Toisen tähtitornin käyttöohjeet

Etusivu | Havaintolaitteet

päivitetty 20.02.2017 21:21

Yleistä

Kakkostorni on 30 cm reunavahvistetulle betonilaatalle rakennettu puurunkoinen rakennus. Jalustanpilari on erillään peruslaatasta ja sen betonirenkaissa on keskellä muovinen tyhjä rumpuputki ja sen ympärillä betonivalu, joka yltää peruskalliosta aivan jalustan pintaan asti (kuvun sisään).

Alakerta

Tornin alakerta (noin 16 m2) on tarkoitettu varastotilaksi ja on suljettu ulkopuoliselta yleisöltä. Varastossa ei ole järkevää säilyttää tavaroita, jotka edellyttävät lämmintä ja kuivaa varastointia (sähkölaitteet, jäätyvät maalit ym.).

Alakerrassa voi lyhytaikaisesti säilyttää jäsenten omia kaukoputkia omistajan omalla vastuulla. Alakerran sähkötaulussa on vikavirtasuojalla varustettu pistorasia, mutta omille laitteille tulisi aina ensisijaisesti käyttää havaintotason sähkötolppaa.

Ursa vastaa vain kiinteistä sähköasennuksista ei jatkojohdoista, joiden kuntoa ei voida taata. Huomioi, ettei jatkojohtoihin kompastu pimeässä. Tornin portailla on punainen ulkovalo, joka kytketään tarvittaessa toimintaan alakerran sähkötaulun vieressä olevasta katkaisijasta. (esim. yleisönäytökset)

Kupu

Tornin yläkerta on Australialaisen Sirius observatories valmistama lasikuituinen kupurakenne, joka on toimitettu osina ja koottu jäsenten toimesta.

Kupuosaan käynti on ulkopuolelta metalliportaita pitkin.

Ovi avataan ja lukitaan hakaseensa niin, että tuuli ei paukuta ovea tai vedetään kiinni sisään mentäessä. Katto-osa on vaneroitu ja pellitetty. Se ei ole tarkoitettu kävelemiseen! Tarpeeton katolle meno on kielletty.

Tekniikka

Kuvun pyöritys- ja avausmoottorit ovat toteutettu 12v sähköjärjestelmällä, joten niiden käyttö on turvallista. Moottorit saavat käyttövirran akuista, joita aurinkopaneelit lataavat. Talviaikana ei latausteho välttämättä ole riittävä ja siksi niitä voidaan tarvittaessa ladata 12v laturilla (ohjausrakennuksen varastohuoneessa) Latauksesta/apuvirran kytkemisestä on erilliset kuvalliset ohjeet käyttäjän mapissa.

Jalustapilarissa on kaksi 220v pistorasiaa vikavirtasuojilla. Mikäli pistorasioita tarvitaan enemmän on käytettävä jakorasiaa.

Käyttö

Kuvun sisällä on kaksi erillistä koteloitua käyttöpaneelia.

Musta paneeli on kuvun luukkujen ohjauspaneeli, josta löytyvät katkaisijat eri toiminnoille. Suurempi kotelo sisältää akun luukkumoottoreille.

 1. Päävirtakytkin
 2. Alempi luukku auki ja kiinni
 3. Ylempi luukku auki ja kiinni

Avaa ensin ylempi luukku. Se liukuu alemman luukun edestä pois. HUOM! Kova tuuli voi vaurioittaa alempaa luukkua. Käyttäjän tulee arvioida ovatko olosuhteet suotuisat tornin käyttämiseen.

Suljettaessa alempi luukku suljetaan ensin ja ylempi luukku liukuu osittain sen päälle. Näin sadevesi ei pääse valumaan sisään ja kupu on tiivis.

Harmaassa kotelossa on päävirtakatkaisija sen vasemmalla puolella. Sitä tarvitaan vain tietokone ohjauksen kanssa. Kotelon sisällä on pieni akku, jonka voi ladata myös ulkopuolisella laturilla tarvittaessa. Akun tehtävänä on antaa virtaa kuvun pyöritysmoottorille.

Käyttökytkin on johdon päässä oleva ohjauskytkin, jolla kupua käännetään vasemmalle ja oikealle. Päävirtakatkaisija ei vaikuta sen toimintaan.

Käytön lopettaminen

 1. Käännä kupu kohti etelää (Avoimet luukut osoittavat kohti etelää) näin akkuja lataavat aurinkopaneelit saavat enemmän valoa.
 2. Sulje ensin alaluukku ja sitten yläluukku.
 3. Niputa kuvun pyöritysohjaimen johto siististi paikalleen (harmaan kotelon oikealla puolella oleva pidike)
 4. Sammuta virrat käyttöpaneeleista.
 5. Tee teleskoopille tarvittavat toimenpiteet sen käyttöohjeen mukaisesti (virrat pois ja suojapeite päälle)
 6. Jätä lämmitin pienelle teholle. (talviaikana)
 7. Sammuta valot.
 8. Sulje ja lukitse ovi.
 9. Varmista, että alakerran ovi on myös suljettu ja lukittu sekä valot -myös ulkovalo on sammutettu.

Siisteys ja järjestys

Vältä lumen ja/tai lian tuomista kuvun sisään. Lumi sulaa ja valuu vetenä alakertaan.

Älä jätä mitään ylimääräistä jälkeesi muiden siivottavaksi.

Palauta käyttämäsi esineet omille paikoilleen.

 • Okulaarisalkku > Ohjausrakennus
 • CCD-kamera > Ohjausrakennus
 • 12 V laturi > Ohjausrakennuksen varastohuoneeseen
 • Käyttöohjemappi > Jää tornin sisään.

Torni2 käyttöohje ccd-kuvaukseen

Ohje ei opeta tähtikuvausta. Vaan ainoastaan Tähtikallion Torni2 Alluna-Rc16/Paramount ja Sbig-1001 kameran käyttöä, ohjelmien SkyX ja MaximDL v.5 avulla. Kannattaa lukea kokonaan ,ennen aloitusta.

1. Alkuvalmistelut

Kun olet saapunut Tähtikalliolle ja aiot kuvata illalla! Käy avaamassa Torni2. Tarkasta ensin että kupu liikkuu ajamalla sitä käsiohjaimesta . Se on saattanut jäätyä kiinni ja ei liiku kunnolla ! Ajamalla sitä edestakaisin saat sen ehkä liikkeelle . Joudut käyttämään pahimmassa tapauksessa kuumailmapuhallinta ,kuvun liitoskohdan lämmittämiseen. Kuvun akkujen varaustila on myös tarkastettava. Se tapahtuu akkulaturilla joka on tornin seinällä. Aja latauspiste kohdalleen ,liukukoskettimien keskelle. Nyt voit kytkeä laturin johdon koskettimista roikkuvaan latausjohtoon. Kytke laturiin virta päälle . Laturin lamput näyttävät akun varaustilan. Kannattaa pitää päällä jonkin aikaa (n.0.5-2h). Tämä akku on luukkujen avaamiseen ja myös sulkemiseen. Toinen akku on tornin pyöritysmoottoria varten. Sen saat tarkastettua, kytkemällä laturin johdon ohjainkotelosta roikkuvaan johtoon. Jalustolpan juurella on lämmitin josta lämmitys pois kytkimestä! Ota suojapeite pois kaukoputken päältä ja laita se tornin sinällä olevaan laatikkoon. Olet varmaankin jo sytyttänyt valkean sisävalon. Mene tornin ohjaustietokoneen ääreen ja boottaa ( Win7 uudelleenkäynnistys) kone. Tietokone on oletuksena aina virrat päällä. Muuten joudut käynnistämään sen, alakotelosta se löytyy ja käynnistys nappula oikealta puolen pientä koteloa. Koneen ollessa päällä ,sininen suuri Q kirjain loistaa sen kannessa.

