Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtikallion havaintokeskus

Ursan havaintokeskus Orimattilan Artjärvellä on hyvillä havaintolaitteilla ja tilavilla kokoontumistiloilla varustettu havainto- ja koulutuskeskus, joka soveltuu omatoimisesta havaintotoiminnasta keskisuurten harrastajatapaamisten ja kurssien järjestämiseen.

Tähtikallion havaintokeskuksen laitteistot ovat käyttökoulutuksen saaneiden jäsenten käytettävissä. Ursan toimintaryhmät, esimerkiksi harrastusryhmät, järjestävät Tähtikalliolla säännöllisesti omia tapahtumiaan.

Linkit


EU

Keskuksen ensimmäinen rakennusvaihe tapahtui vuosina 2002–2006 ja vuosien 2006–2007 aikana toteutettiin keskuksen toinen rakennusvaihe, jolla kalustoa täydennettiin. Rakennustöitä ja laitteistoa on viimeistelty tämän jälkeen.

Artjärven havaintokeskus -hanke sekä sen Netscope-jatkohanke ovat saaneet rahoitusta Euroopan Unionilta, Etelä-Suomen lääninhallitukselta ja Artjärven kunnalta. Hanke kuului Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) Etelä-Suomen tavoite 2 -ohjelman piiriin.

Vuosina 2011–2012 toteutetussa Yhteinen taivas -hankkeessa havaintokeskuksen kalustoa täydennettiin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston antamalla Leader-tuella.

Vuosina 2019–2022 Artleiri-hankkeessa lisättiin havaintokeskuksen majoittumismahdollisuuksia ja parannettiin harrastus- ja koulutusmahdollisuuksia modernisoimalla laitteistoa, tiloja sekä tilojen esteettömyyttä. Hanke toteutettiin Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tuella.

 
 


Kuva: Jorma Koski

Salamapaikantimet

Blitzortung

Katso tarkemmin »

Tähtikallion tapahtumia