Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Suomalaisen tähtikuvaajan maailmanennätys meni uusiksi

25.10.2021

Oululaisen Jukka-Pekka "J-P" Metsävainion jo kuuluisasta Linnunratamosaiikista on valmistunut uusi maailmanennätysversio. Se on julkaistu tänään 25.10. Ursan Tähdet ja avaruus -lehden juhlanumerossa.

Jo kuvan ensimmäinen, viime helmikuussa julkaistu versio oli laajan Linnunrata-panoraaman tarkkuuden ja syvyyden maailmanennätys.

Metsävainio on nyt laajentanut kuvansa käsittämään peräti 145 astetta pohjoisesta yötaivaasta. Kuva-ala ulottuu Joutsenen tähdistöstä aina Orioniin ja Yksisarviseen asti.

Uuden mosaiikkikuvan alkuperäistiedosto esittää noin 25 miljoonaa tähteä ja on 120 000 pikseliä pitkä. Se on koottu 301 yksittäisestä kuvasta, joita on valotettu 1 500 tuntia. Ne on otettu 12 vuoden aikana oululaisen kerrostalon katolta Suomen sääoloissa.

Tänään julkaistu versio jää Metsävainion mukaan pitkäksi aikaa sarjan viimeiseksi. “Seuraava, levennetty mosaiikki valmistuu vasta vuosien päästä, koska kuvaukset tulevat viemään vuosia”, hän arvioi.

Ainutlaatuinen monella tavalla

Myös mosaiikkikuvan ensimmäinen versio julkaistiin Tähdet ja avaruus -lehdessä helmikuussa 2021. Kolme viikkoa myöhemmin hieman laajennettu versio nousi PetaPixel-lehden ykkösuutiseksi, mikä johti kansainväliseen menestykseen.  

Metsävainio on ollut runsaan puolen vuoden ajan etenkin ulkomaisten medioiden myllytyksessä. Linnunradan mosaiikki on ollut jatkuvasti esillä esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa. Pelkästään Yhdysvalloissa siitä on tehty nelisenkymmentä artikkelia.

Aihetta ovat esitelleet maailmalla mm. CNN, National Geographic, Forbes, Business Insider, Smithsonian Magazine, la Repubblica, Financial China, The Sun, Universe Today, The Guardian, USA Today, CNET, The Atlantic, The Telegraph, ScienceAlert ja Daily Express.

”Minua hämmästyttää suuri näkyvyys. Olen tietysti iloinen, että työni herättää ajatuksia pienen harrastajapiirin ulkopuolellakin”, Metsävainio sanoo ja selittää motivaatiota jo 12 vuotta kestäneeseen mosaiikin kokoamiseen. 

”Tekisin tätä, vaikkei kukaan koskaan katsoisikaan kuviani. Oma uteliaisuus ja rajojen testaaminen oman osaamisen kanssa ajaa eteenpäin.”

Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittajan Marko Pekkolan mukaan mosaiikkihankkeen kansainvälinen suosio on ollut ennennäkemätön.

”Viime keväisestä mosaiikista tuli kuuluisin suomalainen tähtikuva koskaan”, hän sanoo. ”Nyt on jo vaikea löytää ulkomaista harrastajan kuvaa, jonka voisi sanoa olleen näin paljon esillä.”
Tänään julkaistu mosaiikkikuvan versio kattaa 2,2 gigapikseliä. Koska kaikki värikanavat on kuvattu erikseen täydellä resoluutiolla, tämä vastaa normaalilla digijärkkärillä 8,8 gigapikselin kuvaa.

Uusi mosaiikki ulottuisi täydellä natiivitarkkuudella yli 40 metriä pitkäksi printtikuvaksi. Näin isot kuvat kuitenkin käytännössä vedostetaan alemmalla pistetiheydellä mm. katseluetäisyyden takia. ”Kuvasta voisi siis huoleti ottaa noin 80-metrisen vedoksen laadun kärsimättä”, Metsävainio sanoo.

