Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Osittainen auringonpimennys näkyy Pohjois-Suomessa 21.5.

16.5.2012

Aurinko pimenee osittain aamuyöllä 21.5. Auringonpimennys näkyy ainoastaan maamme pohjoisimmilla alueilla.

Nyt tapahtuva auringonpimennys on tyypiltään rengasmainen. Se näkyy parhaiten kapealla vyöhykkeellä, joka liikkuu Etelä-Kiinasta Tokion kautta Yhdysvaltojen eteläosiin. Suomessa pimennystä ei voi nähdä rengasmaisena, mutta se näkyy osittaisena Kemijärven pohjoispuolella.

Suomen alueella pimennys näkyy parhaiten Utsjoella, jossa se alkaa pian auringonnousun jälkeen kello 2.24 ja se on syvimmillään klo 2.49. Pimennys päättyy kello 3.14. Utsjoella Auringosta peittyy suurimmillaan 9%. Kemijärven eteläpuolella pimennystä ei voi nähdä, sillä Aurinko nousee siellä vasta pimennyksen päätyttyä.

Auringonpimennys tapahtuu, kun Kuu liikkuu radallaan Maasta katsottuna Auringon eteen. Kuu ja Aurinko näyttävät taivaalla keskimäärin samankokoisilta, mistä syystä Kuu voi peittää Auringon taakseen täysin. Nyt Kuu on kuitenkin radallaan sen verran kaukana maapallosta, että se ei peitä Aurinkoa kokonaan vaan täydellisimmänkin pimennyksen aikana Aurinko näyttää rengasmaiselta.

Tähtiyhdistys Ochejoga Utsjoen Ursa järjestää sään salliessa pimennyksen tarkkailutapahtuman (yhteystiedot alla).

 

Pimennyksen vaiheet Utsjoella. Kuva © Veikko Mäkelä

 

Tulevat auringonpimennykset

Täydellinen auringonpimennys nähtiin Suomessa viimeksi vuonna 1990. Seuraavan kerran Aurinko pimenee täällä kokonaan vasta lokakuussa 2126. Osittaiset auringonpimennykset ovat yleisempiä, ja sellainen nähtiin kesäkuussa 2011 Pohjois-Suomessa. Seuraava koko maassa näkyvä osittainen auringonpimennys tapahtuu 20. maaliskuuta 2015.

Tärkeää!

Aurinkoa ei pidä missään vaiheessa katsoa suoraan vaan aina katselua varten tehdyn suodattimen läpi tai heijastamalla sen kuva jollekin vaalealle taustalle. Ursasta saa pimennyksen katseluun tarkoitettuja laseja sekä havaintovälineiden eteen asetettavia suodatinkalvoja. Lue lisää Auringon turvallisesta tarkkailemisesta täältä.


 

Materiaalia median vapaaseen käyttöön

Kuvat © Veikko Mäkelä

Kuva 1. Pimennyksen näkymisalueet Suomen kartalla (pdf) väri / mv

Kuva 2. Pimennyksen vaiheet Utsjoella (pdf) väri / mv

 

Lisätietoja

Anne Liljeström, Ursa
p. 09 6840 4010

Juhani Harjunharja, Ochejoga Utsjoen Ursa
p. 040 189 4910