Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Ursa palkitsi tähtiharrastajia

Ursa jakoi vuotuiset Stella Arcti -palkinnot ansioituneille tähtiharrastajille 24. maaliskuuta Oulun tähtipäivillä. Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta on jaettu vuodesta 1988 lähtien.

Stella Arcti -palkinto jaetaan tyypillisesti kolmessa eri kategoriassa: vuoden merkittävin havainto, ansiokas harrastustoiminta sekä ansiokas havaintotoiminta. Palkintoa ei jaeta kahta kertaa samalle henkilölle, mutta mm. merkittävän havainnon tekijälle on voitu myöntää Stella Arcti -maininta, jos hänet on jo aiemmin palkittu varsinaisella palkinnolla.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta palkittiin

Emma Herranen

Tamperelainen Emma Herranen antoi alkuperäisen idean Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmään. Herranen on työskennellyt keskeisenä voimavarana Ursan havaintojärjestelmän toteutuksessa koko projektin ajan. Emma Herranen on ollut yli kymmenen vuotta aktiivisena järjestäjänä ja osallistujana tähtiharrastajien toiminnassa. Hän on arvostettu ja monipuolinen taivaanilmiöiden kuvaaja.

Ansiokkaasta havaintotoiminnasta palkittiin

Toni Veikkolainen

Järvenpääläinen Toni Veikkolainen on kokenut ns. syvän taivaan kohteiden harrastaja. Hän on tehnyt lähes 500 laadukasta piirroshavaintoa tähtitaivaan kohteista. Veikkolainen on edesauttanut merkittävästi havaintokorttiarkiston digitoimista. Lisäksi hän on tehnyt runsaasti havaintoja Kuu, planeetat ja komeetat sekä Aurinko -jaostoille. Veikkolainen on ollut aktiivinen yhdistystoiminnassa sekä Ursassa että Keski-Uudenmaan Altairissa.

Ansiokkaasta harrastustoiminnasta sai maininnan

Marko Pekkola

Nurmijärveläinen Marko Pekkola on toiminut ansiokkaasti Ursan Taivaanvahti-havaintojärjestelmän projektipäällikkönä. Vuoden 2011 lopussa julkaistusta järjestelmästä on jo nyt tullut yksi Suomen tähtiharrastajien keskeisimmistä apuvälineistä verkossa. Pekkolalle on aiemmin myönnetty Stella Arcti -palkinto ansiokkaasta harrastustoiminnasta vuonna 1996.


Linkkejä

Kuvia vapaasti lehdistön käyttöön

  • Kuva palkituista. Kuvassa vasemmalta: Marko Pekkola, Toni Veikkolainen ja Emma Herranen. Kuva © Mikko Suominen. (4416x3312 JPG)

Lisätietoja

Jaostotoimikunnan pj. Marja Wallin
puh. 044 208 3933

Emma Herranen
puh. 040 738 9119

Toni Veikkolainen
puh. 040 764 5113

Marko Pekkola
puh. 050 368 7468