Aiemmin tuntemattomia kohteita

Kuvan syvyydestä ja laajuudesta johtuen siinä näkyy koko kuvan alueella valtava määrä niin kutsuttua galaktista cirrusta, eli himmeää kaasupilvimassaa. Vain osa siitä on kuvattu aiemmin muualla.

Metsävainio on saanut pitkillä valotuksilla esiin myös yksittäisiä kohteita, joista ei tunneta aiempia kuvia tai värikuvia.

”Näihin muutamaan kohteeseen käytin yksistään satoja valotustunteja vuosien varrella. Kolme niistä on supernovajäännöksiä”, Metsävainio sanoo.

Eniten huomiota maailmalla viimeksi mainituista on herättänyt supernovajäännös W63. Se sijaitsee Joutsenen tähdistössä 5 000 valovuoden etäisyydellä. Metsävainion otos kohteesta oli ensimmäinen kuva maailmassa, jossa koko jäännös näkyi kokonaan kunnolla. Se valittiin Nasan päivän kuvaksi vuonna 2018.


Näyttely Helsingissä

Metsävainion kuvia voi nyt käydä ihailemassa Helsingissä. Hänellä on juuri avautunut näyttely The Platform Galleryssä (Lapinlahdenkatu 16C, rakennus 4). Näyttely on avoinna keskiviikosta lauantaihin 4. joulukuuta asti.

Linnunratamosaiikin maaliskuussa julkaistu, edellinen versio on siellä esillä kolmemetrisenä. Näyttelyssä se tulee esille, kuten Metsävainio on tarkoittanut.

”Kuva on olemassa vasta, kun se on vedostettu. Sitä ennen se on kaikille erilainen”, hän sanoo viitaten internetiin. ”Melkein jokaisen tietokoneen näyttö esittää kuvat erinäköisenä riippuen siitä, onko se kalibroitu vai ei, ja useimmat eivät ole.”

Tähdet ja avaruus -lehden juhlanumero

Metsävainion uusi ennätysmosaiikki julkaistiin tänään Tähdet ja avaruuden juhlanumerossa (7/2021). Tänä vuonna Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry täyttää 100 vuotta ja Tähdet ja avaruus -lehti 50 vuotta.


Materiaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. J-P Metsävainion uusi ennätysmosaiikki Linnunradasta. jpg
Kuva © J-P Metsävainio. Kuvaajan nimi on mainittava kuvan yhteydessä. Internet-julkaisu edellyttää kuvalinkkiä: https://astroanarchy.blogspot.com/2021/10/grand-mosaic-of-milky-way-is-now-large.html

Kuva 2. Linnunratamosaiikki keskellä. Ylhäällä ja alhaalla zoomauksia yksittäisiin tähtisumuihin. jpg
Kuva © J-P Metsävainio. Kuvaajan nimi on mainittava kuvan yhteydessä. Internet-julkaisu edellyttää kuvalinkkiä: https://astroanarchy.blogspot.com/2021/10/grand-mosaic-of-milky-way-is-now-large.html

Kuva 3. Linnunratamosaiikin sijainti pohjoisella tähtitaivaalla. jpg
Kuva © J-P Metsävainio. Kuvaajan nimi on mainittava kuvan yhteydessä. Internet-julkaisu edellyttää kuvalinkkiä: https://astroanarchy.blogspot.com/2021/10/grand-mosaic-of-milky-way-is-now-large.html

Kuva 4. J-P Metsävainio  jpg
Kuva Studio Heikkala

Linkkejä

Metsävainion blogikirjoitus uudesta kuvasta: https://astroanarchy.blogspot.com/2021/10/grand-mosaic-of-milky-way-is-now-large.html
The Platform Galleryn näyttely: https://art.theplatform.pro
The Platform Gallery Instagramissa: https://www.instagram.com/the.platform.gallery/

Lisätietoja

Jukka-Pekka "J-P" Metsävainio
puh. 040 826 7863
sähköposti jp.metsavainio@gmail.com