Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Perseidien meteoriparvi tarjoaa viikonloppuna tähdenlentoja

6.8.2012

Perseidit on vuoden runsaimpia meteori- eli tähdenlentoparvia. Parven aktiivisin vaihe osuu ensi viikonlopulle. Parasta havaintoaikaa ovat yöt 11.-12.8. ja 12.-13.8. Parhaimmillaan perseidejä voi näkyä jopa 60 kappaletta tunnissa.

Meteoreista saattaa jäädä taivaalle hetkeksi vana, ja jotkut saattavat näyttää punertavilta. Jotkut perseideistä saattavat olla kirkkaitakin. Meteoriparven tähdenlentoja on raportoitu jo ainakin 2000 vuoden ajan. Parvi on saanut nimensä siitä, että sen meteorit näyttävät kaikki tulevan Perseuksen tähtikuviosta. Perseus on Auringon laskiessa melko korkealla koillistaivaalla ja liikkuu yön aikana lähelle zeniittiä idässä. Tähdenlentojen havaitseminen on sitä helpompaa, mitä pimeämpi taivas on. Pilvet saattavat häiritä havaintoja. Aamuyöstä taivaalle nousevat myös Jupiter ja Venus sekä vähenevä kuunsirppi.

Perseidit aiheutuvat pölystä ja sorasta, jota komeetta Swift-Tuttle on jättänyt radalleen. Maapallon kulkiessa pölyvanan läpi osa sen materiaalista osuu ilmakehään, kuumenee ja hehkuu, aiheuttaen valoviiruja joita kutsutaan yleisesti tähdenlennoiksi. Suurempia kappaleita, jotka voisivat aiheuttaa tulipalloja tai Maan pinnalle asti päätyviä meteoriitteja ei yleensä liity meteoriparviin. Swift-Tuttle on niin kutsuttu jaksollinen komeetta, jonka kierros Auringon ympäri kestää noin 133 vuotta. Se oli viimeksi radallaan lähinnä Aurinkoa vuonna 1992.

Perseidit, kuten muutkin meteoriparvet, aiheuttaa tähdenlentoja vuosittain aina suunnilleen samaan aikaan. Elokuussa tähdenlentoja aiheuttaa kaksi muutakin meteoriparvea, nimittäin eteläiset delta-akvaridit (12.7.-23.8.) sekä kappa-cygnidit (3.-25.8.). Ne ovat kuitenkin paljon perseidejä vaatimattomampia. Delta-akvadirien aktiivisuusmaksimi oli jo heinäkuun lopulla, mutta muutamia niihin sekä kappa-cygnideihin kuuluvia meteoreja saattaa näkyä muutamia yön kuluessa. Kaiken kaikkiaan elokuu on kuitenkin parasta tähdenlentoaikaa.


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden käyttöön

Kuva 1: Tähdenlento (kuva ©Jorma Koski, vain tämän uutisen yhteydessä) väri jpg

Kuvan selitys: Perseidien meteoriparveen kuuluva tähdenlento vuonna 2011.

 

Lisätietoja

Anne Liljeström
tiedottaja, Ursa
(09) 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi