Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Perseidien tähdenlennot näkyvät tänä vuonna poikkeuksellisen hyvin

7.8.2013

Perseidit kuuluu vuoden runsaimpiin meteori- eli tähdenlentoparviin. Perseidien aktiivisin vaihe osuu ensi maanantaille, ja parasta havaintoaikaa ovat yöt 11.-12.8. ja 12.-13.8. Tähdenlentoja voi parhaimmillaan näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa. Tänä vuonna aktiivisin vaihe osuu poikkeuksellisesti pimeälle ajalle ja eikä Kuu haittaa havaintoja. Luvassa on poikkeuksellisen runsas tähdenlentonäytelmä.

Tänä vuonna perseidien meteoriparven aktiivisin vaihe sattuu maanantaille 12.8. kello 21.30 - 23.45. Parveen kuuluvia tähdenlentoja on kuitenkin voinut nähdä jo heinäkuun puolivälistä lähtien, ja niitä riittää vielä muutama viikko aktiivisimman vaiheen jälkeenkin. Koko viikonlopun illat ja yöt ovat siis hyvää tähdenlentojen bongausaikaa.

Meteoreista saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta. Jotkut perseideistä saattavat olla myös melko kirkkaita. Parvi on saanut nimensä siitä, että sen meteorit näyttävät kaikki tulevan Perseuksen tähtikuviosta. Perseus on Auringon laskiessa melko korkealla koillistaivaalla ja liikkuu yön aikana lähelle zeniittiä idässä. Tähdenlentojen havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on ja mitä vähemmän siellä on pilviä. Koska pohjoisen yöt ovat edelleen hyvin valoisia, perseidejä näkyy käytännössä vain Oulun eteläpuolella.

Tähdenlentoja on mukavinta havaita selällään, vaikkapa makuualustan päällä maaten. Mitä pidempään taivasta tarkkailee, sitä useampia tähdenlentoja ennättää nähdä. Elokuun illat ovat yleensä lämpimiä, mutta maassa makaillessa tulee nopeasti kylmä. Kannattaa siis pukeutua riittävästi.

Perseidit aiheutuvat pölystä ja sorasta, jota komeetta Swift-Tuttle on jättänyt radalleen. Maapallon kulkiessa pölyvanan läpi osa sen materiaalista osuu ilmakehään, kuumenee ja hehkuu, ja aiheuttaa valoviiruja joita kutsutaan tähdenlennoiksi. Meteoriparviin ei yleensä liity suurempia kappaleita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalloja tai Maan pinnalle asti päätyviä meteoriitteja. Perseidien aktiivisimman vaiheen aikana voi kuitenkin näkyä myös tulipalloja.

Perseidit, kuten muutkin meteoriparvet, aiheuttaa tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Elokuussa tähdenlentoja aiheuttaa kaksi muutakin meteoriparvea, nimittäin eteläiset delta-akvaridit (12.7.-23.8.) sekä kappa-cygnidit (3.-25.8.). Ne ovat kuitenkin runsaudeltaan paljon perseidejä vaatimattomampia. Delta-akvaridien aktiivisuusmaksimi oli jo heinäkuun lopulla, mutta muutamia niihin sekä kappa-cygnideihin kuuluvia meteoreja saattaa näkyä muutamia yön kuluessa. Kaiken kaikkiaan elokuu on parasta tähdenlentoaikaa.


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Tähdenlento (kuva ©Jorma Koski, vain tämän uutisen yhteydessä) väri jpg

Kuvan selitys: Perseidien meteoriparveen kuuluva tähdenlento vuonna 2012.

 

Lisätietoja

Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
(09) 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi