Havaintovarusteet

<< 1.4. Havaintopaikka | Sisällysluettelo | 1.6. Ryhmähavainnot >>

1.5. Havaintovarusteet

Havaitsijan kannattaa tehdä olonsa mahdollisimman mukavaksi ja käyttää makuualustana retkipatjaa, tai vaaka-asentoon säädettyä puutarhatuolia. Havaintopaikalle otettavien varusteiden määrä riippuu havaintopaikan sijainnista ja havainnon pituudesta. Jos havaintoja tekee kotipihallaan, voi unohtuneet tavarat käydä helposti hakemassa. Pitemmälle mentäessä kannattaa etukäteen miettiä mitä havaintoretkellä mahdollisesti tarvitsee, ettei esim. joudu kirjaamaan meteoreja lumikinoksen reunaan. Suomen talvi on yleensä kylmä ja runsas vaatetus on aina tarpeen. Tarpeellisiksi ovat osoittautuneet lämpimät pilkkihaalarit yhdistettynä kerrospukeutumiseen, sekä makuupussi, villasukat ja talvilenkkarit. Yleensä ensin alkaa palella varpaita ja jos niistä katoaa tunto, on heti pidettävä tauko ja hypittävä, tai maaston salliessa muuten ripeällä liikunnalla, esim. juoksentelemalla muutamia minuutteja, saatava veri taas kiertämään ennen havainnon jatkamista.

Mukaan on hyvä ottaa muutama tähtikartan kopio ja sulkea ne muovitaskuihin kostumisen estämiseksi ja myös meteorien piirroshavaintoihin tarkoitettuja karttalehtiä, jos aikoo tehdä meteoreista piirroshavaintoja. Karttoihin kannattaa jo kotona merkitä aktiivisten parvien radiantit ja rajasuurusluokan määrityksessä käytettävät alueet. Kellon toiminta ja sen näyttämä aika on syytä tarkistaa ennen havaintopaikalle lähtöä. Kello voi joskus hiipua kovassa pakkasessa, vaikka se olisikin ranteessa.

Havaintojen kirjaamisessa kannattaa käyttää nauhuria, tai nykyaikaista muistikorttia käyttävää digitaalista sanelinta, mutta on huolehdittava etteivät paristot tyhjenny kylmässä kesken kaiken – tekniset apuvälineet silti joskus pettävät – ennemmin, tai myöhemmin. Havainnon aikana kannattaa tarkastaa äänitallentimen toiminta, jopa sekin ovatko havainnot todella tallentuneet.

Havainnot voi vaihtoehtoisesti myös merkitä suoraan havaintolomakkeelle, tai käyttää omaa havaintovihkoa, johon kannattaa valmiiksi merkitä tarvittavat sarakkeet, jottei mitään tärkeitä tietoja jäisi merkitsemättä. Mukaan kannattaa varata useampi lyijykynä. Kuulakärkikynä, tai tussi eivät toimi pakkasessa.

Taskulamppu lienee välineistä tärkein, sillä joskus havaintopaikalta säkkipimeässä palatessa toimiva käsivalaisin on välttämätön ja vähentää tapaturmariskiä. Havainnon aikana kirjaamisen avuksi käytettävän valon tulisi punainen, jottei silmän hämäränäkö heikentyisi. Tällainen on esim. kirjauslehtiöön narulla kiinnitetty punaisesta LED-valosta ja paristosta tehty kynävalaisin-yhdistelmä, tai punaisella kalvolla peitetty LED-otsalamppu.