Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtiharrastuspäivänä 23.9. suunnataan katseet kohti taivasta

18.9.2023

Tähtiharrastuspäivää vietetään samoihin aikoihin syyspäiväntasauksen kanssa. Nyt päivä ja yö ovat kaikkialla maapallolla liki samanpituiset. Tummat, mutta yhä lämpimät illat kutsuvat nyt tähtitaivaan alle. Tähtiharrastuspäivä onkin mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun maailmaan.

Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään syyspäiväntasauksen läheisenä lauantaina. Paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.

"Tähtiharrastuspäivää on vietetty jo useampi vuosikymmen ja sen paikka vuoden kierrossa on vaihdellut", kuvailee Tähtiharrastuspäivää koordinoivan Kerho- ja yhdistystoimintaryhmän jäsen Matti Salo Ursasta. "Päivän alkuperäisenä ja nykyisenäkin tarkoituksena on ollut tehdä tähtitieteen harrastusta tunnetuksi niin sanotun suuren yleisön keskuudessa."

Moni alkaa syksyisin etsiä uusia harrastuksia. Siksi Tähtiharrastuspäivää vietettiin pitkään elokuun lopulla. Suomi on kuitenkin pitkä maa, ja maan pohjoisosissa oli tällöin vielä valoisaa. Nyt syyspäiväntasauksen aikaan kaikkialla on yhtä pimeää.

"Samalla päivän aktiivisten järjestäjien joukkoa alettiin laajentaa Ursan ja paikallisten tähtiseurojen lisäksi yksittäisten harrastajien suuntaan ja mukaan houkuteltiin myös tavallisia rivikansalaisia, joilla olisi intoa toteuttaa oma pieni avaruuden teemapäivä vaikkapa perhepiirissä tai ystävien kesken", Salo kertoo. "Avaruushan ei tunnetusti tunne rajoja, kuten ei tähtiharrastuskaan."

Tähtiharrastuspäivän ohjelmaa järjestetään tänä vuonna lauantaina 23.9. paikallisyhdistysten toimesta Helsingissä, Jokioisilla, Jyväskylässä, Järvenpäässä, Kirkkonummella, Kouvolassa, Lahdessa, Lappeenrannassa, Porissa, Salossa, Suonenjoella, Tampereella ja Turussa.

Tähtiharrastuspäivä on erinomainen tilaisuus jakaa omaa tietoa avaruudesta tai vaikka tähtien valokuvaamisesta sosiaalisessa mediassa tai kavereille. Tapahtuman viettoon voi osallistua sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #tähtiharrastuspäivä ja jakaa, millaista oma tähtiharrastus on ja miltä se näyttää.

Tähtitaivas kuuluu kaikille, nautitaan siitä yksin tai yhdessä! Hyviä pimeitä havaintopaikkoja voi etsiä esimerkiksi Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdin pimeiden paikkojen kartalta. Ursa on lisäksi julkaissut koko yön taivastärpit kätevästi yhdellä sivulla.

Tähtiharrastuspäivän yön 23./24.9.2023 tähtitaivaan tapahtumat

Tähtiyhdistysten järjestämää ohjelmaa ympäri maata

Pimeät havaintopaikat Taivaanvahdissa

Lisäys 19.9. klo 9.42: Lisätty maininta Jokioisten tapahtumasta.
Lisäys 19.9. klo 9.56: Lisätty maininta Lappeenrannan tapahtumasta.

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Tähtiharrastuspäivän virallinen logo (png, pdf) logopankki
Kuvan selitys: Tähtiharrastuspäivän logo

Kuva 2. Henkilö katsoo taivaalla näkyvää planeettaa kiikareilla jpg Kuva Ursa
 

Lisätietoja:
Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
09 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi