Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Tähtikallion kuulumisia

Tähtikallion kuulumisia

Veikko Mäkelä:

Tähtikallion havaintokeskuksessa Orimattilan Artjärvellä on viimeisen 1,5 vuoden tehty useita toimintaa parantavia korjauksia. Keskuksen käyttöaste on jo kohtuullisen korkea.

Tähtikallion havaintokeskusta on rempattu ja paranneltu viime aikoina pikku hiljaa ja välillä isoin harppauksin.

Tilat ja rakennukset

Päärakennuksen vedensuodatus on ollut käytössä reilut puolitoista vuotta ja on hyväksi havaittu. Enää ”kalliolle” ei tarvitse raahata juomavettä kotoa. Vain ajoittain mangaanipitoiseen veteen sitoutuneen rikkivedyn voi maistaa aavistuksenomaisesti ja yleensä vain satunnaisissa häiriötilanteissa. Suodatin poistaa myös raudan ja ylimääräiset mineraalit pilaamasta vesikalusteita.

Tähtikallion videotykki. Kuva: Jorma Koski.

Päärakennuksen salin videotykkivarustus on parantanut esitysten kuvanlaatua. Kuva: Jorma Koski.

Ehkä merkittävin toiminnassa näkyvä muutos on 2015 hankittu uusi videotykki ja valkokangas. Kuva ja värit toistuvat nyt paremmin kuin aiemmin. Kiinnostavinta av-laitteistossa kuitenkin on, että päärakennuksen salin tietokoneelta voidaan etäkäyttää tähtitorneja ja heijastaa kuvaustoiminta suoraan kaikkien paikalla olevien nähtäväksi. Tämä tuo uutta koulutuksellistakin näkökulmaa tähtikuvaukseen putkilla.

Tähtikallion poistohormi. Kuva: Jorma Koski.

Liesituuletin työntää nyt käryt ulos määräykset täyttävän poistohormin kautta. Kuva: Jorma Koski.

Leiri- ja kurssitoiminta on asettanut uusia vaatimuksia päärakennuksen keittiölle. Tähtikalliolla on jo paljon toimintaa, jossa on järjestetty ruokailu. Kesällä 2016 hankittiin toinen jääkaappi ja arkkupakastin. Lisäksi hankittiin toinen astianpesukone, sillä vanha on kymmenisen vuotta vanha ja voi hajota. Liesituuletin sai myös asiallisen poistohormin ulos. Lisäksi kaapistoihin ja hyllystöihin on tehty muutoksia.

Makuuhuoneet ovat saaneet asialliset pimennysverhot ja nyt myös muissa kuin ikkunattomassa Mars-huoneessa aamuauringon haitta on pienempi pitempään nukkuville.  Myös keittiöön on hankittu rullaverhot.

Paljon pienempää yleishuoltoa on tehty niin rakennuksissa kuin pihapiirissä. Kaikkia näitä ei tavallinen käyttäjä välttämättä edes huomaa. Työ kuitenkin jatkuu edelleen resurssien ja budjetin puitteissa.

Tornit ja havaintolaitteet

Vaikka tukirakennukset ovat tärkeä funktio keskuksessa, tornit ja laitteet ovat se olennaisin osa toimintaa. Suurimman putken eli 36 tuuman Astrofoxin deklinaatioanturia vaivannut vika on paikannettu ja korjattu. Syylliseksi osoittautui viallinen enkooderi.

Tähtikallion uusin putki eli 16 tuuman RC-kuvausputki Alluna on ollut ahkerassa käytössä.  Sen Paramount ME -jalustan mallinnus on saatu paremmaksi, mutta painiskelemme vielä suuntauksen kuukausien mittaan tapahtuvan hitaan muuttumisen kanssa.

Tähtitornien sähköistyksiä on parannettu. Kuvuissa on etäohjaus LesveDome-ohjelmiston avulla. Torneissa olevien kameroiden avulla voi myös tarkastaa, onko kuvun sisällä kaikki kunnossa havaintosession kuluessa.

Kakkostornin kuvun alla oleva rakennus sai viime vuoden aikana uuden katon. Työ viimeisteltiin menneenä kesänä loppuun. Nyt katto ei vuoda ja alakertaan voidaan paremmin rakentaa pientä pajatilaa sekä sijoittaa tietotekniikkalaitteistoa palvelinräkkeineen.

Tähtikallion tornit. Kuva: Jorma Koski.

Tähtikallion kakkostornin (vasemmalla) alakerta sai uuden katon. Kuva: Jorma Koski.

Pitkään vähällä käytöllä ollut Coronado SolaMax 40 -aurinkoputki sai oman jalustan, ja putkella on nyt tiirailtu eri tapahtumissa.

Toimintaa

Tähtikallion käyttöaste on kasvanut. Viime vuonna harrastajatapaamisia oli kuusi. Tämän vuonna niitä on saman verran, vaikka ilmakehä- ja meteoritapaamista ei olekaan. Uutuutena on matematiikka ja mallintaminen -tapahtuma lokakuun alussa.

Nuorten leirejä oli vuonna 2015 neljä, yhteensä 26 leirivuorokautta. Tänä vuonna päästään samoihin lukuihin. Leirien ohella kalliolla on nyt järjestetty havaitsemisen intensiivikursseja harrastajille. Tulevana syksynä näitä on kaksin kappalein. Myös ensi vuodelle on vastaavia suunnitteilla.

Varsinkin tuleva alkusyksy tulee olemaan vilkas. Syyskuun alusta lokakuulle on kuusi viikonloppua peräkkäin buukattuna.

Tulevia tapahtumia

2.–4.9.2016 DS-tapaaminen
9.–11.9.2016 Havaitsemisen intensiivikurssi (täynnä)
23.–25.9.2016 Myrskybongareiden syystapaaminen
1.–2.10. Matematiikka ja mallintaminen tähtiharrastuksessa
21.–23.10. Kerho- ja yhdistysseminaari
25.–27.11. Havaitsemisen intensiivikurssi

Talkoo- ja toimintaviikonloput

16.–17.9.
7.–9.10.
4.–6.11.
9.–11.12. (myös pikkujoulut)

Ylläpito

Tähtikallion ylläpidosta vastaa toimintaryhmä.  Sillä on kuukausittaiset talkoo- ja toimintaviikonloput. Näistä muutamia järjestetään yhdessä pienempien harrastusryhmätapaamisten kanssa. Talkoiden yhteydessä annetaan myös tarvittaessa koulutusta laitteiden ja tilojen käyttöön. Väliaikoina ryhmä pitää yhteyttä sähköpostilistan välityksellä.

Tulevat ja meneillään olevat työt kirjataan verkossa olevaan sähköiseen työlistaan, jota päivitetään aina talkooviikonloppujen yhteydessä.

Toimintaryhmässä on aina tilaa rakentamista, laitteita ja tietotekniikkaa osaaville harrastajille, mutta myös auttavia käsiä aina tarvitaan, vaikkei olisikaan erikoisalojen ammattilainen.  Ota yhteyttä, jos Ursan keskuksen kehittäminen kiinnostaa.

Linkit

Tähtikallion sivut
Sähköposti: havaintokeskus @ ursa.fi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *