Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Verenpunainen Kuu hehkuu aamuyön taivaalla 28.9.

22.9.2015

Maanantaiaamuna 28.9. tapahtuu täydellinen kuunpimennys. Pimennys voidaan nähdä koko maassa sään salliessa. Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa vasta vuonna 2018.

Kuunpimennykset tapahtuvat aina täydenkuun aikaan, Kuun ollessa radallaan vastakkaisella puolella maapalloa kuin Aurinko. Kuu pimenee, kun Maan varjo osuu siihen. Jokaisen täysikuun aikaan ei kuitenkaan tapahdu pimennystä, sillä Kuun rata on hiukan kallellaan Maan ratatasoon nähden ja kiertolaisemme kulkee yleensä Maan varjon ylä- tai alapuolelta.

Vaikka kyseessä on täydellinen kuunpimennys, Kuu ei silti pimene täysin ja katoa näkyvistä. Tämä johtuu Maan ilmakehästä, joka taivuttaa takaansa tulevaa auringonvaloa Kuun pinnalle. Ilmakehän läpi kuljettuaan valosta on jäljellä enää punertavat värisävyt, ja ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi. Mikäli maapallolla ei olisi ilmakehää, Kuu todella katoaisi näkyvistä.

Kuunpimennys on verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdu nopeita muutoksia. Sitä voi seurata yhtä hyvin paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella. Toisin kuin auringonpimennyksen tapauksessa, kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista.

Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään Suomessa vasta 31.1.2018. Edellinen täydellinen pimennys nähtiin meillä joulukuussa 2011.

Pimennyksen kulku

Kuunpimennys alkaa, kun Kuun reuna lipuu Maan heittämään puolivarjoon. Tällöin Auringon kiekosta osa valaisee yhä Kuuta ja pimennystä on vielä hyvin vaikeaa huomata. Tapahtuman näyttävimmät vaiheet käynnistyvät klo 4.07 osittaisen pimennyksen alkaessa. Tällöin Kuu alkaa siirtyä Maan täysvarjon alueelle ja sen edellä kulkeva reuna alkaa tummua selkeästi.

Täydellinen pimennys alkaa klo 5.11 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Tällöin taivas on vielä tumma ja tähdet ovat näkyvissä. Täydellisen pimennyksen syvin hetki koetaan klo 5.47. Nousevan Auringon valo vaalentaa nyt jo taivasta. Kuu näyttää tumman punertavalta. Sen alalaita näyttää todennäköisesti muuta Kuuta vaaleammalta, sillä tämä osa Kuusta on lähempänä Maan varjon reunaa.

Täydellinen pimennys päättyy klo 6.24. Kuu laskee horisontin taa Helsingissä klo 7.26, Oulussa klo 7.29 ja Utsjoella klo 7.34, joten aivan pimennyksen viimeiset vaiheet jäävät koko maassa näkemättä.

 

Pimennyksen kulku
Puolivarjopimennys alkaaklo 3.10
Osittainen vaihe alkaaklo 4.07
Täydellinen vaihe alkaaklo 5.11
Pimennys syvimmillään klo 5.47
Täydellinen vaihe päättyyklo 6.24
Kuu laskee Helsingissäklo 7.26
Osittainen vaihe päättyyklo 7.28
Kuu laskee Oulussaklo 7.29
Kuu laskee Utsjoellaklo 7.34
Puolivarjopimennys päättyyklo 8.24Pimennyksen eteneminen Helsingissä. Pimennyksen viime hetket peittyvät horisontin taakse. Kuvan taivaan liukuväri kuvastaa taivaan vaalenemista pimennyksen edetessä.
Kuva Ursa / Veikko Mäkelä


Materiaalia tiedotusvälineiden vapaaseen käyttöön

Kuvat © Ursa / Veikko Mäkelä

Kuva 1. Pimennyksen vaiheet taivaalla pdf

Kuva 2. Pimennyksen eteneminen Helsingissä. Pimennyksen viime hetket peittyvät horisontin taakse. Kuvan taivaan liukuväri kuvastaa taivaan vaalenemista pimennyksen edetessä. pdf

 

Lisätietoja

Anne Liljeström, tiedottaja
tavoitettavissa ma-pe klo 10-16
puh. (09) 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi