Havaintopaikka

<< 1.3. Milloin havaita? | Sisällysluettelo | 1.5. Havaintovarusteet >>

1.4. Havaintopaikka

Rauhallista ja riittävän pimeää havaintopaikkaa voi olla todella vaikea löytää. Lähiseudulta kannattaakin valoisaan aikaan katsoa valmiiksi havaintopaikkoja, joihin on kohtuulliset kulkumahdollisuudet, ja joihin lumi ei talviaikaan estä pääsyä. Hyvällä havaintopaikalla ei ole valosaasteesta haittaa ja näköala on esteetön. Tällaista harvemmin löytyy kotipihaltasi, jos et satu asumaan maaseudulla, tai ole vaikkapa käymässä kesämökillä. Suurista kaupungeista täytyy usein paeta yli 10 kilometrin etäisyydelle taivaan valoisuuden vuoksi. Silmä sopeutuu pimeään noin 20 minuutissa ja hämäränäkö paranee edelleen, jos pimeässä oloa jatketaan.

Hyviä havaintopaikkoja ovat tavallisesti korkeat laakeat puuttomat kalliot, laajat hiekkakuopat, hakkuuaukeat, golfkentät tai suuret pellot, joilta on esteetön näköala. Kenenkään pihapiirin tai suljetulle alueelle ei saa tunkeutua ja kannattaa välttää (yksityis)alueita, joissa ”öiselle kulkijalle” voi syntyä ongelmia maanomistajan kanssa. Toisaalta havaintopaikka saisi olla suojassa tuulelta, koska talvella −5 °C lämpötila ja 5 m/s:n tuuli vastaa purevuudeltaan −11°C pakkasta. Alavilla alueilla ja vesistön äärellä havaitsijaa ja varsinkin valokuvaajaa vaani sumu ja kaste, joten hieman korkeammalla sijaitsevat havaintopaikat ovat usein parempia.

Havaintopaikkaan ja sinne johtaviin kulkureitteihin on syytä tutustua valoisana aikana, ettei joudu öisillä havaintoretkillä hankaluuksiin eikä satu vältettävissä olevia vahinkoja, kuten kylkiluiden, tai raajojen murtumia kaatumisen tai putoamisen seurauksena. Myös auton huolimaton pysäköinti pimeässä pehmeälle pientareelle tai upottavalle jäiselle lumelle voi aiheuttaa suuria vaikeuksia saada juuttunut kulkuneuvo takaisin tielle – varaudu tilanteeseen.

Havaintopaikalle matkustamiseen liittyy aina liikenneturvallisuusriskejä eikä sinne koskaan pidä kiirehtiä henkensä kaupalla – asiat tärkeysjärjestykseen! Väsyneenä aamuyöstä kotiin palatessa auton rattiin nukahtamisen vaara on myös ilmeinen! Myös hirvikolarin vaara on pimeällä ja varsinkin syksyllä suurempi.