Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Komeettarekka palaa Suomeen viikonloppuna

13.5.2014

Toukokuun alussa Vaasasta pohjoismaiselle matkalleen startannut Komeettarekka on parhaillaan Tanskan Århusissa ja lähtee tänään illalla paluumatkalleen. Kiertueen päätapahtumassa Helsingissä 19.5. kuullaan Rosetta-lennon johtavaa tutkijaa Mark McCoughreania.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn Rosetta-luotain Philae-laskeutujineen on taittanut matkaa halki avaruuden yli 10 vuotta, ja se on nyt pääsemässä määränpäähänsä. Rosettan ja Philaen seikkailua esittelevän näyttelyrekan kyydissä ovat Rosettan ja Philaen pienoismallit, mutta näyttely tarjoaa myös paljon muuta ihmeteltävää. Vierailijat pääsevät muun muassa istumaan rekassa komeetan pinnalla ja näkemään, kuinka komeetanytimiä kokkaillaan laboratoriossa.

Maanantaina 19.5. ja tiistaina 20.5. rekka on Helsingissä Narinkkatorilla. Maanantaina rekassa vierailee myös ESAn Mark McCoughrean, tiedeohjelman ylin tiedotusvastaava ja Rosetta-lennon johtava tutkija.

McCoughrean pitää yleisöesitelmän illalla yhdessä suomalaisten Rosetta-asiantuntijoiden kanssa. Luvassa on varmasti vuoden eräs jännittävimmistä avaruusalan esiintymisistä Suomessa, sillä kuulemme tuoreimpia tietoja tänä vuonna komeettansa luokse saapuvasta Rosetta-luotaimesta ja sen historiallisesta tutkimusmatkasta: tarkoitus on paitsi laskeutua ensimmäisen kerran pyrstötähden pinnalle, niin myös lentää sen mukana lähelle Aurinkoa ja seurata miten komeetat muuttuvat kuolleista likaisista lumipalloista kaasua hurjasti syökseviksi pyrstötähdiksi. Tapahtuma järjestetään Helsingin yliopiston Porthanian salissa PIII (Yliopistokatu 3, 00100 Helsinki) ja sinne on vapaa pääsy.

Tilaisuuden koko ohjelma on seuraava:

17.15 Tuoreimmat uutiset Rosetta-lennosta (Mark McCaughrean, ESA)
18.00 Suomalaiset mukana Rosetta-lennossa (Sini Merikallio, Ilmatieteen laitos)
18.20 Mikä ero on komeetalla ja asteroidilla? Aurinkokunnan pienkappaleiden omituinen elämä (Mikael Granvik, Helsingin yliopisto)
18.40 Osuuko komeetta Marsiin ensi lokakuussa vai ei? Siding Spring -komeetta suuntaa punaiseen planeettaan. (Markus Hotakainen, Tiedetuubi)
19.00 Tilaisuus päättyy

Rosetta-rekan idea perustuu vuonna 2012 Suomessa kiertäneeseen Avaruusrekkaan. Pohjoismaiselle kiertueelle lähtevä rekka varustetaan ja on myös suunniteltu suomalaisvoimin. Kiertuetta seurataan mm. ESAn Rosetta-blogissa (blogs.esa.int/rosetta), lennon Facebook-sivulla (www.facebook.com/RosettaMission) sekä twitterissä hakusanalla #rosettatour.

Kiertueen Suomen osuuden yhteistyökumppaneina toimivat ESA, Tekes, Ilmatieteen laitos ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa.

Rekan Suomen kiertueen jäljellä olevan osan aikataulu on seuraava:

18.5. Turku, Kauppatori klo 9-18
19.5. Helsinki, Narinkkatori klo 9-18
20.5. Helsinki, Narinkkatori klo 9-18
21.5. Lahti, Kirjastoaukio klo 9-18
22.5. Tampere, Laukontori klo 9-18
23.5. Jyväskylä, Aren aukio klo 9-18
24.5. Seinäjoki, Kauppatori klo 9-16

Tervetuloa!

****

Huomio tiedotusvälineille:

ESAn Mark McCoughrean on tiedotusvälineiden tavattavissa maanantaina 19.5. iltapäivällä klo 15-17.

Lisätiedot ja McCoughreanin haastattelupyynnöt:

Jari Mäkinen
+33 6 37 01 51 90
jari.makinen@kupla.com


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Avaruusrekkamiehet (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Rekka ylittämässä Ruotsin ja Norjan rajaa, katolla avaruusrekkamiehet Tuukka Perhoniemi ja Jari Mäkinen.

Kuva 2: Rosetta-rekka 2 (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Rekkaan rakennettu komeettanäyttely kiertää toukokuussa Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa. Rekka esittelee komeettaluotain Rosettan tutkimusmatkaa kaukaiselle komeetalle ja sen saapumista komeettaa kiertävälle radalle. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva 3: Rosetta-rekan reitti kartalla (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Rosetta-rekka kiertää toukokuun ajan Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa ja avaa ovensa yhteensä 16 paikkakunnalla.

Kuva 4: Havainnekuva rekasta (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Komeettanäyttely on rakennettu laajennettavan rekan kyytiin.

Kuva 5: Rosetta-luotain lähestymässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa (kuva ESA / ATG medialab) jpg
Kuvan selitys: Taiteilijan näkemys Rosetta-luotaimesta lähestymässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa. Vuonna 2004 avaruuteen laukaistu Rosetta asettuu kiertämään komeettaa tämän vuoden toukokuussa.

Kuva 6: Rosetta-luotain kiertämässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa (kuva ESA / AOES medialab) jpg
Kuvan selitys: Taiteilijan näkemys Rosetta-luotaimesta kiertämässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa.

Kuva 7: Philae-laskeutuja komeetan pinnalla (kuva ESA / AOES medialab) jpg
Kuvan selitys: Rosetta kantaa mukanaan pientä Philae-robottia, jonka on määrä laskeutua tutkimaan komeetan jäistä pintaa tämän vuoden marraskuussa. Taiteilijan näkemys.