessä Kuu on osittain tai kokonaan Maan puolivarjossa, ja Aurinko valaisee edelleen sen pintaa. Osittaisessa kuunpimennyksessä Kuu on osittain Maan täysvarjon peitossa ja osittain puolivarjossa, ja täydellisessä kuunpimennyksessä Kuu on täysin Maan täysvarjon peitossa. Puolivarjon ja täysvarjon ero on se, että Kuusta katsottuna puolivarjossa Auringon reuna kurkistaa edelleen Maan takaa ja valaisee Kuun pintaa, kun taas täysvarjossa auringonvaloa ei pääse Kuun pinnalle lainkaan, paitsi siivilöitymällä Maan ilmakehän läpi. Maan ilmakehä suodattaa auringonvalosta sinisiä sävyjä pois, joten Kuun pinnalle lankeava valo on punertavaa. Kaikki kuunpimennykset alkavat ja päättyvät puolivarjopimennyksinä, ja täydellisissä kuunpimennyksissä nähdään myös osittainen vaihe ennen ja jälkeen täydellisen pimennyksen vaihetta.

 

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
09 6840 4010
anne.liljestrom [ät] ursa.fi