Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtipäivät tuo tähtitieteen Oulun Tietomaahan 23.-25.3.

19.3.2012

Tähtitieteen ja -harrastuksen yleisötapahtuma Tähtipäivät järjestetään tänä vuonna Oulussa. Alan ammattilaiset, harrastajat sekä tähtitieteestä kiinnostunut yleisö tapaavat Tiedekeskus Tietomaassa. Tapahtuman järjestää Oulun tähtitieteellinen yhdistys Arktos ry yhteistyössä Ursan, Tiedekeskus Tietomaan, Oulun yliopiston fysiikan laitoksen sekä Oulun taidemuseon kanssa. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Arktos ry:n puheenjohtaja Jaakko Visuri pitää tärkeänä, että Tähtipäivien tapahtumat on saatu sijoitettua oululaisille tuttuun ympäristöön, pääasiassa Tietomaahan ja taidemuseoon.

"Tämän vuoden Tähtipäivät on pyritty pitämään mahdollisimman helposti lähestyttävänä ja kompaktina tapahtumana", Visuri kuvailee. "Paikalliselle tähtiharrastukselle on tärkeää että viime syksynä Paavolan tähtitorni on onnistuttu peruskorjaamaan ja on nyt myös ohjelmistossa mukana", hän lisää. Paavolan tähtitornilla on sään niin salliessa avoimet ovet perjantai-iltana 23.3.

Nyt järjestettävillä 39. Tähtipäivillä juhlistetaan myös Arktos ry:n 50-vuotista taivalta. "Arktos täyttää kuluvan vuoden aikana 50 vuotta. Tämän kunniaksi oli ehdottomasti järjestettävä jotain repäisevää", Visuri kertoo. "Tähtipäivillä on pitkä ja maineikas historia, joten tapahtuman järjestäminen oli luonnollinen vaihtoehto." Tähtipäivät järjestetään nyt kolmatta kertaa Oulussa.

Tähtipäiviin ovat kautta aikain kuuluneet alan kotimaisten huippujen pitämät yleisöesitelmät. Tänä vuonna kuullaan mm. maailmanluokan haloasiantuntija, tietokirjailija Marko Riikosta, joka esitelmöi ilmakehän halonäytelmistä. Professori Heikki Salo kertoo Saturnuksen renkaista ja professori Juri Poutanen perehdyttää mustien aukkojen saloihin.Oulun taidemuseon Satula-salissa on puolestaan näytteillä kahden suomalaisen valokuvaajan teoksia, jotka käsittelevät tähtitaivasta kumpikin  omalla tavallaan.

Jukka-Pekka Metsävainio on kansainvälisesti tunnettu oululainen tähtikuvaaja. Metsävainio kuvaa tähtisumuja, galakseja ja muita kaukaisia taivaan kohteita huikean yksityiskohtaisesti keskeltä Oulun valosaasteisinta keskustaa.

Mikko Sinervo on puolestaan helsinkiläinen valokuvataiteilija, jota tähdet ovat kiehtoneet jo pitkään. Sinervolta on näytillä teoksia kokoelmasta Do the stars look the same on the other side of the world.

Tähtiharrastuksen lisäksi tapahtumassa voi tutustua myös Härkämäen planetaarion esityksiin, joissa seikkailevat avaruuskissa Nala, astronautti Timo Koupra, kosmonauttiveteraani Pjotr Pavlovits Gagarinov, rohvessoori Asko Pikkupuro, tutkija Pekka Päiväuni Uni-Kuunsa kanssa sekä vanha herra Galileo Galilei.Yhteydenotot

Jaakko Visuri
visurijaakko@gmail.com
puh. 040-7071555


Oulun Tähtipäivien koko ohjelma on luettavissa osoitteessa
http://www.arktos.arkku.net/index.php/taehtipaeivaet-2012/ohjelma

 

Kuvia lehdistön käyttöön

Tähtipäivien juliste tahtipaivat.pdf

Jukka-Pekka Metsävainion kuva Pacman-sumuna tunnetusta NGC 281 -sumusta (© J-P Metsävainio) Pac_Man_Sumu_NGC281.jpg

Kuva on osa Metsävainion näyttelyä Oulun taidemuseossa. Kuvaa saa käyttää ainoastaan vuoden 2012 Tähtipäiviä käsittelevässä uutisoinnissa. Kuvan yhteydessä toivotaan mainittavan kuvaajan portfolion osoite, http://astroanarchy.zenfolio.com/