Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtiharrastajia palkittiin kesäisissä tunnelmissa

1.8.2013

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa tunnusti ansiokasta tähtiharrastusta vuotuisilla Stella Arcti -palkinnoilla 27. heinäkuuta. Havaintotoiminnasta palkittiin imatralainen Iiro Sairanen ja harrastustoiminnasta espoolainen Lauri Kangas.

Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkittavat valitsee Ursan jaostojen yhteistyöelin harrastajien lähettämien ehdotusten sekä oman asiantuntemuksensa perusteella. Ursan hallitus päättää palkittavista harrastajista yhteistyöelimen ehdotusten pohjalta.

Palkinto jaetaan tyypillisesti kolmessa eri kategoriassa: vuoden merkittävin havainto, ansiokas harrastustoiminta sekä ansiokas havaintotoiminta. Merkittävimmän havainnon palkintoa ei jaettu tällä kertaa. Stella Arctit jaettiin tänä vuonna tähtiharrastajien kesätapahtuma Cygnuksella Vihdin Enä-Sepässä.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta palkittiin

Lauri Kangas

Espoolainen Lauri Kangas on yksi viime vuosien aktiivisimmista tähtiharrastajista Ursassa. Hän osallistuu aktiivisesti ilmakehän ilmiöiden havaitsemiseen, syvän taivaan kohteiden (kuten galaksien ja tähtisumujen) kuvaamiseen, revontulien havaitsemiseen sekä havaintolaitteiden rakentamiseen ja havaintotekniikoiden kehittämiseen. Lauri Kankaan tähtiharrastuskenttä on niin laaja, että voidaan hyvin sanoa hänen harrastavan lähes kaikkea mahdollista. Kangas myös jakaa avoimesti ja mielellään omaa osaamistaan ja tietämystään muiden käyttöön.

Ansiokkaasta havaintotoiminnasta palkittiin

Iiro Sairanen

Imatralainen Iiro Sairanen on ollut jo vuosia yksi Suomen ahkerimmista syvän taivaan visuaalihavaitsijoista. Hän on tehnyt yli 1500 piirroshavaintoa syvän taivaan kohteista ja on ylivoimaisesti tuotteliain piirroksien tekijä Ursan syvän taivaan jaoston ylläpitämässä Deep Sky Archive -tietokannassa. Iiro Sairanen on tehnyt runsaasti havaintoja paitsi Suomessa näkyvistä, myös eksoottisemmista ja monesti hyvin komeista eteläisen taivaan kohteista. Toiminnallaan Sairanen on osoittanut, että laadukkaisiin havaintoihin ei välttämättä tarvita suuria ja kalliita välineitä. Iiro Sairasen tekemät havainnot ovat erittäin tärkeä osa Ursan toimintaa ja tuovat suuresti lisäarvoa syvän taivaan havaitsijoille.

 


Linkkejä

Kuvia tiedotusvälineiden käyttöön

1. Espoolainen Lauri Kangas palkittiin Stella Arcti -palkinnolla ansiokkaasta tähtiharrastuksesta.
Kuva Emma Herranen. Kuvaa saa käyttää ainoastaan tämän uutisen yhteydessä. jpg
2. Lauri Kankaan ottama valokuva Pohjois-Amerikka-sumusta (NGC 7000). Punainen väri johtuu hehkuvasta vetykaasusta. Sumu sijaitsee noin 2000 valovuoden etäisyydellä Joutsenen tähtikuviossa. Se peittää taivaasta suuremman alan kuin täysikuu, mutta se on niin himmeä, ettei sitä voi havaita paljain silmin. Lauri Kangas valotti kuvaa kahden tunnin ajan saadakseen himmeän sumun näkyviin.
Kuva Lauri Kangas. Kuvaa saa käyttää ainoastaan tämän uutisen yhteydessä. jpg

Lisätietoja

Jaostotoimikunnan pj. Harri Haukka
puh. 044 208 3933

Iiro Sairanen
puh. 08 317 0823

Lauri Kangas
email lauri.kangas@ursa.fi