Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Meteorit

Ilmiöitä, jotka eivät ole meteoreja

Lentokoneiden jättövanat

Jättövanat johtuvat pääasiallisesti suihkukoneiden kuumien pakokaasujen tiivistymisestä korkealla ilmakehässä koneiden matkalentokorkeudessa, eli n. 10 km korkeudella. Kovin matalalla ei jättövanoja muodostu ja joskus voi matkalentokorkeudessa oleva lentokonekin olla muodostamatta jättövanaa.

Etenkin etelä-Suomessa on ilmatila varsin vilkkaassa käytössä ja näitä näkyy hyvin paljon. Jättövanat voivat olla hyvin komeita ja näyttäviä varsinkin ilta-auringon paistaessa korkealla ilmakehässä oleviin tiivistymisvanoihin. Itse lentokone ei useinkaan näy ollenkaan, koska se on hyvin pieni verrattuna jättövanaan. Vanat voivat näkyä hyvinkin kaukaa erittäin kirkkaina. Vana on usein kaksiosainen.


Iridium-satelliittien aiheuttamat kirkkaat välähdykset

Satunnainen välähdys öiseltä tähtitaivaalta lienee useimmiten peräisin Iridium-satelliiteista. Näiden tietoliikennesatelliittien rungossa on kookas parimetrinen tasopeilimäinen tietoliikenneantenni. Osuessaan sopivaan kohtaan auringon ja maanpäällisen havaitsijan kanssa, näemme kirkkaan välähdyksen, joka kilpailee helposti loistollaan puolenkuun kirkkauden kanssa.

Iridiumien välkettä riittää jokaiseen Suomen yöhön, sillä näitä satelliitteja on kiertoradalla satakunta. Joku niistä osuu kohdalleen ja näkyy kirkkaana muutaman sekunnin mittaisena välähdyksenä.

Iridiumeja voi käydä laskemassa omalle horisontilleen mm. Heavens Aboven sivustolla.

RSS Zeniitti

RSS Taivaanvahti

  • AurinkokuntaLyridit II 20.4.2021 klo 22.54 - 21.4.2021 klo 3.40; Jyväskylä; Harri Kiiskinen
  • AurinkokuntaLyridit II 18.4.2021 klo 23.01 - 19.4.2021 klo 2.48; Jyväskylä; Harri Kiiskinen2
  • AurinkokuntaKvadrantidit IV 3.1.2021 klo 18.05; Kuusamo, Käylä; Jani Päiväniemi
  • AurinkokuntaMeteori IV 2.9.2020 klo 3.15; Äänekoski; Rauno Parkkila

RSS Avaruus.fi-foorumi