Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit

perseidit

Perseidit kuuluu meteoriparvien ehdottomaan eliittiin. Esimerkiksi Suomessa ei mitään meteoriparvea ole havaittu yhtä runsaasti.  Syinä tähän lienevät erinomainen ajankohta (lämpimät ja pimeät yöt) ja parven taattu aktiivisuus.

Parvi on ollut erityisen tunnettu 90-luvun alussa myös terävän kakkosmaksiminsa johdosta, joka huipentui vuonna 1993 maksimiin, jossa ZHR-luku nousi 300:aan. Tällöin havaittiin runsaasti kirkkaita bolideja. Sen jälkeen kakkosmaksimi alkoi hiipua - ja vuonna 1995 siitä ei käytännössä ollut enää mitään jäljellä, kunnes 1996 hieman yllättäen havaittiinkin aamuyöstä taas kirkkaita perseidejä kakkosmaksimin yhteydessä.

Perseidejä esiintyy heinäkuun puolesta välistä (17.7) elokuun loppuun (24.8) ja maksimi on 12.8 tienoilla. Parven meteoreita kannattaa tarkkailla lähinnä 11.- 14.8. Radiantti sijaitsee Perseuksen ja Kassiopeian tähdistöjen rajalla. Perseidit ovat melko nopeita, kirkkaita ja usein punertavan vanan jättäviä. Vanat saattavat jäädä taivaalle useaksi sekunniksi ja kirkkaimmissa bolideissa jopa minuuteiksi (ominaista lähinnä kakkosmaksimille). Tunnissa voi odottaa näkevänsä 50 - 70 perseidiä, joka edellyttää suotuisia olosuhteita. Valokuvausharrastajia tämä parvi suosii erityisesti.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi