Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Yötaivas 23./24.9.2023

Mitä kaikkea taivaalla voi nähdä Tähtiharrastuspäivän yönä 23./24.9.2023? Tähtikuvioita, planeettoja, satelliitteja sekä tähdenlentoja! Riittävän pimeältä paikalta voit nähdä jopa kotigalaksimme Linnunradan sekä sen naapurin, Andromedan galaksin. Tältä sivulta löydät tähtikartan ja vinkit kohteiden etsimiseen.

Yötaivas näyttää upeimmalta, kun havaintopaikka on mahdollisimman pimeä. Jos et tunne lähiseudultasi hyviä pimeitä paikkoja, Taivaanvahdin havaintopaikkakartta voi auttaa. Koeta löytää paikka, jossa lähistöllä on mahdollisimman vähän katulamppuja.

Voimakas pilvipeite estää taivaan tarkkailun. Sääennusteen voit katsoa Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Aurinko laskee koko maassa noin klo 19.15. Taivas alkaa olla havaintojen kannalta riittävän pimeä noin puolitoista, kaksi tuntia auringonlaskun jälkeen, mutta jo hieman vaaleammaltakin taivaalta voi tarkkailla kirkkaimpia tähtiä.

Tarkastele 23.9. Helsingin iltataivasta Ursan tähtikartasta Voit muuttaa kellonaikaa ja havaintopaikkaa sivun alaoikealla olevista kuvakkeista!

Lataa Ursan maksuton tähtikartta kännykkääsi

 

Yön kohteet lyhyesti

Yön edetessä voi taivaalla voi nähdä erilaisia kohteita. Klikkaa itsesi alla olevista linkeistä lukemaan tarkemmin eri kohteista.

planeetat: Saturnus, Jupiter, Venus ja Merkurius
tähtikuviot
tähdenlennot
satelliitit ja ISS
Linnunrata
Andromeda

Palaa takaisin sivun yläosaan

Tähtikartta

Alla oleva tähtikartan näkymä näyttää etelätaivaan Helsingin Tähtitorninmäellä 23.9. klo 22. Voit pyörittää karttaa hiirellä tai mobiililaitteessa sormella, sekä vaihtaa kellonaikaa ja havaintopaikkaa kartan vasemman alakulman kuvakkeista. i-nappi antaa ohjeita kartan käyttöön. Voit myös avata kartan kokonaan uuteen välilehteen isompana kartan alta löytyvästä linkistä.

Kuu

Kuu on matalimmillaan koko kuukauden aikana juuri tänä yönä. Se nousee aivan Suomen eteläkärjessä vain noin asteen korkeudelle ja laskee jo kello 21.36. Liki koko maassa Kuu ei nouse horisontin yläpuolelle lainkaan. Kuun voi siis parhaimmillaankin nähdä vain vilaukselta eikä sitä voi siis ihailla tänä yönä, mutta toisaalta pimeä ja kuuton yö tarkoittaa sitä, että himmeän Linnunradan ja Andromedan voi nähdä erityisen hyvin juuri nyt.

Palaa sivun yläosaan

Planeetat

Yöllä 23./24.9.2023 on taivaalla nähtävissä paljain silmin yhteensä neljä planeettaa: Jupiter, Saturnus, sekä aamuyöllä taivalla kiipeävät kirkas Venus ja himmeä Merkurius. Ne näyttävät kaikki paljalla silmällä tähtimäisiltä, ainoastaan kirkkaus vaihtelee.

Saturnus löytyy eteläisessä Suomessa periaatteessa jo kaakkoiselta iltataivaalta puoli kymmenen aikoihin, mutta se on matalalla ja sitä voi olla vaikeaa löytää. Pohjoisessa Auringon myöhempi laskuaika lykkää Saturnuksen erottumista hieman. Planeetta on korkeimmillaan etelän suunnalla aamuyöllä puoli kahden aikoihin.

Jupiter on itäkoillisessa puoli yhdentoista aikoihin ja on korkeimmillaan etelässä aamukuudelta Auringon jo noustessa. Se on varsin kirkas, jopa huomiotaherättävä, mutta ei vedä vertoja Venukselle. Jupiterin neljää suurinta kuuta voi havaita helposti kiikarilla. Ne näkyvät jupiterin ympärillä rivissä, ja ovat vasemmalta oikealle lukien Ganymedes, Europa, liki Jupiterin kiekossa kiinni näkyvä Io sekä selvästi planeetasta kauempana näkyvä Kallisto.

Venus nousee taivaalle koillisen ja idän välistä aamukolmen jälkeen, ja on idän ja kaakon välillä Auringon noustessa. Se on hyvin kirkas.

Merkurius on aurinkokunnan sisin planeetta ja viihtyy taivaalla siksi vielä Venustakin lähempänä Aurinkoa. Siksi se näkyy aina vain vaalealla ruskon taivaalla. Merkuriusta voi olla haastavaakin havaita. Se on suunnilleen idässä aamukuudelta noin seitsemän asteen korkeudella. Horisontin suunnalla on usein utua ja kaukaisia pilviä, joten Merkurius saattaa jäädä niiden taakse.

