Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kuvataiteilija Lauri Anttila esittelee Helios-veistostaan 14.8.

Heti vapaa julkaistavaksi

Kuvataiteilija, professori Lauri Anttila esittelee yleisölle Helios-aurinkokelloveistostaan, sen toimintaa sekä työtä innoittaneita yksityiskohtia tähtitieteen ja Helsingin historiasta.

Tilaisuus järjestetään sunnuntaina 14.8. kello 13 Kaivopuistossa, Ursan tähtitornilla. Tapahtuma järjestetään, mikäli on puolipilvistä tai selkeämpää. Tähtitornilla on samalla sään salliessa aurinkonäytös. Tilaisuus, myös aurinkonäytös, on kaikille avoin ja maksuton.

Helios muodostuu kahdesta kivielementistä sekä peilistä, joka on kiinnitetty tähtitornin seinään. Teos on itse asiassa kaksiosainen aurinkokello. Pienemmässä kivielementissä on kaksi metallista rengasta, joista heijastuva auringonvalo kertoo kellonajan. Suurempi kivielementti kuvaa Auringon spektriä ja toimii samalla eräänlaisena meridiaanikellona: kun peilistä heijastuva Auringon kuva lipuu yli kivipaaden keskilinjan, päivä on puolessa. Aurinko heittää valon eri kohtaan paatta vuodenajasta riippuen. Näin kivielementti palvelee vieläpä karkeana kalenterina.

Lauri Anttila haki innoituksen veistokseen tähtitieteen ja Helsingin historiasta. Ursan tähtitornin edessä sijaitsi 1800-luvun puolivälissä Krimin sodan aikaan puolustuksen tykkiasema. Auringon spektri Helioksen toisessa kivielementissä puolestaan heijastelee spektroskopian valtavaa merkitystä tähtitieteen tutkimukselle. Ursan tilaama veistos luovutettiin Helsingin kaupungille kesäkuussa 2010.

Lisätietoja:
Ursan toimisto p. (09) 6840 400