Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtiharrastajien superviikko huipentui Stella Arcti -palkintogaalaan

24.3.2015

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry on tunnustanut ansioituneita tähtiharrastajia Stella Arcti -palkinnolla. Palkinnot myönnettiin tamperelaiselle Jari Luomaselle, naantalilaiselle Mika Aarniolle sekä venäläiselle Nikolai Kruglikoville. Palkinnot jaettiin lauantaina Mikkelissä tähtiharrastajien jokavuotisessa kokoontumisessa Tähtipäivillä.

"Palkinto on hieno juttu ja tuntuu mukavalta", erityisesti ilmakehän haloilmiöiden valokuvaamiseen keskittynyt Jari Luomanen hymyilee. "On mahtavaa että on saanut olla osa suomalaista tähti- ja ilmakehäharrastuskenttää ja toivottavasti mukana innostamassa uusiakin havaitsijoita." Myös Mika Aarnio sanoo olevansa palkinnosta kiitollinen. "Onhan se toisten harrastajien myöntämä tunnustus yhteisen harrastuksen hyväksi tehdystä työstä."

Aarnio ja Luomanen ovat kummatkin pitkän linjan tähtiharrastajia. "Harrastus alkoi isoveljen kanssa. Vuonna 1979 liityimme paikalliseen tähtiyhdistykseen, Turun Ursaan", Aarnio muistelee. Turun Ursassa Aarnio on ennättänyt vaikuttaa vuosien mittaan myös puheenjohtajana ja varainhoitajana.

Myös Luomanen kertoo kahlanneensa kaikki Kangasalan kirjaston tähtitiedettä käsittelevät kirjat 1980-luvun alussa. Erityisen suuren vaikutuksen teki Ursan julkaisema Tähtitieteen perusteet. "En edes muista monestiko olen lukenut sen kannesta kanteen", Luomanen päivittelee.

"Kyseisen opuksen sivulla 216 on tietolaatikko ilmakehän ilmiöistä ja siinä on myös kuva 22 asteen renkaasta", Luomanen kertoo. "Tämän sivun kääntämiseen ajoittuu oikeastaan oman ilmakehäharrastukseni alku: sen jälkeen aloin seurata haloilmiöitä ja kaikkea muuta, mitä ilmakehässä oli havaittavissa."

Aarnio kuvaa harrastuksen parhaaksi anniksi nähdä luonnon ja maailmankaikkeuden monimuotoisuus. "Mieleen painuvimpia hetkiä ovat olleet täydelliset auringonpimennykset ja Saturnuksen ja Kuun alueiden katsominen täydellisissä olosuhteissa", hän kertoo.

Hurjan viikon huipentuma

Stella Arcti -palkintojen jako huipensi tähtiharrastajien superviikon, johon mahtui vuosikymmenen voimakkain revontulimyrsky, mahdollisesti meteoriitteja pudottanut kirkas tulipallo sekä koko maan alueella näkynyt osittainen auringonpimennys. "Pää on pyörällä", Jari Luomanen myöntää. "Erittäin pilvisen talven jälkeen tämä tuntuu aivan huumaavalta!"

Jekaterinburgilainen Nikolai Kruglikov palkittiin ensimmäisenä ulkomaalaisena Stella Arcti -palkinnolla merkittävästä panoksesta Annaman meteoriitin etsintätöissä. Viime vuoden huhtikuussa Kuolan niemimaan yllä lensi suuri tulipallo, joka nähtiin laajalti myös Pohjois-Suomessa. Tulipallosta raportoitiin kymmeniä havaintoja Ursan havaintopalvelu Taivaanvahtiin. Havainnot ja Ursan tulipallotyöryhmän putoamisalueen tarkka laskenta johtivat tutkijat meteoriitin jäljille Kuolan Annama-joen liepeille. Etsintäryhmässä ollut Kruglikov löysi ensimmäisenä palasen meteoriitista.

Kruglikov ei päässyt vastaanottamaan palkintoaan henkilökohtaisesti, mutta hän lähetti juhlaväelle kiitoksensa videoyhteyden välityksellä. Hän haaveilee tulipallohavaintoverkon perustamisesta Venäjällekin. Moni mahdollinen meteoriitti putoaa metsiin eikä koskaan löydy, sillä havaintoja ja kuvia ei kerätä mihinkään tietokantaan toisin kuin Suomessa.

Ursan merkittävintä tähtiharrastuksesta myönnettävää tunnustusta, Stella Arcti -palkintoa, on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Palkinto myönnetään jopa kansainvälisellä tasolla merkittävistä tähtitieteellisistä havainnoista tai poikkeuksellisen asioituneesta tähtiharrastuksesta. Palkinnot jaettiin Mikkelissä, tähtitiedettä ja -harrastusta esittelevän yleisötapahtuma Tähtipäivien yhteydessä.


 

Materiaalia tiedotusvälineiden vapaaseen käyttöön

Kuvat © Emma Herranen

Kuva 1. Stella Arcti -palkitut Mika Aarnio, Nikolai Kruglikov ja Jari Luomanen. jpg

 


 

Lisätietoja

Mika Aarnio
puh. 040 510 8499
sposti mika.aarnio [ät] utu.fi

Jari Luomanen
puh. 050 330 7023
jari.luomanen [ät] gmail.com

Anne Liljeström, Ursan tiedottaja
(arkisin klo 10-16)
puh. 09 6840 4010
sposti anne.liljestrom [ät] ursa.fi