 • Käynnistä Maxim DL 5 ohjelma. Klikkaa kamera ikonia joka avaa ccd-kameran Camera Control . Setup kohdasta löytyy Setup Camera , avatusta Setup SBIG Universal kohdasta klikkaa Advanced... ,valinta ruutu Enable Fan päälle ruksi. Poistu OK. Ok. Kytke kamera päälle Connect valinnasta. Olet nyt laittanut kameran jäähdytyspuhaltimen päälle, joka mahdollistaa jäähdytyksen.
 • Käynnistä TheSkyXPro ohjelma. Ojelman vasemmasta laidasta valitseTelescope toiminta. Täältä löytyvät yleisimmin tarvittavat ParaMount MX jalustan toiminnat. Kytke jalustaan virta sen pienestä kytkimestä. Käsiohjaimesta saat jalustan home paikkaan, joten paina ohjaimen päällä olevaa nappia kaksi kertaa. Nyt jalusta liikkuu ja kuittaa kahdella äänimerkillä kun on löytänyt kotiasennon. Kytke jalusta SkyX ohjelmaan Start Up valikon kohdasta Connect Telescope. Status kohtaan ohjelmassa ,lukee nyt vihreällä Connected Telescope. Valitse nyt toistaiseksi Tools valikosta Turn Tracking Off .
 • Otetaan kuvun hallinta mukaan. Mene MaximDL ohjelmaan ,voit pudottaa SkyX ohjelman alapalkkiin toistaiseksi. Avaa nyt Observatory toiminta klikkaamalla kupu ikonia. Valitse Setup ja sieltä alalaidasta Connect All. Nyt pitäisi Connect valinnat mennä päälle Dome,Telescope,Fokuser1 . Mene Dome välilehdelle ja laita ruksi Slave Dome To Scope. Kupu lahtee nyt liikkeelle ja ajaa luukun kaukoputken osoittamaan paikkaan. Nyt siis kupu seuraa jalustan liikkeitä siihen asti kun kaukoputkea käytetään. Huom ! nyt ei kaukoputki liiku kun seuranta on pois päältä. Voit kuitenkin ajaa kaukoputkea SkyX ohjelmalla. Sulje nyt Observatory välilehti x .

Nyt joit mennä takaisin päätalon lämpöön,tai jatkaa tornissa. Jätä kuitenkin valot päälle tornin sisälle .

 • Kameran jäähdytys päälle. Pudota SkyX palkkiin pois tieltä. Ota palkista MaximDL ruudulle . Avaa kamera ikonista Camera Control. Valitse Setup ja Cooler asetus , valitaan kameran jäähdytys riippuen ulkolämpötilasta. Aseta Setpoint(C) esim.-30 , hyväksytään OK . Käynnistetään Coolers On napista jäähdytys .Voidaan laskea sen mukaan mitä teho % näyttää . Yli 80% tehokulutusta jatkuvana ei kannata ylittää koska säätö ei silloin ole enää tasaista. Pakkasella voi aloittaa -30 ja jos lämpöasteita niin -20 . Kannattaa odottaa n. 0.5-1h tasoittumista. Voidaan ottaa testikuva, jotta nähdään onko kamera huurussa. Valitaan Expose ja Autosave ruutu, jossa tehdään kuvaussekvenssi. Aseta Autosave Filename esim. Koe,Light,L filtteri,L15 Suffix,15 Exposure,1 Repeat. Apply ja Ok. Voit käynnistää koekuvauksen Start painikkeesta. Nyt tulee päivän hakemisto CCD kuvat hakemistoon, sieltä löytyy koe tiedosto.

Jos kuva on normaali ,ei näy keskellä kuvaalaa epämääräistä läikkää ,voidaan jatkaa jäähdytystä. Kuvasimme nyt kaukoputken suojatulppia. Voidaan laskea lisää jäähdytystä, Coolers Off ja Cooler asetus -5 astetta matalammaksi. Käynnistetään taas Coolers On. Tätä toistamalla päästään haluttuun lämpötilaan. Lämpötilan laskujen väliä kannattaa pitää n. 0.5h tauko. Jos huurretta ilmenee niin testi kuvia kannattaa ottaa ja niistä seuraamalla jatkaa.

 • Poikkestoimia saattaa tulla. Esimerkiksi MaximDL ilmoittaa Kamera err. silloin täytyy ottaa kamerasta sähköt pois. Virtalähde löytyy jalustatolpan juuresta ja on merkitty Kamera tarralla. Verkkojohto hetkeksi irti ja takaisin.

2. Kuvauksen valmistelu

Kamera on saavuttanut kuvauslämpötilansa ja selkeä sää tiedossa sekä hämärä saapunut. Palataan torniin ja avataan luukut. Ensin yläluukku ohjauslaatikon kytkimestä , ei saa ajaa liikaa!! Pysäytetään n. 10-20cm ennen maximikohtaa jos ajetaan liikaa niin putoaa pois kiskoilta (rajakytkin ei toiminnassa). Tällöin joudutaan työntämään ulkopuolelta takaisin kiskoille. Alaluukku voidaan avata vastaavasti kokonaan rajakytkin pysäyttää ajon. Poistetaan Alluna teleskoopin suojatulpat. Pääpeilin suuri lautanen ,korrektorin keltainen ,apupeilin musta hattu ne sijoitetaan laatikkoon seinällä. Sammutetaan tornin sisävalo .

 • Jatketaan päärakennuksesta ,tai ohjausrakennuksesta (rajoitettu toiminta).Päärakennuksessa kaytetään oikeanpuoleista työasemaa johon on myös videotykki normaalisti kytkettynä.

Avataan Google ikoni Torni2 kamera. Nyt voidaan nähdä kuvaa tornista.Kameraan saa yökuvan päälle jos huono näkyväisyys, muistettava yökuva pois päältä kun kuvataan ! Kameraa tarvitaan kun seurataan kaukoputken liikkeitä kuvatessa (valotusten välillä).

 • Kytketään torni2 etäkäyttö. Valitaan TeamWiever ikoni ja ohjelman avauduttua valitaan Torni2 etäkäyttö. Kohteet etsitään ja Paramount MX jalustaa ohjataan SkyX ohjelmalla. Nostetaan palkista siis X tähtikallio (on SkyX) käyttöön. Kartassa näkyy nyt kartan kohta, johon kaukoputki on suunnattu. Ensin valitaan tools (Paramount ME)valikosta Turn Sidereal Tracking On ,seuranta on nyt käynnissä. Kohde kirjoitetaan Search for: esim. M15 ja painetaan Find nappia. Kohde tulee näkyviin kohtaan Target Object kun on löytynyt. Kaukoputki ajetaan kohteeseen Slew napista. Kartalla näkyy ,kun kaukoputki on siirtynyt kohteeseen. Sitä voi seurata myös tornin kamerasta ja todeta kaukoputken ja kuvun siirtyminen paikoilleen. Mikäli Videotykki on myös kytketty mukaan ,voidaan myös kuulla äänet tornista. Kytketään tällöin myös kaiuttimien vahvistin mukaan . Verkkojatkojohdon kytkin päälle ja vahvistimen virta päälle ja säädetään äänenvoimakkuus sopivaksi.

3. Kuvaus

Kuvaus kannattaa aloittaa tastaamalla goto tarkkuus. Valitaan jokin kirkas tähti tähtikartasta ja klikataan sitä ,kohde tulee nyt Target Object kohtaan , Slew napista kaukoputki ajetaan kohteeseen. Nyt voidaan ottaa kuva. Avataan MaximDL ohjelma alapalkista . Avataan Camera Control ikonista. Expose ruudusta single nappi. Filtteriksi L ,Frame Type Light,Camera1 nappi,Seconds 20,painetaan Start kuvaus alkuun. Kohde pitäisi tulla liki keskustaa. Tarkistuskohde on kuten pitääkin ,nyt voidaan asettaa kuvassekvenssi. Valitaan Autosave nappi ,jonka takaa löytyy asetusruutu. Asetetaan AutosaveFilename esim. M15 .Valitaan Slot numero esim 1,kuvatyyppi Type Light, Filter L,Suffix L60,Exposure 60,Binning 1,Repeat 10. Esimerkissä Otetaan kuvia 10kpl L filtterillä ja 60s valotuksella pallomaisesta M15 . Kuvaus Slotteja joidaan valita useita ja ne suoritetaan vuorotellen järjestyksessä 1 kuvaus kerrallaan.

 • Kuvauksen lopetus ,kuvataan kalibrointikuvat: Yleensä otetaan ainakin dark kuvat ,kaikilla valotusajoilla joita on käytetty kuvauksissa, 5-30 kpl kutakin valotusta. Bias kuvat n.30-100kpl. Flat kuvat ,vaativat erikoisjärjestelyjä,voidaan ottaa myös pilviseltä aamu tai iltataivaalta.

4. Lopetustoimet

Otetaan ruutuun SkyX ohjelma ,valitaan vasemmasta valikosta Teleskope. Valitaan ShutDown valikko, sieltä Park . Nyt putki ajaa lopetus asentoon ja myös kupu kääntyy vastaavasti.

 • Otetaan ruutuun MaximDL ohjelma. Ohjelmassa voi olla meneillään kalibrointikuvien otto (ei haittaa). Valitaan Observatory ikoni,sieltä Dome ja poistetaan Slave Dome To Scope valinta ruksi. Nyt on poistettu automaattinen kuvun kääntö. Voidaan kytkeä Setup ja valitaan Disconnect All . Tämä purkaa jalustan,kuvun,fokuserin kytkennän.
 • Otetaan ruutuun SkyX ohjelma ,valitaan vasemmasta valikosta Teleskope. Valitaan ShutDown valikko, sieltä Disconnect Telescope.
 • Mennään Torni2 suorittamaan lopputoimet . Otetaan virrat pois ParaMount jalustasta, pieni vipukytkin jalustassa. Laitetaan kaukoputken suojat paikalleen. Peitetään kaukoputki ja jalusta suojapeitteellä ,mahdollista vesivuotoa varten. Suljetaan alaluukku vipukytkimestä ohjauslaatikon kyljessä. Suljetaan yläluukku vastaavasta kytkimestä. Laitetaan lämmitin päälle jalustan tasanteella. Sammutetaan sisävalo .
 • Lopputoimet sisätiloista, Odotellaan kalibrointikuvien otto loppuun (ehkä aamuun). Otetaan ruutuun MaximDL ohjelma. Avataan Camera Control ikonista. Setup välilehti ja kameran jäähdytys pois Warm Up napista. Odotellaan vähän aikaa ,jotta kennon lämpötila nousee. Kytketään kamera pois Diskonnect napista. Setup kohdasta löytyy Setup Camera , avatusta Setup SBIG Universal kohdasta klikkaa Advanced... ,valinta ruutu Enable Fan ruksi pois. Poistu OK. Ok. Kytke kamera päälle Connect valinnasta, jotta valinta tulee voimaan ja pois Diskonnect. Olet nyt laittanut kameran jäähdytyspuhaltimen pois päältä . Nyt voidaan sammuttaa MaximDL ohjelma. Sammutetaan myös SkyX .
 • Kuvien siirto, tapahtuu TeamWiever tiedoston siirron kautta omalle muistitikulle.

Tästä oma ohje !