Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Viikonlopullinen aurinkokunta-asiaa

Viikonlopullinen aurinkokunta-asiaa

Veikko Mäkelä:

Perinteinen aurinkokuntatapaaminen järjestettiin toistamiseen verkossa. Viikonloppu tarjosi niin yleisasiaa kuin vähän vaativampia teemoja. Tarjolla oli käytännön havaintodemo ja tavanomaisempia esitelmiä.

Aurinkokuntatapaamisen 2022 antia. Copernicus 11.2.2022 (Kuva: Ari Haavisto), Super-flare joulukuussa 2005 (Kuva: Nasa/NOAA), Porriman peitto 19.2.2022 (Kuva: Matti Suhonen), Härkämäen eksoplaneettaposteri (Kuva: Harri Haukka), Kuun, Merkuriuksen ja Plejadien kohtaaminen 2.5.2022 (kuva: Veikko Mäkelä/Tähdet 2022) ja komeetan C/2020 V2 (ZTF) rata 2022 (kuva: Veikko Mäkelä).

Aurinkokuntatapaaminen aloittaa perinteisesti ryhmätapaamisten vuoden.  Tapahtuma ajoittui viikonloppuun 11.–13.2.2022. Nyt jo muutamia vuosia ennen hiihtolomakautta järjestettävä tapaaminen pidettiin toistamiseen vain verkossa.  Ohjelma oli seurattavissa Zoomin välityksellä ja samanaikaisesti Youtubessa. Hybriditoteutusta ei voitu edes harkita Tähtikallion havaintokeskuksen vesiongelman vuoksi.

Verkkototeutus antoi tapaamiselle kuitenkin liikkumavaraa. Tänäkin vuonna aloitettiin jo perjantai-iltana ja sunnuntaipäivällekin saatiin mahtumaan pari esitystä. Pääosa tarjonnasta keskittyi kuitenkin lauantaille.

Monipuolista tarjontaa

Tänäkin vuonna tapahtuma sisälsi ohjelmaa kultakin järjestävältä ryhmältä, vähintäänkin aihepiiriä sivuten.  Aurinkokuntapaaminen onkin Cygnus-kesätapahtuman jälkeen laaja-alaisin harrastusryhmien kokoontuminen.  Mukana olivat tälläkin kertaa Asteroidit ja komeetat, Aurinko, Kuu ja planeetat, Meteorit, Revontulet sekä Tieteellinen yhteistyö.  Aivan niin runsas tarjotin ei ollut kuin vuonna 2021, mutta ohjelmaa riitti hyvin koko viikonlopuksi.

Ehkä mielenkiintoisinta antia kuultiin ja nähtiin perjantai-iltana, kun Ari Haavisto kertoi Kuun kuvaamisesta uudella 60 cm:n Newton-putkellaan. Tällä kertaa oltiin aivan aidon Kuun äärellä.  Seeingin väreily kiertolaisemme pinnalla oli konkreettisesti koettavissa sekä se, että kuvatun videon pinominen ja käsittely paljastivat hämmästyttävän terävän lopputuloksen.

Lauantain pääohjelmina olivat Kari Kuuren Aurinkomyrskyistä kertova esitelmä sekä Paula Wirtasen ja allekirjoittaneen esitys Kuun libraatiosta. Tieteellisempää ja tiukempaa antia edustivat kolmen puhujan kooste-esitys harrastajapostereista tiedekokouksissa sekä Markku Nissisen esitelmä meteoriparvien ratalaskennasta Orekit-ohjelmistokirjastolla.

Tapaamiseen on perinteisesti kuulunut myös katsausta tulevaan. Tätä edustivat sunnuntaina Paula Wirtasen planeettakatsaus vuoteen 2022 sekä allekirjoittaneen vastaava komeettarintamalta. Matti Suhonen kertoi jo lauantaina tulevista pikkuplaneetoista ja tähdenpeitoista.

Materiaaleja ja videoita

Perinteiseen tapaan tapahtuman esitykset tallennettiin ja käsittelemättömät livetallenteet olivat katseltavissa parisen viikkoa Ursan harrastustoiminnan Youtube-kanavalla.  Leikatut versiot ilmestyvät pikkuhiljaa samalle kanavalle jälkikäteen.

Esitelmiä tukevat esitysmateriaalit löytyvät PDF-versioina vanhaan tapaan tapahtuman verkkosivuilta.

Linkkejä

Aurinkokuntatapaaminen 2022
Ursan harrastustoiminnan Youtube-kanava

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *