Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Venus ja Jupiter ovat harvinaisen lähekkäin iltataivaalla ensi viikolla

24.2.2023

Venus ja Jupiter ovat lähestyneet toisiaan taivaalla koko helmikuun ajan. Lähimmän kohtaamisensa hetkellä 2.3. ne ovat taivaalla vain noin puolen asteen eli täysikuun halkaisijan päässä toisistaan. Kohtaamista voi havaita hyvin paljain silmin.

Helmikuun 23. päivän iltana kirkas sää suosi taivaan tarkkailijoita, ja jo varsin lähekkäin sijaitsevat Jupiter ja Venus saivat seurakseen vielä nuoren kuunsirpin. Seuraavan viikon aikana Kuu loittonee planeettakaksikosta, mutta planeetat jatkavat toistensa lähestymistä.

Lähimmillään planeetat ovat toisiaan iltataivaalla 2.3.2023. Planeetat ovat tunti auringonlaskun jälkeen länsilounaassa 12 asteen korkeudella. Kirkkaampi Venus on niistä ylempänä ja Jupiter alempana. Illan edetessä ja pimetessä planeetat seuraavat hiljalleen Aurinkoa horisontin taakse. Niiden tarkka laskuhetki riippuu havaintopaikkakunnasta, mutta hyvä havaintohetki on noin kello seitsemältä illalla. Tällöin planeetat erottuvat hyvin ja ovat edelleen verraten korkealla taivaalla.

Kohtaaminen on upea jo paljain silmin nähtynä, mutta siitä saa vielä lisää irti kiikarilla, jolloin Jupiterin ympäriltä voi erottaa sen suurimmat kuut. Kuut ovat lähikohtaamisen aikaan rivissä siten, että Jupiterin oikealla eli länsipuolella on Io, ja vasemmalla eli itäpuolella ovat Kallisto, Ganymedes ja Europa.

Suurella kiikarilla voi erottaa myös Venuksen vaiheen, joka on lähellä täyttä. Venuksella on samantapaiset vaiheet kuin Kuulla.

Kohtaaminen on toki vain näennäinen, sillä todellisuudessa planeetat sijaitsevat toisistaan hyvin kaukana avaruudessa. Jupiter sijaitsee noin 660 miljoonan kilometrin päässä Venuksesta. Venus on maapallon radan sisäpuolella kiertävä, liki Maan kokoinen kiviplaneetta, jonka sakea pilvikerros heijastaa tehokkaasti Auringon valoa. Jupiter puolestaan on aurinkokunnan suurin planeetta ja tyypiltään kaasujättiläinen. Nämä seikat yhdessä tekevät kaksikosta yötaivaan tämän hetken kirkkaimmat planeetat. Mars voi lähimmillään olla vielä Jupiteriakin kirkkaampi, mutta tällä hetkellä pienehkö punainen planeetta on meistä varsin kaukana ja siksi jo varsin himmeä.

Jupiteria ja Venusta ei voi nähdä, mikäli taivaalla on sillä suunnalla pilviä. Kohtaamisen näkyminen riippuukin vallitsevasta säätilasta. Mikäli edellisinä päivinä on selkeää, kaksikkoa kannattaa havaita jo silloin. Planeetat ovat varsin lähekkäin myös vielä kohtaamisen jälkeisinä päivinä.

Seuraavan kerran Jupiter ja Venus kohtaavat taivaalla aamusella 12.8.2025, mutta niiden etäisyys on tuolloin noin kolme kertaa suurempi kuin nyt. Edellisen kerran ne kohtasivat tammikuussa 2021, mutta tuolloin niillä oli vielä suurempi etäisyys toisistaan. Voidaankin aivan perustellusti sanoa, että tämänkertainen lähiohitus on harvinaisen läheinen.


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1. Venus ja Jupiter taivaalla 2.3.2023 klo 19
Planeetat eivät todellisuudessa näytä näin suurilta, vaan kirkkaan tähtimäisiltä. Niiden välinen matka taivaalla vastaa täysikuun leveyttä eli noin puolta astetta. png
Kuva: Stellarium

Kuva 2. Venus ja Jupiter taivaalla 2.3.2023 klo 19, teksteillä
Planeetat eivät todellisuudessa näytä näin suurilta, vaan kirkkaan tähtimäisiltä. Niiden välinen matka taivaalla vastaa täysikuun leveyttä eli noin puolta astetta. png
Kuva: Stellarium

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
tiedottaja@ursa.fi
09 6840 4010