Palaa sivun yläosaan | Tähtikartta

Tähtikuviot

Koko maassa tulee syyskuussa pitkän kesän jälkeen jo niin pimeää, että tähtitavias esittäytyy koko loistossaan.

Auringon laskettua taivas alkaa tummua hitaasti, ja ensimmäisenä taivaalle syttyvät Saturnus-planeetan lisäksi kirkkaimmat tähdet. Niistä kolme muodostaa selvän kolmion korkealle taivaalle. Kyseessä on Kesäkolmiona tunnettu näky.

Kesäkolmio ei ole varsinainen tähdistö, vaan se on kolmen tähdistön (Kotka, Joutsen ja Lyyra) kirkkaimpien tähtien muodostama kolmio. Se on taivaalla korkealla etelässä iltakahdeksan aikoihin. Etelähorisonttia kohti osoittaa kolmion kärki, jonka tähti on Kotkan tähtikuvion Altair. Siitä ylöspäin oikealla on Lyyran Vega, ja vasemmalla Joutsenen Deneb.

Pohjoisen ja koillisen suunnalla loistaa Ajomiehen tähdistön kirkas Capella-tähti, ja lännessä iltaruskon taivaalla Karhunvartijan tähdistön Arcturus.

Hiljalleen taivaalta alkaa erottua lisää tähtiä. Tutuimmista tähtikuvioista iltayön taivaalla ovat kauhamainen Otava (joka on osa Ison karhun tähtikuviota) korkealla luoteessa ja W-kirjaimen muotoinen Kassiopeia liki taivaanlaella koillisessa.

Koillisesta nousee illan ja yön mittaan Seulasten eli Plejadien tähtijoukon pieni ja tiivis tähtirypäs. Yhdentoista maissa sieltä nousee Härän tähdistön punertava Aldebaran, ja puolenyön jälkeen taivaalle alkaa kiivetä Orion punainen ylijättiläistähti Betelgeuse etunenässä. Talvitaivaalta tuttu Orion on matalalla idän ja kaakon välillä aamukolmelta.

Tähtikuvioiden tunnistamisessa voi käyttää apuna tähtikarttaa, Ursan planisfääriä (jos sellainen löytyy) tai Ursan mobiilitähtikarttaa.

Palaa sivun yläosaan | Tähtikartta

Tähdenlennot

Maan ilmakehään saapuu jatkuvasti pientä aurinkokunnassa liitävää pölyä ja soraa. Jos ilmakehään putoava kappale on riittävän suuri ja osuu Maan yöpuolelle, se voidaan nähdä maasta käsin tähdenlentona. Tähdenlento eli meteori kestää tyypillisesti vajaan sekunnin, pisimmillään muutaman sekunnin. Satunnaisista suunnista saapuvia tähdenlentoja voidaan nähdä taivaalla joka yö noin 515 kappaletta tunnissa.

Toisinaan ilmakehään sattuu hieman suurempi kappale, ja sen aiheuttama tähdenlento on niin kirkas, että voidaan puhua jo tulipallosta. Tulipallo on kirkkaudeltaan samaa luokkaa tai kirkkaampi kuin planeetta Venus. Jos tulipallo vielä leimahtaa lopuksi, sitä kutsutaan bolidiksi.

Toisinaan voidaan nähdä myös enemmän tähdenlentoja, jotka näyttävät kaikki tulevan samasta ns. säteilypisteestä taivaalla. Tällöin puhutaan tähdenlentoparvista. Ne aiheuttavat Aurinkoa kiertävät komeetat, jotka jättävät radalleen pölyä ja murusia itsestään. Jos tällainen komeetan pölyvana risteää Maan radan kanssa, syntyy tähdenlentoparvi, johon kuuluvia tähdenlentoja nähdään aina samaan aikaan vuodesta. Yksi tunnetuimmista tähdenlentoparvista on elokuun puolivälissä nähtävät perseidit. Nyt ei kuitenkaan ole aktiivisena mitään merkittäviä tähdenlentoparvia.

Palaa sivun yläosaan

Satelliitit ja ISS

Satelliitit näkyvät taivaalla silmin nähden liikkuvina valopisteinä, jotka eivät kuitenkaan liiku niin nopeasti kuin tähdenlennot. Ne liikkuvat taivaan poikki tyypillisesti muutamassa minuutissa.

Satelliittien aurinkopaneeleista heijastuva auringonvalo tuo ne näkyviin. Satelliitteja voikin nähdä vain silloin, kun Aurinko ei ole kovin syvällä horisontin takana: muutoin satelliitit ja niiden aurinkopaneelit jäävät Maan varjoon. Tähän aikaan vuodesta satelliitteja kuitenkin näkyy läpi koko yön.

Satelliitit liikkuvat taivaalla eri nopeuksilla ja niiden kirkkaus vaihtelee. Niitä voi nähdä liikkumassa taivaan halki lähes missä suunnassa tahansa, mutta pääosin ne liikkuvat lännestä itään. Kaikki taivaalla tällä tapaa liikkuvat kappaleet eivät ole satelliitteja, vaan osa näistä valopisteistä on avaruusromua, esimerkiksi muinaisten kantorakettien jäämiä. Jos näet rivin valopisteitä liikkumassa samassa linjassa, olet nähnyt letkan perä perää laukaistuja Starlink-satelliitteja.

Ylitse lentänyttä satelliittia voi koettaa tunnistaa havaintoajan perusteella menemällä Heavens-above -sivuston kirkkaiden satelliittien sivulle ja merkitsemällä vaihtamalla havaintopaikaksi oma sijainti (oikea yläkulma). Myös sivuston käyttämän kielen voi vaihtaa suomeksi, jollei se sitä jo ole. Kutakin satelliitin riviä klikkaamalla saa näkyviin tähtikartan, johon on merkitty kyseisen satelliitin rata tuona yönä.

Kansainvälinen avaruusasema ISS vierailee 23.9. iltataivaalla kahdesti. Asema näyttää taivaalla kirkkaalta, tähtimäiseltä pisteeltä, joka liikkuu oikealta vasemmalle silminnähtävän nopeasti. Se nousee etelärannikolla horisontin yläpuolelle lounaan suunnalta noin klo 20.15 ja liikkuu eteläisen taivaan halki kadoten Maan varjoon kaakossa klo 20.22. ISS nousee uudelleen lounaasta horisontin yläpuolelle klo 21.54 ja katoaa Maan varjoon hyvin pian tämän jälkeen. ISS näkyy parhaiten etelärannikolta: mitä pohjoisempana ollaan, sitä matalammalle se jää horisontissa.

ISS:n tarkat näkymistiedot omalla paikkakunnalla kannattaa tarkistaa Heavens-above-sivuston ISS-sivulta ja merkitsemällä vaihtamalla havaintopaikaksi oma sijainti (oikea yläkulma). Myös sivuston käyttämän kielen voi vaihtaa suomeksi, jollei se sitä jo ole.

Palaa sivun yläosaan

Linnunrata

Mikäli havaintopaikalla ovat riittävän pimeää, sieltä voi koettaa nähdä myös kotigalaksimme Linnunradan. Linnunrata on kiekkomainen spiraaligalaksi, ja aurinkokunta sijaitsee sen kiekon sisällä. Voimme siis nähdä tämän kiekon ympäröivän meitä taivaalla. Pohjoiselta pallonpuoliskolta ei näy Linnunradan kirkkaimpien keskusalueiden suuntaan, mutta melko lähelle. Galaksin meistä katsottuna kirkkaimmat alueet ovat elokuun lopun iltana etelän ja lounaan suunnalla ja galaksin vyö kohoaa sieltä kohti taivaanlakea, kulkee sen kautta ja laskee himmeänä toiselle puolelle taivasta.

Linnunrata näyttää himmeästi hohtavalta vyöltä, ja himmeä hohde on peräisin galaksin kiekon sisältämistä tähdistä. Pimeillä paikoilla Linnunrata näyttää kirkkaammalta, ja siitä voi erottaa tummempia alueita, jotka johtuvat kiekossa olevista suurista pölypilvistä. Niiden alueella tapahtuu vilkasta tähtien muodostumista.

Siinä missä Linnunrata on helppo nähdä kuuttomana yönä erämaassa, asutuilla alueilla katuvalojen lomasta sitä on mahdotonta nähdä. Kannattaa siis etsiä mahdollisimman pimeä havaintopaikka. Hyviä paikkoja on listattuna Ursan havaintopalvelu Taivaanvahdin pimeiden paikkojen kartalle. Jos tiedät lisää hyviä, julkisia havaintopaikkoja, voit ilmoittaa ne kartalle!

Linnunrata on Suomesta katsottuna parhaimmillaan syksyllä, sillä se kohoaa korkealle taivaalla. Linnunrata kulkee taivaalla Kilven, Kotkan, Nuolen, Ketun, Joutsenen, Kefeuksen, Kassiopeian ja Perseuksen tähdistöjen kautta. Jos taivaalta löytää Kesäkolmion muodon, sen kaksi tähteä, Joutsenen Deneb ja Kotkan Altair sijaitsevat Linnunradan alueella. Kassiopeian W-muodon tunnistaa myös moni.

Palaa sivun yläosaan | Tähtikartta

Andromeda

Andromedan galaksi on tyypillisesti kaukaisin kohde, minkä taivaalla voi erottaa paljain silmin. Naapurigalaksimme sijaitsee noin kahden ja puolen miljoonan valovuoden etäisyydellä, eli nyt näkemämme valo on lähtenyt sieltä liikkeelle samoihin aikoihin kun nykyihmisen kaukainen sukulainen Homo habilis eli käteväihminen alkoi hiippailla Afrikassa.

Galaksin löytämiseksi on ensin löydettävä Andromedan tähtikuvio. Kiikairesta on apua galaksin löytämisessä tähtipaljouden joukosta. Ursan tähtikartta voi auttaa tässä. Andromeda on keskiyöllä korkealla idässä.

Palaa sivun yläosaan | Tähtikartta

RSS Zeniitti

Tapahtumakalenteri

RSS Avaruus.fi-foorumi