Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Esitelmät pidetään Helsingin Kruununhaassa Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) alakerran suuressa salissa 104. Esitykset alkavat kello 18.00 ja kestävät noin tunnin. Kaikki Ursan esitelmät ovat maksuttomia, ja niihin on vapaa pääsy myös Ursaan kuulumattomilla henkilöillä. Esitelmiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Esitykset streamataan suorana lähetyksenä verkkoon ja ne ovat katsottavissa verkossa myös jälkikäteen. Linkit esitelmien seuraamiseen tulevat tälle sivulle.

Esitelmien järjestämistä tukee Opintokeskus Sivis.

21.3. Kvanttivärähtelyjen lapset: kosminen inflaatio ja Higgsin kenttä

Kaikki maailmankaikkeuden rakenne galaksien rihmoista DNA:han (ja siitä alaspäin) on tiettävästi syntynyt kvanttivärähtelyistä kosmisessa inflaatiossa sekunnin ensimmäisen murto-osan aikana. Esitelmässä käydään läpi sitä, miten inflaatio kehitetiin, mistä siinä on kyse ja miten sen voisi varmentaa.

Puhujana teoreettinen fyysikko Syksy Räsänen. Esitelmän jälkeen pidetään Ursa ry:n kevätkokous.

Esitelmätallenne on katsottavissa täällä.

4.4. Missä kaikki ovat?

Jos maailmankaikkeus kuhisee elämää, missä kaikki ovat? Kirjailija, tutkija Stephen Webb on kirjoittanut kirjan Missä kaikki ovat?, jossa hän esittää 75 erilaista ratkaisua kutkuttavaan kysymykseen siitä, miksi emme tiedä mitään maanulkoisesta älyllisestä elämästä.

Puhujana tähtitieteilijä Hannu Karttunen

Esitelmätallenne on katsottavissa täällä.

11.4. Voiko se olla totta?

Tiedon valtaväylällä on synkkiä sivupolkuja. Internetin piti tuoda maailman kaikki tieto kaikkien ulottuville, mutta kuinka kävi? Verkossa jyllää pseudotiede, salaliittoteoriat ja suoranainen humpuuki, ja ihmisten eristäytyminen samanmielisten somekupliin takaa, ettei korjaava tieto koskaan eksykään silmien eteen.

Puhujana Tiina Raevaara, joka on kirjailija, vapaa tiedetoimittaja ja Skepsis ry:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Luento järjestetään yhteistyössä Skepsis ry:n kanssa. Ursa julkaisee keväällä 2017 Tiina Raevaaran toimittaman kirjan Voiko se olla totta?, jossa käsitellään humpuukin maiseman muutosta ja humpuukin suhdetta tietoon. Artikkelien kirjoittajina on mm. Kari Enqvist, Arno Kotro, Vesa Linja-aho ja Marjaana Lindeman.

Esitelmätallenne on katsottavissa täällä.