Coronadon käyttöohjeet

Etusivu | Havaintolaitteet

päivitetty 06.12.2009 21:21

Coronado MaxScope 40

Yleistä

Coronado MaxScope on H-alfa-teleskooppi, joka on Auringon turvalliseen katsomiseen kehitetty optinen havaintoväline.

Teleskooppi laskee läpi Auringon säteilystä vain hyvin kapean kaistan vedyn aallonpituudella suodattaen pois muun silmille haitallisen säteilyn. Se antaa Auringon näkyviin punaisena kaasupallona.

Teleskooppia säilytetään päätornin alakerrassa omassa mustassa salkussaan.

Teleskooppia on käsiteltävä varoen. Se ei sisällä herkkää elektroniikka, mutta on arka kolhuille.

Käyttäjän tulee muistaa erityinen varovaisuus, mikä aina liittyy Auringon havainnointiin.

Käyttöönotto

Coronadossa ei ole omaa jalustaa, mutta sitä voidaan käytttää erillisellä kamerajalustalla tai Meade-teleskoopin yhteydessä (suositus) kiinnittämällä putki jalustan oikealla puolella olevaan kiinnikkeeseen tai Meaden yläpuolella olevaan kamerakiinnikkeeseen. Käyttö edellyttää tällöin myös Meaden toimintojen hallitsemista.

Suuntaus ja käyttö

Laitteen salkussa on kääntöpeili ja okulaarit, jotka asennetaan paikalleen ja varmistetaan niiden kiinnitys lukitusruuveilla. Linssinsuojus irrotetaan vasta, kun laite on kiinnitettynä. Meadeen ei ole järkevää kiinnittää okulaareja.

Huom! Meaden linssinsuojuksia ei saa poistaa Aurinkoa katsottaessa! Meaden oma turvajärjestelmä voi myös varoittaa Auringon läheisyydestä sitä suunnattaessa. Ohjauskapula pyytää tällöin käyttäjältä kuittausta aiotusta toimenpiteestä. Käyttäjän tulee varoittaa myös muita paikalla olevia suojien tärkeydestä.

Putken karkeaan suuntaamisessa ei voi käyttää etsinputkia. Helpointa on katsoa Meaden varjoa = Mitä pienemmäksi varjo muodostuu sen lähempänä kohdistus Aurinkoon on. Hienosuuntaus voidaan tehdä ohjauskapulalla ja Coronadon läpi katsomalla.

Meaden oman seurantamoottorin avulla Aurinko pysyy näkökentässä sitä katsottaessa. Tarkennus tapahtuu Coronadon alaosassa olevasta säätörenkaasta. Putken yläosassa on säätörengas, jota kääntämällä näkymä muuttuu. Toisessa ääripäässä näkyviin saadaan paremmin Auringon pinnan ilmiöt ja toisessa ääripäässä protuberanssit.

Käytön lopettaminen

  • Kiinnitä linssin suojus
  • Poista okulaari ja laita salkkuun
  • Irrota putki, käsittele varoen ja aseta se salkkuunsa
  • Tee Meadelle tarvittavat käytön lopetustoimenpiteet
  • Palauta Coronado salkussaan päätornin alakertaan

Teknisiä tietoja

Linssin halkaisija40 mm
Pituus400 mm
Valovoimaf/10