Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Komeettarekka kiertää Pohjoismaita toukokuussa

15.4.2014

Avaruusrekka lähtee taas tien päälle! Tällä kertaa auto on lastattu eurooppalaisen komeettaluotain Rosettan tutkimusmatkasta kertovalla näyttelyllä. Koko perheen komeettarekka kiertää toukokuun ajan Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa ja avaa ovensa yhteensä 16 paikkakunnalla. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Euroopan avaruusjärjestön ESAn Rosetta-luotain on taittanut matkaa halki avaruuden yli 10 vuotta, ja se on nyt pääsemässä määränpäähänsä. Rosetta saavuttaa toukokuussa komeetan nimeltä 67P/Churyumov–Gerasimenko, asettuu elokuussa sen kiertoradalle ja lähettää marraskuussa sen ytimen pinnalle pienen Philae-nimisen laskeutujan. Luotain seuraa komeettaa sen matkalla lähemmäs kohti Aurinkoa ja seuraa aitiopaikalta jäisen ytimen syttymistä vähitellen pyrstötähdeksi.

Rosettan ja Philaen seikkailua esittelevä näyttelyrekka kiertää Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa toukokuun ajan. Kyydissä ovat Rosettan ja Philaen pienoismallit, mutta näyttely tarjoaa myös paljon muuta ihmeteltävää. Vierailijat pääsevät istumaan rekassa komeetan pinnalla ja näkemään, kuinka komeetanytimiä kokkaillaan laboratoriossa. Koululaiset voivat tuoda mukanaan itse tekemiään komeettalaskeutujia, ja parhaat laskeutujat palkitaan ESAn repulla joka on täynnä avaruustavaraa. Mukana kiertueella reissaa myös ESAn opetustoimiston Paxi-maskotti.

Näyttely tarjoaa tuhdin paketin tietoa Rosettan lisäksi aurinkokunnasta, komeetoista sekä avaruustutkimuksesta. Asiantuntijat vierailevat rekan pysähdyspaikoilla pitämässä yleisölle avaruusaiheisia tietoiskuja. Kaukana avaruudessa komeetan ydintä lähestyvän Rosettan vaiheita seurataan päivittäin.

Kiertueen Suomen osuuden päätapahtuma järjestetään Helsingin Narinkkatorilla 19.5. Tilaisuudessa vierailevat Rosetta-tiimin tutkija kertomassa komeettaluotaimen kuulumisia sekä Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö Walter Schmidt, joka pitää esityksen suomalaisosaamisesta Rosettan takana: Rosetta-luotaimessa ja Philaessa on mukana kuusi tieteellistä mittalaitetta, joiden suunnittelussa ja rakentamisessa Ilmatieteen laitos on ollut mukana.

Rosetta-rekan idea perustuu vuonna 2012 Suomessa kiertäneeseen Avaruusrekkaan. Pohjoismaiselle kiertueelle lähtevä rekka varustetaan ja on myös suunniteltu suomalaisvoimin. Kiertueen Suomen osuuden yhteistyökumppaneina toimivat ESA, Tekes, Ilmatieteen laitos ja Tähtitieteellinen yhdistys Ursa. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Rosetta-rekan pysähtymispaikat ja aikataulu Suomessa:

2.5. Vaasa, Keskustori klo 12-18
3.5. Oulu, Tietomaa klo 9-18 (Huom! Uusi paikka!)
---
18.5. Turku, Kauppatori klo 9-18
19.5. Helsinki, Narinkkatori klo 9-18
20.5. Helsinki, Narinkkatori klo 9-18
21.5. Lahti, Kirjastoaukio klo 9-18
22.5. Tampere, Laukontori klo 9-18
23.5. Jyväskylä, Aren aukio klo 9-18
24.5. Seinäjoki, Kauppatori klo 9-16

 

Kiertueen pysähdyspaikat muissa maissa:

5.5. Trondheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (Norja)
6.5. Trondheim, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (Norja)
7.5. Oslo, Institutt for teoretisk astrofysikk (Norja)
8.5. Oslo, Institutt for teoretisk astrofysikk (Norja)
9.5. Borlänge, Framtidsmuseet (Ruotsi)
10.5. Göteborg, Vetenskapsfestivalen (Ruotsi)
11.5. Göteborg, Vetenskapsfestivalen (Ruotsi)
12.5. Aarhus, Steno Museet (Tanska)
13.5. Aarhus, Steno Museet (Tanska)
14.5. Kööpenhamina (Tanska)
15.5. Linköping (Ruotsi)
16.5. Södertälje (Ruotsi)
17.5. Södertälje (Ruotsi)

 

» Ilmatieteen laitoksen Rosetta-sivut
» ESAn Rosetta-sivut


 

Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Rosetta-rekka 1 (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Rekkaan rakennettu komeettanäyttely kiertää toukokuussa Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa. Rekka esittelee komeettaluotain Rosettan tutkimusmatkaa kaukaiselle komeetalle ja sen saapumista komeettaa kiertävälle radalle. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva 2: Rosetta-rekka 2 (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Rekkaan rakennettu komeettanäyttely kiertää toukokuussa Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa. Rekka esittelee komeettaluotain Rosettan tutkimusmatkaa kaukaiselle komeetalle ja sen saapumista komeettaa kiertävälle radalle. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Kuva 3: Rosetta-rekan reitti kartalla (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Rosetta-rekka kiertää toukokuun ajan Suomea, Norjaa, Ruotsia ja Tanskaa ja avaa ovensa yhteensä 16 paikkakunnalla.

Kuva 4: Havainnekuva rekasta (kuva Avaruusrekka) jpg
Kuvan selitys: Komeettanäyttely on rakennettu laajennettavan rekan kyytiin.

Kuva 5: Rosetta-luotain lähestymässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa (kuva ESA / ATG medialab) jpg
Kuvan selitys: Taiteilijan näkemys Rosetta-luotaimesta lähestymässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa. Vuonna 2004 avaruuteen laukaistu Rosetta asettuu kiertämään komeettaa tämän vuoden toukokuussa.

Kuva 6: Rosetta-luotain kiertämässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa (kuva ESA / AOES medialab) jpg
Kuvan selitys: Taiteilijan näkemys Rosetta-luotaimesta kiertämässä komeetta 67P/Churyumov–Gerasimenkoa.

Kuva 7: Philae-laskeutuja komeetan pinnalla (kuva ESA / AOES medialab) jpg
Kuvan selitys: Rosetta kantaa mukanaan pientä Philae-robottia, jonka on määrä laskeutua tutkimaan komeetan jäistä pintaa tämän vuoden marraskuussa. Taiteilijan näkemys.

 

Lisätietoja

Rosetta-rekka
Jari Mäkinen, tuottaja
+33 6 37015190
jari.makinen [at] kupla.com

Ursa
Anne Liljeström, tiedottaja
puh. 09 6840 4010
anne.liljestrom [at] ursa.fi