Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

EPSC 2020 – Tiedekonferenssi virtuaaliseen tapaan

EPSC 2020 – Tiedekonferenssi virtuaaliseen tapaan

EPSC 2020 virtual conference

Veikko Mäkelä:

Koronapandemian vuoksi Europlanet Science Congress järjestettiin tänä vuonna verkossa. Konferenssi oli yhdistelmä livetapahtumia ja omatoimisesti katsottavaa materiaalia. Harrastaja–tutkija-yhteistyöllä oli näkyvä osa kokouksessa.

EPSC

Europlanet Science Congress, aiemmalta nimeltään European Planetary Science Congress eli EPSC on toinen suurista planeettatutkimuksen konferensseista maailmassa. Toinen on American Astronomy Societyn Division Planetary Sciences Meeting (DPS).

EPSC-konferensseja on järjestetty vuodesta 2006 ja ne keräävät nykyään yli 1000 osallistujaa. Nimestään huolimatta kokoukseen tulee väkeä kaikkialta maailmasta. Tänä vuonna mukana oli 1168 osallistujaa 49 maasta. Muutaman vuoden välein on järjestetty yhteiskonferensseja edellä mainitun DPS:n kanssa.

Konferenssin taustajärjestönä toimii vuonna 2019 perustettu Europlanet Society, jota edelsi löyhempi organisaatio Europlanet Consortium. Konferenssin nimen muutoskin liittyy järjestön profiilin kohottamiseen.

Vaikka kyseessä tieteellinen konferenssi, on harrastaja–tutkija-yhteistyöllä siellä vahva asemansa. Yhdessä tiedeviestinnän, tasa-arvoasioiden, kouluopetuksen, taiteen ja kansalaistieteen kanssa harrastustähtitieteellä on yhteinen ohjelmalinjansa konferenssissa. Vuorovaikutus tutkijoiden ja harrastajien välillä on ollut vilkasta.

EPSC virtuaalisesti

Vuosi 2020 on ollut monen ison tapahtuman kanssa poikkeuksellista aikaa. EPSC 2020 piti alun perin järjestää Espanjassa Granadassa syys-lokakuun vaihteessa. COVID-19-pandemia pani kuitenkin suunnitelmat uusiksi, ja koko konferenssi siirrettiin kovalla vauhdilla verkkoon. Tapahtuma laajeni kolmen viikon jaksolle 21.9.–9.10. Pääosin ohjelmaa oli kahdella ensimmäisellä viikolla, kolmannella oli vain muutamia työpajoja.

Kokousohjelmistona oli Zoom. Sitä käytettiin ns. webinaarimoodissa, jossa vain kokouksen esiintyjillä oli kamera ja mikrofoni käytössä. Kuulijoiden käytössä oli chat-tyyppinen Q & A -toiminto (Questions and Answers).

Tapahtuma oli yhdistelmä reaaliaikaista ohjelmaa sekä omaan tahtiin katsottavaa materiaalia, johon kuuluivat etukäteen videoidut kokousesitelmät sekä PDF-posterit. Jokaisella ohjelmasessiolla oli livenä 20 minuutin yleisesittely, jossa kerrottiin jakson keskisimmät sisällöt. Näiden lisäksi suorana lähetettiin päivän intro, haastatteluita, työpajoja ja yleisluentoja. Ohjelmajakso oli jaettu aamupäivän ja iltapäivän jaksoon. Väliin oli jätetty aikaa sisällön omatoimiseen tutustumiseen. Ohjelmakartassa oli huomioitu myös aikavyöhyke-eroja.

Konsepti oli varsin toimiva. Sessioyhteenvetoja seuraamalla sai hyvän yleiskuvan tieteellisestä (ja myös harrastajien) annista. Päivän liveohjelmista ilmestyi verkkoon tallenteet viimeistään seuraavana päivänä. Näitä oli mahdollisuus katsoa, jos ei varsinaiseen esitysaikaan ollut mahdollisuutta seurata. Useimmissa sessiossa oli myös foorumi, jossa voitiin käydä tarkempaa keskustelua esitysten sisällöistä. Se oli avoinna koko kokouksen ajan.

Konferenssin sisältö oli kokonaisuudessa rekisteröityneiden osallistujien saatavilla. Osallistuminen oli ilmaista Europlanet Societyn jäsenille, muiden piti maksaa osallistumismaksu. Europlanetin jäsenmaksu oli tänä vuonna tutkijoille 50 €, harrastajille ja muille erikoisryhmille 25 €.

Osa materiaalista on julkisena verkossa, mm. valtaosa harrastajaesityksistä. Myös muutama, erityisesti harrastajia kiinnostava, työpaja oli täysin avoin.

Se, mikä virtuaalikonferensseissa jää helposti puuttumaan, on vapaamuotoinen keskustelu ja tutustuminen toisiin osallistujiin. EPSC:ssä oli kyllä virtuaalinen kahvitauko, mutta sinne tuli vain kourallinen osallistujia.

Harrastajille

Tänä vuonna harrastajille tuntui olevan poikkeuksellisen paljon ohjelmaa. Tarjolla oli paitsi normaali esitelmäsessio ODAA-ohjelmalinjassa (Outreach, Diversity, Amateur Astronomy), myös pari avointa työpajaa Jupiter-havainnoista ja eksoplaneetoista. Lisäksi 29.9. Marc Delcroix piti luennon aiheesta ”The growing extent of professional and amateur astronomy collaborations in planetary sciences”.

Toki myös tiedesessioista saattoi löytää kiinnostavaa asiaa, vaikkapa Kuun, planeettojen, komeettojen tai meteorien tutkimuksesta.

Lopussa olevaan laatikkoon on kerätty joitain poimintoja ja sen jälkeen löytyy linkkejä sessioiden sivuille.

Harrastajille suunnatuista työpajoista laitoimme tiedotusta listoille ja foorumille. Näistä mainittakoon:

Juno Ground-Based Support from Amateur Astronomers (ma 21.9.)
Tässä käsiteltiin Jupiterin pilvikerroksen havaitsemista ja harrastajahavaintojen tukea Juno-luotainmissiolle. Työpajassa puhui mm. tunnettu Jupiter-kuvaaja Christopher Go. Meillähän Jupiter on ollut luvattoman matalalla näihin havainto-ohjelmiin osallistumiseksi. Juno-missiolle haetaan jatkoa ja varsinkin jatkoajan loppupuolella planeetta olisi jo vähän korkeammalla.

Työpajasta on tallenne, jonka voi katsoa Vimeosta:

The Ariel mission for exoplanets and support from amateurs (ma 28.9.)
ESAn eksoplaneettaobservatorio Ariel laukaistaan 2020-luvun lopulla. Sen tarkoituksena on tutkia noin 1000 eksoplaneettaa spektroskooppisesti. Jotta työ onnistuisi mahdollisimman tehokkaasti, eksoplaneettojen efemeridien pitää olla riittävän tarkkoja. Harrastajille suunnatussa Exoclock-ohjelmassa on tarkoitus tarkentaa eksoplaneettojen ratatietoja ja ennusteita havaitsemalla ylikulkuja.

Tästä työpajasta on tallenne Youtubessa:


The Europlanet Telescope Network
(ke 30.9.)

Europlanet rakentaa pienten tai pienehköjen teleskooppien (30 cm – 2 m) verkostoa, jota myös harrastajien on mahdollisuus päästä käyttämään tutkimustarkoituksissa. Havaintoajat hyväksytään hakemusten perusteella, mutta hakuprosessi on yksinkertaisempi kuin isoihin ammattiobservatorioihin.

Ensi vuonna Helsingissä?

Jos korona suo, ensi vuonna EPSC-kokous järjestetään Helsingin Finlandia-talolla 19.–24.9.2021. Nyt jos koskaan tieteellisestä yhteistyöstä ja planeettatutkimuksesta kiinnostuneiden kannattaa osallistua. Granadan vuoro on vuonna 2022.

Jos on vähänkin enemmän kiinnostusta kannattaa liittyä myös Europlanet Societyn jäseneksi.

Poimintoja EPSC:stä

ODAA3: Professional-Amateur collaborations in small bodies, terrestrial and giant planets, exoplanets, and ground-based support of space missions

 • Amateur Ground-based Support of the first BepiColombo flyby of Venus
 • Amateur observations of a planetary-scale wave in the middle clouds of Venus
 • Jupiter’s south polar region (~60-75° S): Medium-term flow patterns from amateur and JunoCam maps
 • Impact detection on Jupiter through amateurs’ processing of their own videos using DeTeCt
 • Astrometric observations of Near Earth Objects and Minor Planet Center
 • Comets: Seeing The Bigger Picture – Maximising the Contribution of Amateurs
 • The Europlanet Telescope Network: A global collaboration in support of planetary sciences
 • Exoplanet Observations in Taurus Hill Observatory – Scientific Support for Research Programs
 • The PVOL database in Europlanet 2024 RI

SB5: Observing and modelling meteors in planetary atmospheres

 • ASMODEUS Meteor Simulation Tool
 • Classification of fireballs: upgrading the PE criterion
 • The UK Fireball Alliance (UKFAll); combining and integrating the diversity of UK camera networks to aim to recover the first UK meteorite fall for 30 years
 • Using incompatible fireball camera systems to find meteorites – towards a data exchange standard
 • A report on the New Year’s meteorite found near Cavezzo, Italy
 • Modeling the past and future activity of the Halleyids meteor showers
 • Physical properties and radiant distribution of the Orionids as observed by the Canadian Automated Meteor Observatory’s mirror tracking system
 • Meteor pairs and groups in Geminid meteor shower
 • September epsilon Perseid cluster – collisional origin?
 • Correcting the Atmospheric Refraction of Fireball Observations at Low Elevation Angles and Significance of the Correction

SB3: Comets, Centaurs, Trans-Neptunian and interstellar objects

 • The January 11th, 2019 stellar occultation by the elongated centaur Bienor
 • The 2019 October 22nd multi-chord stellar occultation by (84922) 2003 VS2

CE11: Highlights of Regional Hub activities

 • Henrik Hargitai: Mars Atlas Work In Progress (Central European Hub)

Linkkejä

EPSC 2020
EPSC 2020 ohjelmarunko
EPSC 2002 ohjelma tarkemmin

ODAA3-ohjelmasessio  + yleisesittely videona
SB5-ohjelmasessio  + yleisesittely videona
CE11-ohjelmasessio, Mars Atlas video,  (00:00:35–00:08:10)
SMW2: Juno Ground-based Support from Amateurs
SMW12: The Ariel mission for exoplanets and support from amateurs

Marc Delcroix The growing extent of professional and amateur astronomy collaborations in planetary sciences

Europlanet Telescope Network

Europlanet Society

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *