Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Jukka-Pekka Teitto in memoriam 2020

Jukka-Pekka Teitto in memoriam 2020

Jukka-Pekka Teitto 2010

Jukka-Pekka Teitto luennoi Tähtikalliolla vuonna 2010.

Jyrki Keski-Jylhä, Veikko Mäkelä:

Pilvisenä päivänä lokakuun alussa saimme tiedon, että Jukka-Pekka Teitto oli poistunut syyskuun viimeisenä keskuudestamme onnellisemman tähtitaivaan alle. Tieto tuli meille isona yllätyksenä ja tyrmäyksenä. Kovin moni tähtiharrastuspiireissä ei tiennyt Jukka-Pekan viime vuosien sairauksista mitään. Oli järkytys kuulla tapahtuneesta ja tämän uutinen tuntui syvällä.

Jukka-Pekka tuli Lahden Ursaan 1990-luvun puolessavälissä ja yhdistyksen väki otti hänet sydämellä vastaan. Hänen rakkautensa tähtitieteeseen kävi kaikille heti selväksi. Tietävänä ja selkosanaisena tuntemamme J-P herätti kaikkien luottamuksen. Hänen toimiessaan seuran puheenjohtajana neljän vuoden ajan saimme vastaanottaa uuden vuosituhannen.

Teitto oli tärkeässä roolissa, kun Artjärvelle alettiin puuhata Ursan havaintokeskusta. Hänen panoksensa oli merkittävä heti alusta lähtien. Ei siis ihme, että hänelle lankesi havaintokeskuksen johtohahmon rooli heti 2000-luvun alussa. Jos kukaan, niin hän oli siihen paras henkilö alkumetreillä.

J-P koki keskuksen tärkeänä ja merkittävänä asiana. Varmaan tämä vaikutti myös osaltaan siihen, että hän muutti perheineen Hollolasta Artjärvelle lähemmäs havaintokeskusta ja jätti Lahden Ursan tehtävät muille. Tämä oli ehkä tappio paikallisyhdistykselle, mutta tärkeää suomalaiselle harrastukselle isommassa kuvassa. Jukka-Pekka teki sen, mitä meillä on Ursan havaintokeskuksessa tänä päivänä.

Tehtävä ei projektipäällikkönä ja havaintokeskuksen hoitajana ollut aina helppo. Epäilyjä ja epävarmuutta oli varsinkin hankkeen alussa. J-P kuitenkin sai muitakin innostumaan ja lopultakin vapaaehtoistiimin panostamaan keskuksen rakentamiseen. Erimielisyyksiäkin toki matkan varrella koettiin, mutta niistä aina selvittiin.

Merkittävän panoksen Jukka-Pekka toi hankkeelle myös hyödyntämällä solmimiaan yhteyksiä kunnallisiin ja alueellisiin päättäjiin. Ilman näitä Tähtikallion rakentamisen kannalta ratkaisevat EU-tason projektit eivät olisi saaneet myönteisiä rahoituspäätöksiä.

Tuoreimmassakin EU-projektissa on mukana J-P:n kädenjälkiä, vaikka sen toteuttaminen onkin ollut muiden varassa. Muutama vuosi sitten työelämän ongelmat ja perhepiirin huolet saivat Jukka-Pekan siirtymään Tähtikallion toiminnasta enemmän taka-alalle ja jättämään havaintokeskuksen kehittämisen ja ylläpidon vahvemmin nykyisen toimintaryhmän harteille. Aivan viime aikoina elämäntilanne oli helpottanut taas sen verran, että J-P:n kiinnostus Tähtikallion toimintaan oli kasvamassa. On siis pieni tragedia, ettei hän pääse näkemään harrastajakollegoidensa työn lopputuloksia.

Tähtitieteen valistustyö oli J-P:lle tärkeää. Hän opasti lukuisia vierailijaryhmiä Tähtikalliolla keskukseen ja tähtitieteen saloihin.

Ursa arvosti Teiton toimintaa myöntämällä hänelle Kultainen okulaari -tunnustuksen vuonna 2008.

Teitto siunattiin haudan lepoon marraskuun 21. päivänä. Koronapandemia mutkisti tilannetta niin, että tilaisuus järjestettiin vain pienelle kutsuvierasjoukolle, eikä suurempi harrastajajoukko voinut olla mukana saattamassa häntä viimeiselle matkalle. Ursaa tilaisuudessa edusti toimitusjohtaja Markku Sarimaa ja Tähtikallion aktiiveja Matti Hämäläinen.

Kirjoittajista Jyrki tunsi Jukka-Pekan hyvin, siksi tapahtunut on vaikea pala. Veikolle J-P oli tärkeä pitkäaikainen harrastajakollega, jonka kanssa tehtiin monenlaista yhteistyötä. Jukka-Pekan mukanaan menetimme paljon hiljaista tietoa, vaikka moni asia onkin hänen tapaansa hyvin dokumentoituna. Pyrimme Tähtikalliolla vaalimaan hänen muistoaan ja perintöään.

Jukka-Pekkaa jäivät kaipaamaan myös puoliso ja lapset. Opimme Tähtikallion projektien aikana tuntemaan hyvin myös heidät. Toivomme J-P:n läheisille jaksamista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *