Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Havaintotehtävä kouluille: Seulasten tähtijoukko

Koko alkuvuoden ja kevään iltataivaalta voi löytää tiiviin tähtien rykelmän, joka syntyi dinosaurusten aikakaudella ja joka erottuu paljain silmin. Se on Seulaset, tai toiselta nimeltään Plejadit.

Tammikuussa Seulaset on illan tullen (klo 17) kaakon suunnassa, helmikuussa (klo 18) etelässä, maaliskuussa (klo 19) lounaassa ja huhtikuussa (klo 22) lännessä.

Löydät Seulasten tähtijoukon oheisen kartan avulla seuraamalla Orionin vyön kolmen tähden rivistön muodostamaa linjaa oikealle ylöspäin. Seulaset näyttää tiiviiltä, useamman tähden muodostamalta rypäletertulta.

Kuinka monta tähteä erotat Seulasissa?

Seulasten tähtijoukkoa on pidetty perinteisesti näkötestinä. Yleensä hyvissä olosuhteissa joukossa erottuu kuusi tähteä, mutta tarkkasilmäisimmät väittävät näkevänsä siinä jopa yhdeksän tähteä. Kiikarilla ja kaukoputkella niitä paljastuu kymmenittäin. Hyvin suurilla kaukoputkilla Seulasista on löydetty yli tuhat tähteä.

Kuinka monta sinä näet?

Kokeile myös tätä kikkaa: katso tähtijoukkoa syrjäsilmällä. Tällöin se näyttää kirkkaammalta!

Millainen tähtijoukko Seulaset on?  

Seulasten kaikki tähdet ovat syntyneet samaan aikaan valtavassa tähtienvälisessä kaasupilvessä. Ne ovat tähtien mittakaavassa vielä aivan nuoria. Seulasten kaikki tähdet ovat syntyneet viimeisen 100 miljoonan vuoden aikana! Kuulostaa siltä, että ne ovat hyvin vanhoja tähtiä, mutta oma Aurinkomme on melkein 50 kertaa vanhempi.

Lähes kaikki taivaan tähdet ovat olleet heti syntymänsä jälkeen samanlaisissa ryppäissä kuin Seulaset, mutta vanhemmiten tähdet lähtevät omille teilleen. Siksi niitä näkyy nykyään taivaalla siellä täällä. Seulasten tähdet ovat kuitenkin niin nuoria, että ne ovat edelleen lähekkäin.

Tällaisia nuoria, edelleen yhdessä olevia tähtijoukkoja kutsutaan avoimiksi tähtijoukoiksi.

Tulevaisuudessa tähtijoukko tulee hajoamaan. Noin 250 miljoonan vuoden päästä sitä ei enää ole! Millaistakohan silloin on maapallolla?

Mistä kaikkialla muualta Seulaset voi löytää kuin taivaalta?

Japanissa Seulaset tunnetaan nimellä Subaru ja tähtijoukko löytyy mm. samannimisen automerkin logosta.

Nimitys Plejadit tulee puolestaan kreikkalaisesta mytologiasta: ne ovat seitsemän sisarusta, joita metsästäjä Orion ajoi takaa, ja jotka Zeus muutti kyyhkyiksi ja asetti taivaalle.

Suomenkielen nimi Seulaset viittaa seulaan eli siivilään, jolla voi seuloa vaikkapa jauhoja tai hiekkaa. Muita suomalaisen kansanperinteen nimityksiä sille ovat Pikku Otava, Väinämöisen virsut, Pajulöttö ja Paukkusen tasku. Mistä nämä kaikki nimet tulevat?

Seulasten tähtijoukko on kuvattuna myös ikivanhoissa luolamaalauksissa Ranskan Lascaux’ssa, niin kutsutussa Nebran tähtikiekossa, babylonialaisissa tähtiluetteloissa, Homeroksen Iliaassa ja Odysseiassa, Raamatussa ja monessa yhteydessä maalaustaiteessa ja populaarikulttuurissa. Se oli muinaisessakin maailmassa hyvin tunnettu kohde!

Lisää Seulasista voi lukea Ursan Otsikon takana -blogista. Teksti on kirjoitettu syyskuussa 2023, ja Seulaset eivät nyt nouse iltataivaalta koillisesta, vaan joukko on jo korkealla taivaalla illan pimetessä. Muutoin teksti sopii luettavaksi nytkin.

Euroopan eteläisen observatorion (ESO) 26 sekuntia kestävässä, äänettömässä videossa zoomataan kohti Seulasia. Tähtijoukosta paljastuu lukuisia himmeämpiä jäseniä sekä avaruudessa tähtijoukkoa ympäröivää kaasua, joka heijastaa kirkkaimpien tähtien sinertävää valoa.