Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Havaintotehtävä kouluille: Jupiter ja sen kuut

1.-3. luokka: Löydä Jupiter!

Syksyllä 2023 on erinomainen tilaisuus bongata aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter. Se näkyy hyvin iltataivaalla paljain silmin, kunhan pilvet eivät peitä taivasta. Monet muutkin aurinkokunnan planeetat voi nähdä ihan itse omilla silmillä, mutta aloitetaan nyt Jupiterista.

Tarvitaan:

- Kompassi, tai muu tapa selvittää, missä suunnassa itä on havaintopaikalla.

Tee näin:

1) Etsi Jupiter iltataivaalta Auringon laskettua. Se on kirkkain piste idän puolella taivasta. Lokakuussa se näkyy hyvin iltakahdeksan jälkeen, marras-joulukuussa milloin vain pimeän tulon jälkeen.

4. luokka ja sitä vanhemmat: Löydä Jupiter ja sen suuret kuut!

Jupiterin neljä suurinta kuuta näkyvät jo kiikarilla. Itse asiassa kuut ovat niin suuria, että ne voisi nähdä paljain silmin, ellei kirkas Jupiter loistaisi niiden vierellä! Kuiden paikka vaihtuu silmin nähden yöstä toiseen. Toisinaan joku kuista voi olla Jupiterin edessä tai takana, jolloin sitä ei voi nähdä kiikarilla.

Jupiterin suurten kuiden löytyminen oli tähtitieteen historiassa ensimmäinen mullistava kaukoputkihavainto. Havainnolla oli tärkeä merkitys aurinkokeskeisen maailmanjärjestyksen muodostumisessa. Se osoitti, että kaikki ei pyörinytkään Maan ympärillä, kuten siihen asti oli tiukasti uskottu. Ensimmäisenä kuut havaitsi italialainen Galileo Galilei. Hänen mukaansa Jupiterin suurimpia kuita kutsutaan usein myös Galilein kuiksi. Lisää Jupiterin suurimmista kuista ja niiden merkityksestä voi lukea vaikkapa Wikipediasta.

Lue lisää »

Jupiterin suuria kuita ollaan menossa tutkimaan luotainten avulla tarkemmin: eurooppalainen Juice-luotain lähetettiin matkaan keväällä 2023 ja amerikkalainen Europa Clipper lähtee matkaan syksyllä 2024.


Syksyllä 2023 on erinomainen tilaisuus bongata aurinkokunnan suurin planeetta Jupiter ja sen kuut kiikarin avulla!

Tarvitaan:

- Kompassi, tai muu tapa selvittää, missä suunnassa itä on havaintopaikalla

- Kiikarit. Mitkä tahansa lintukiikarit käyvät tähän hyvin.

- Tämä sivu, jotta voidaan selvittää, mitä kuita Jupiterin rinnalla näkyi. Sivun alalaidasta löytyvät taulukot, joiden avulla kunkin havaitun kuun nimi saadaan selville. Aikuisten apua saatetaan tarvita taulukoiden tulkitsemisessa.

Tee näin:

1) Etsi Jupiter iltataivaalta. Se on kirkkain piste idän puolella taivasta. Lokakuussa se näkyy hyvin klo 20 jälkeen, marras-joulukuussa koska vain pimeän tulon jälkeen. Kiikarit kannattaa tukea vaikkapa aitaan tai puuhun, jotta ne pysyvät mahdollisimman vakaina.

2) Katso Jupiteria kiikarilla. Sen vieressä olevat pisteet ovat sen neljä suurinta kuuta. Piirrä näkemäsi tilanne paperille. Voit kuvan avulla selvittää tämän sivun alaosasta löytyvien kaavioiden avulla, mitkä kuut näit.

3) Katso kuita uudesti seuraavana iltana, jos Jupiter ei ole piilossa pilvien takana. Kuinka paljon kuut ovat vaihtaneet paikkaa?

Jupiterin kuiden taulukot

Kuvissa vaakaviivoilla on merkitty kuukauden päivät. Kunkin viivan kohdalla oleva tilanne vastaa klo 2 talviaikaa ja klo 3 kesäaikaa (29.10. asti).

Jupiterin kuiden paikka taivaalla muuttuu niiden kiertäessä planeettaa. Planeetan peittämä alue kaaviossa on merkitty vaalealla pystypylväällä keskellä kuvaa. Kuiden liike on merkitty kaavioon aaltoilevilla käyrillä. Sisimmän kuun Ion liikettä kuvastaa tummansininen käyrä I, Europa-kuun liikettä punainen käyrä II, Ganymedes-kuun liikettä vihreä käyrä III ja uloimman Kallisto-kuun liikettä käyrä IV. (Kaavioiden alareunan lukemat 15 ja 30 merkitsevät etäisyyttä planeetasta mitattuna planeetan säteinä, mutta niistä ei tarvitse välittää.)

Esimerkki

Esimerkiksi jos lokakuun 18. päivän iltana on katsottu Jupiterin kuita, ne ovat suunnilleen punaisen viivan osoittamassa asennossa. Vasemmanpuolimmaisena on Kallisto (IV), sitten Europa (II), ja Jupiterin oikealla puolella ovat Io (I) ja Ganymedes (III).

Lokakuu 2023

Marraskuu 2023

Joulukuu 2023