Taivaan valoilmiöitä, jotka eivät ole meteoreja



Lentokoneiden jättövanat:

Jaostoon tulee paljon havaintoja, joissa on selvästi kyse lentokoneen jättövanoista. Jättövanat johtuvat pääasiallisesti suihkukoneiden kuumien pakokaasujen tiivistymisestä korkealla ilmakehässä koneiden matkalentokorkeudessa, eli n. 10 km korkeudella. Kovin matalalla ei jättövanoja muodostu ja joskus voi matkalentokorkeudessa oleva lentokonekin olla muodostamatta jättövanaa.

Etenkin etelä-Suomessa on ilmatila varsin vilkkaassa käytössä ja näitä näkyy hyvin paljon. Jättövanat voivat olla hyvin komeita ja näyttäviä varsinkin ilta-auringon paistaessa korkealla ilmakehässä oleviin tiivistymisvanoihin. Itse lentokone ei useinkaan näy ollenkaan, koska se on hyvin pieni verrattuna jättövanaan. Vanat voivat näkyä hyvinkin kaukaa erittäin kirkkaina. Vana on usein kaksiosainen.

Olen koonnut muutamia itse ottamiani kuvia lentokoneiden jättövanoista. Kuvat on otettu 1.1.2004 Kangaslammilla Warkauden Kassiopeia ry:n Härkämäen tähtitornilla.

Kuten kuvista näkyy, voi tällainen valoilmiö luoda helposti mielikuvan siitä, että ulkoavaruudesta olisi tulossa savuvanaa vetävä kappale ilmakehään. Tällainen mielikuva voi olla joskus auringonvalon paistaessa sopivasti matalalla taivaanrannassa näkyvästä kirkkaasta valojuovasta hyvinkin vahva, jos ei ole varsinkaan ennen vastaavaa ilmiötä nähnyt ja sitä ei osaa tunnistaa jättövanaksi.

Jos haluat isomman kuvan, niin klikkaa pientä kuvaa.

Markku Nissinen












Iridium-satelliittien aiheuttamat kirkkaat välähdykset:

Oheinen teksti on otettu Ursan Tekokuut- ja raketti-ilmiöt jaoston sivulta.

Iridiumit ovat taivaan välähtelijöitä

Satunnainen välähdys öiseltä tähtitaivaalta lienee useimmiten peräisin Iridium-satelliiteista. Näiden tietoliikennesatelliittien rungossa on kookas parimetrinen tasopeilimäinen tietoliikenneantenni. Osuessaan sopivaan kohtaan auringon ja maanpäällisen havaitsijan kanssa, näemme kirkkaan välähdyksen, joka kilpailee helposti loistollaan puolenkuun kirkkauden kanssa.

Iridiumien välkettä riittää jokaiseen Suomen yöhön, sillä näitä satelliitteja on kiertoradalla satakunta. Joku niistä osuu kohdalleen ja näkyy kirkkaana muutaman sekunnin mittaisena välähdyksenä.

Iridiumeja voi käydä laskemassa omalle horisontilleen mm. Heavens Aboven sivustolla.






Takaisin meteorijaoston kotisivulle