Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Lainattavat kaukoputket

Koulut ja päiväkodit voivat lainata Ursasta kaukoputken viikoksi kerrallaan. Putken hakeminen Ursan toimistolta on maksutonta, muutoin postitus- ja käsittelykulut ovat 20 euroa. Lainaaja on vastuussa kaukoputkesta ja sen palautuksesta. Kaukoputki kannattaa varata noin kuukauden etukäteen. Saatavuuden voi varmistaa ja kaukoputken lainauksen hoitaa puhelimitse numerossa (09) 6840 400.

Ennen käyttöä kannattaa tutustua myös näihin ohjeisiin, joiden avulla havainnot on helppo aloittaa.

TAL-1

Peilikaukoputki sopii Kuun ja planeettojen lisäksi myös kirkkaimpien syvän taivaan kohteiden katseluun. Siinä on tukeva jalusta ja 11 cm:n läpimittainen peili. Suurennukset 32x, 54x, 96x ja 162x. Kaukoputki laatikkoineen painaa 32 kg. Painon takia kaukoputkea ei voi lähettää postipakettina, joten se voidaan lainata vain Ursan toimistolta noudettuna.

Helios Startravel

Linssikaukoputki on kevyt ja sopii kolmijalkansa ansiosta myös epätasaiseen maastoon pystytettäväksi. Linssin halkaisija on 10 cm, joten valovoima riittää myös useiden syvän taivaan kohteiden havaitsemiseen. Suurennukset 20x, 40x, 50x ja 100x. Kaukoputki on pakattu laatikkoon ja jalusta kankaiseen pussiin, paino yhteensä 11 kg.