Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuu haittaa tähdenlentojen näkymistä ensi viikolla

7.8.2014

Perseidit kuuluu yleensä vuoden runsaimpiin tähdenlentoparviin. Tänä vuonna Kuu haittaa kirkkaudellaan tähdenlentojen näkymistä. Tähdenlentoja voi parhaimmillaan näkyä 20-30 kappaletta tunnissa, alle puolet tavallisesta määrästä.

Perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu keskiviikolle 13.8. kello 3 - 6. Sunnuntaille 10.8. sattuvan täysikuun kirkkaus tulee estämään himmeämpien tähdenlentojen näkymisen. Osa parven meteoreista on kuitenkin melko kirkkaita.

Tähdenlennot näyttävät tulevan Perseuksen tähtikuvion suunnalta. Perseus on Auringon laskiessa melko korkealla koillistaivaalla ja pysyttelee koillisen ja idän suunnalla koko yön, mutta tähtikuvion tarkkaa paikkaa ei tarvitse löytää voidakseen nähdä tähdenlentoja. Katse kannattaa suunnata taivaalle koillisen ja idän välille.

Meteorien havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia ilman Kuun vaikutustakin, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Murusia komeetan polulta

Perseidit aiheutuvat pölystä ja sorasta, jota komeetta Swift-Tuttle on jättänyt radalleen. Maapallon kulkiessa pölyvanan läpi osa sen materiaalista osuu ilmakehään, kuumenee ja hehkuu, ja aiheuttaa valoviiruja joita kutsutaan tähdenlennoiksi. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi näkyä myös poikkeuksellisen kirkkaita tähdenlentoja eli tulipalloja. Meteoriparviin ei yleensä liity suurempia kappaleita, jotka voisivat aiheuttaa Maan pinnalle asti päätyviä meteoriitteja.

Perseidit, kuten muutkin yleisesti tunnetut meteoriparvet, aiheuttaa tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Elokuussa on aktiivisena kaksi muutakin meteoriparvea, nimittäin eteläiset delta-akvaridit (12.7.-23.8.) sekä kappa-cygnidit (3.-25.8.). Ne ovat kuitenkin runsaudeltaan paljon perseidejä vaatimattomampia. Delta-akvaridien aktiivisuusmaksimi oli jo heinäkuun lopulla, mutta muutamia niihin sekä kappa-cygnideihin kuuluvia meteoreja saattaa näkyä yön kuluessa. Myös satunnaisia, mihinkään parveen kuulumattomia tähdenlentoja voi nähdä periaatteessa minä tahansa yönä.

 


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Perseidien tähdenlento vuodelta 2013. (kuva ©Emma Herranen, vain tämän uutisen yhteydessä) väri jpg

Kuvan selitys: Perseidien meteoriparveen kuuluva tähdenlento vuonna 2013.

 

Lisätietoja

Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
09 6840 4010 (klo 9-16)
anne.liljestrom@ursa.fi