Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Avaruusrekka laukaistaan Suomea kiertävälle radalle Heurekasta 6.-7.10.

1.10.2012

Kansainvälisen avaruusviikon viikonloppuna 6.-7.10. tiedekeskus Heurekassa ovat avaruuden voimat valloillaan. Ainutlaatuinen rekkaan rakennettu avaruusnäyttely ampaisee matkaan ympäri Suomea ja käy kahden viikon aikana seitsemällä paikkakunnalla, aina Lapissa saakka. Rekka esittelee avaruuslentoja sekä avaruustekniikan huimia ja yllättävän arkisiakin sovelluksia.

Avajaisviikonlopun kunniavieras Heurekassa on Euroopan avaruusjärjestön astronautti Paolo Nespoli. Hän lensi ensimmäistä kertaa avaruuteen vuonna 2007, ja vietti viimeksi vuonna 2011 yli viisi kuukautta Kansainvälisellä avaruusasemalla. Hän on tullut tunnetuksi maailmanlaajuisesti myös avaruudesta ottamistaan valokuvista ja maailman suosituimpana astronauttina Twitterissä. Paolo Nespolin voi tavata Heurekassa sunnuntaina 7.10. kello 14:n jälkeen ja hän kertoo kuvin ja videoin avaruuslennoistaan klo 15.

Tapahtuman muita huippuesiintyjiä ovat professorit Esko Valtaoja sekä Karri Muinonen, kosmologi Syksy Räsänen sekä mies kotimaisen avaruusalan vientituotteen, Iron Sky -elokuvan, idean takana: Jarmo Puskala.

He kertovat meille, millaisia ryökäleitä mustat aukot ovat, miten planeettojen vaeltelu muokkasi aurinkokunnasta juuri tällaisen, mitä mahtuu maailmankaikkeuden historiaan ja miten avaruus saatiin teknisesti toteutettua Iron Skyssa. Lauantai-iltana 260 ensimmäistä voivat lisäksi katsoa elokuvan Heurekan auditoriossa.

Jos haluat lähettää oman avaruusluotaimesi kaukaisia planeettoja tutkimaan, tiedetoimittajat Jari Mäkinen ja Markus Hotakainen selittävät lauantaina klo 13 miten se onnistuu sekä mitä kaikkea luotaimella kannattaisi tehdä.

Esillä on myös maailmanluokan tähtivalokuvaajan, oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion huikea näyttely yötaivaan jalokivistä. Hän myös kertoo, miten uutta teknologiaa hyödynnetään tähtivalokuvauksessa.

Heurekan suuressa planetaariossa selviää, tuleeko maailmanloppu tänä kohtalokkaana vuonna 2012, vai vasta paljon myöhemmin -- ja millainen se onkaan? Matkassa mukana on myös Ursan pieni planetaario.

Avaruusrekka itse seisoo laukaisujalustallaan Heurekan pääovien vieressä ja ovi rekan sisuksiin on avoinna koko tapahtuman ajan. Kotimaista ja europpalaista avaruustekniikkaa esittelevässä näyttelyssä pääsee mm. osallistumaan Aalto-1:n, ensimmäisen suomalaisen satelliitin rakentamiseen. Avaruusrekan taustavoimina toimivat Euroopan avaruusjärjestö ESA, Tekes, Ilmatieteen laitos, Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, tiedekeskus Heureka sekä Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ry.

Kaikkiin viikonlopun tapahtumiin on vapaa pääsy. Heurekan näyttelyihin on normaalit pääsylippuhinnat. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä tiedekeskus Heureka, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa sekä Avaruusrekan järjestäjät.

Avaruusviikonlopun koko ohjelmaan voi tutustua osoitteessa www.heureka.fi

Avaruusrekasta voit lukea lisää osoitteessa www.avaruusrekka.fi

 


Kuvamateriaalia tiedotusvälineiden vapaaseen käyttöön

Kuva 1: ESAn astronautti Paolo Nespoli (kuva ESA) jpg
Kuvan selitys: Paolo Nespoli on italialaissyntyinen ESAn astronautti, joka viimeksi vuonna 2011 vietti viisi kuukautta Kansainvälisellä avaruusasemalla.

Kuva 2: Jukka-Pekka Metsävainion kuva Pacman-sumuna tunnetusta NGC 281 -sumusta (kuva J-P Metsävainio) jpg
Kuva on osa Metsävainion näyttelyä tapahtumassa. Kuvaa saa käyttää ainoastaan tätä tapahtumaa käsittelevässä uutisoinnissa. Kuvan yhteydessä toivotaan mainittavan kuvaajan portfolion osoite, astroanarchy.zenfolio.com
Kuvan selitys: Jukka-Pekka Metsävainio on kansainvälisesti tunnettu oululainen tähtikuvaaja. Metsävainio kuvaa tähtisumuja, galakseja ja muita kaukaisia taivaan kohteita huikean yksityiskohtaisesti keskeltä Oulun valosaasteisinta keskustaa.

Kuva 3: Avaruusrekka (kuva Kupla Productions) jpg
Kuvan selitys: Ainutlaatuinen rekkaan rakennettu avaruusnäyttely kiertää lokakuussa Suomea ja käy seitsemällä paikkakunnalla, aina Lapissa saakka. Rekka esittelee ajankohtaisia ja kiinnostavia avaruuslentoja sekä esittelee  avaruuden huimia sekä arkisia sovelluksia. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisää kuvia Avaruusrekasta löytyy osoitteesta www.avaruusrekka.fi/media

 

Lisätietoja

Heureka
Siina Vasama
tapahtumatuottaja
040 901 5260
siina.vasama@heureka.fi

Ursa
Anne Liljeström
tiedottaja
09 6840 4010
anne.liljestrom@ursa.fi

Avaruusrekka
Jari Mäkinen
040 550 9198
jari.makinen@kupla.com