Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtiharrastuspäivää vietetään taas 28.8.

26.8.2021

Tähtiharrastuspäivä sijoittuu alkusyksyn aikaan, jolloin illat alkavat vähitellen tummentua ja ihmiset etsivät syksyn alkaessa uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Päivä onkin mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun maailmaan.

Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.

"Tähtitaivas kiinnostaa suomalaisia, ja maamme on maailmanlaajuisesti tarkasteltuna ja väkilukuun suhteutettuna tähtiharrastuksen kärkikaartia", kertoo Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström. Suomessa toimii valtakunnallisesti toimivan Ursan lisäksi nelisenkymmentä pienempää paikallisyhdistystä.

Tähtiharrastus on pitänyt pintansa myös pandemian keskellä. "Taivaalle katsominen joko yksin tai lähimpien ihmisten kanssa on jaksanut kiinnostaa ihmisiä tänä epätavallisena aikana", Liljeström kertoo. "Ursan liittyy nyt aiempaa enemmän jäseniä, järjestämämme kurssit ovat todella kysyttyjä, ja havaintovälineitä menisi kaupaksi paljon enemmän kuin niitä on nyt saatavilla."

Tähtiharrastuspäivän ohjelmaa järjestetään tänä vuonna lauantaina 28.8. paikallisyhdistysten toimesta Jyväskylässä, Järvenpäässä, Kouvolassa, Salossa ja Tampereella. Tähtiharrastuspäivää voi kuitenkin viettää myös yksin tai pienellä porukalla, vaikka ei osallistuisi päivän viralliseen ohjelmaan.

Tähtiharrastuspäivä on erinomainen tilaisuus jakaa omaa tietoa avaruudesta tai vaikka tähtien valokuvaamisesta sosiaalisessa mediassa tai kavereille. Tapahtuman viettoon voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tähtiharrastuspäivä ja jakaa, millaista oma tähtiharrastus on ja miltä se näyttää.

Tähtitaivas kuuluu kaikille, nautitaan siitä yksin tai yhdessä! Hyviä pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esimerkiksi Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdin pimeiden paikkojen kartalta. Ursa on lisäksi julkaissut koko yön taivastärpit kätevästi yhdellä sivulla.
 

Tähtiharrastuspäivän 28.8.2021 tähtitaivaan tapahtumat

Tähtiharrastuspäivän ohjelmaa ympäri maata

Pimeät havaintopaikat Taivaanvahdissa


 

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Tähtiharrastuspäivän virallinen logo (png, pdf) logopankki
Kuvan selitys: Tähtiharrastuspäivän logo

Kuva 2. Henkilö katsoo taivaalla näkyvää planeettaa kiikareilla jpg Kuva © Ursa
 

Lisätietoja:
Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
09 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi