Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu nousee pimentyneenä 31.1.

26.1.2018

Keskiviikkona 31.1. Kuun noustessa Suomessa on käynnissä täydellinen kuunpimennys. Pimennys näkyy parhaiten maan pohjoisimmissa osissa, missä täydellinen vaihe voidaan nähdä kokonaan. Etelässä täydellinen vaihe on jo päättynyt Kuun noustessa, mutta Kuu on edelleen pimentynyt osittain.

Mitä pohjoisemmassa Suomessa ollaan, sitä aikaisemmin Kuu kohoaa horisontin yläpuolelle. Pimennyksen täydellinen vaihe voidaan erottaa Kokkola-Lappeenranta-linjan koillispuolella. Kokonaan täydellinen vaihe näkyy Suomessa vain Inarin ja Utsjoen kuntien alueella. Maailmanlaajuisesti tarkasteltuna pimennys näkyy hyvin Australiassa ja Tyynen valtameren saarilla, Alaskassa ja Kanadan länsiosissa sekä Kiinan itäosissa.

Pimennys on jo käynnissä Kuun noustessa, joten Kuu pysyttelee koko pimennyksen ajan lähellä horisonttia. Tästä syystä pimennystä on tarkkailtava paikalta, josta on esteetön näkymä itäkoilliseen horisonttiin. Tammikuu on tilastollisesti Suomen pilvisimpiä kuukausia joulukuun ohella, joten pilvet estänevät pimennyksen katselun useilla paikkakunnilla. Paikallisen sääennusteen kehittymistä on hyvä seurata.

Toisin kuin auringonpimennystä, kuunpimennystä on täysin turvallista katsoa paljain silmin.

Monen asian yhteensattuma

Nyt tapahtuva pimennys on herättänyt huomiota mm. Yhdysvalloissa, jossa on käytössä erilaisia nimityksiä erilaisille täysikuille. Kun Kuu on täysi kahdesti saman kalenterikuukauden aikana, jälkimmäistä kutsutaan Yhdysvalloissa nimellä "blue moon". 31.1. nähtävä pimentyvä täysikuu on tammikuun toinen. Seuraava "sininen kuu" nähdään maaliskuussa. Suomessa kalenterikuukauden toiselle täysikuulle ei ole erityistä nimitystä.

Kyseinen täysikuu on myös lähes ratansa Maata lähimmässä pisteessä, ilmiö josta on viime vuosina alettu Yhdysvaltojen malliin myös Suomessa puhua termillä "superkuu". Noin neljännes täysikuista on tällaisia ns. superkuita. Kuu on tällöin aavistuksen suurempi kuin keskimääräisen täysikuun aikana, mutta eroa ei käytännössä voi huomata paljain silmin.

Vuosittain ympäri maailmaa nähdään 24 kuunpimennystä, mutta kaikki niistä eivät näy Suomessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa jo tämän vuoden heinäkuussa (27.7.2018), jolloin se näkyy paremmin maan eteläosissa.

Pimennyksen anatomia

Kun Aurinko valaisee Maata, maapallo heittää taakseen avaruuteen varjon. Koska Aurinko ei ole pistemäinen valonlähde vaan se näkyy taivaalla kiekkomaisena, maapallon pyöreä varjo on reunoiltaan hailakampi puolivarjo, ja varjon keskellä on tumma täysvarjon alue. Kuunpimennyksessä Kuun hiukan kallellaan oleva rata on kiertynyt siten, että se kulkee Maan varjon läpi eikä sen ylä- tai alapuolelta, kuten yleensä.

Kuunpimennyksessä voidaan erottaa kolme vaihetta:

Puolivarjopimennys tapahtuu, kun Kuu on osittain Maan puolivarjossa, ja Aurinko valaisee edelleen suoraan osaa sen pinnasta. Pimennys alkaa ja päättyy aina puolivarjopimennyksenä. Tätä vaihetta on haastavaa huomata paljain silmin, sillä Kuun kirkkaus himmenee vain hiukan.

Osittaisen vaiheen aikana Kuu on osittain Maan täysvarjossa, ja sen pimentynyt reuna on selvästi muuta Kuuta tummempi. Kuu voi näyttää punertavalta tai rusehtavalta. Tämä johtuu siitä, että jonkin verran auringonvaloa kulkee Maan ilmakehän läpi ja taittuu sieltä valaisemaan Kuun pintaa. Valo on punertavaa, sillä Maan ilmakehä suodattaa auringonvalon sinertävät sävyt pois. Samasta ilmiöstä johtuvat myös punaisilta näyttävät auringonnousut ja -laskut.

Täydellisen pimennyksen aikana Kuu on kokonaan Maan täysivarjon alueella eli Maan heittämän varjon kaikkein pimeimmällä alueella. Kuu ei kuitenkaan ole silloinkaan täysin pimeä, vaan se näkyy taivaalla tumman punertavana tai ruskeana. Suuret tulivuorenpurkaukset ja aavikoiden pöly voivat vaikuttaa kuunpimennyksen tummuuteen.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa

klo 12.51

Osittainen vaihe alkaa

klo 13.48
Kuu nousee Utsjoella

klo 14.40
Aurinko laskee Utsjoella

klo 14.51
Täydellinen vaihe alkaa

klo 14.52
Pimennys syvimmillään

klo 15.30
Kuu nousee Oulussa

klo 15.53
Aurinko laskee Oulussa

klo 15.57
Täydellinen vaihe päättyy

klo 16.08
Kuu nousee Helsingissä

klo 16.30
Aurinko laskee Helsingissä

klo 16.31
Osittainen vaihe päättyy

klo 17.11
Puolivarjopimennys päättyy

klo 18.08

 


Materiaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Pimennyksen vaiheiden näkyminen Suomessa. jpg Kuva Veikko Mäkelä / Ursa

Kuva 2. Pimennyksen kulku. Sen aikana Kuu kulkee radallaan maapallon avaruuteen heittämien eri asteisten varjojen läpi. jpg Kuva Veikko Mäkelä / Ursa

Kuva 3. Pimennyksen näkyminen Oulussa klo 16.10–18.10. Kuu nousee klo 15.52 ja täydellinen vaihe päättyy klo 16.08. Kuu pysyttelee pimennyksen ajan hyvin lähellä horisonttia. jpg Kuva Veikko Mäkelä / Ursa

Kuva 4. Osittain pimentynyt Kuu Porvoossa 7.8.2017 jpg Kuva Jorma Koski

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
09 6840 4010
tiedottaja@ursa.fi