Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Laitepäivät 2019 Tähtikallio, Artjärvi, Orimattila.

Terveiset Tähtikalliolta

Laitepäiville kokoontui jälleen runsaasti osanottajia. Ilmoittautuneita oli yhteensä 32 henkeä, joista suurin osa oli paikalla koko viikonlopun ja myös yöpyi Tähtikalliolla. Sänkypaikat riittivät kuitenkin hyvin, kun osa vieraista saapui vasta lauantaina ja osa lähti jo illalla kotiin. Vieraskirjaan kertyi 33 nimeä. Viikonlopun ohjelma noudatti vanhaa kaavaa, perjantaina täytettiin jääkaapit ja pystytettiin havaintolaitteet. Loppuaika käytettiin jääkaappien tyhjentämiseen, esitelmien kuunteluun, keskusteluun ja havaintoihin. Sää oli erinomainen erityisesti perjantaina ja lauantaina. Lauantain vastaisena yönä mitattiin SQM lukemaksi peräti 21,71, lämpötila oli nollan tuntumassa ja ilman kosteus pieni, joten olosuhteet olivat hienot havaintojen tekemiseen. Valokuvaajat olivat ahkerina, havaintokortteja täytettiin tai muuten vain keskityttiin katselemaan tuttuja kohteita ja ehkä joitain uusiakin.

Lauantain aamutoimet sujuivat hyvin rauhallisesti, kun jokainen keskittyi lähinnä omiin ajatuksiinsa ja aamupalaan. Suurin osa oli mennyt nukkumaan vasta hieman ennen auringon nousua ja ohjelman mukaiseen edellisen yön havaintojen läpikäyntiin osallistui vain muutama. Kari oli ehtinyt käsitellä muutaman komeetta- ja asteroidikuvan ja Juha pisti kiertämään havaintokorttejaan. Muidenkin aikaansaannokset ilmestyvät varmaan aikanaan Taivaanvahtiin.

Iltapäivän esityksiä oli kuuntelemassa täysi sali. Ensin Oskari ja Kari kertoivat, miten edullinen suodatinpyörä muutetaan tietokoneohjatuksi hyödyntäen netistä hankittuja puolivalmiita komponentteja, itsesuunniteltua piirilevyä ja omia työkaluja. Seuraavaksi Rauno kertoi himmeiden kaasusumujen kuvausprojektistaan ja kenties ensimmäisestä harrastajan ottamasta valokuvasta kohteesta PNG 177.5+03.1. Iltapäivän ensimmäinen sessio päättyi Jarin ja Samulin esitykseen CEDIC 2019 konferenssista ja heidän yhteenvetoonsa eri maiden syväntaivaan harrastajien kuulumisista ja suuntauksista.

Ohjelma jatkui vanhan tavan mukaan yhteiskuvalla (hovikuvaajamme Jorma Kosken ottama kuva on nähtävissä Laitepäivien sivuilla) ja iltapäiväkahvilla, jonka jälkeen
Eero Koivula kertoi Tähtikallion EU-projektitilanteesta, saadusta Google-apurahasta ja sen käyttösuunnitelmista sekä millaisia parannuksia ja korjauksia on suunnitteilla mm. torneihin liittyen. Osa suunnitelmista herätti runsaasti keskustelua ja myös arvostelua kuultiin joihinkin ajatuksiin liittyen. Seuraavaksi Jari kertoi uuden hiilikuituisen Newton-astrografinsa toteutuksesta, haasteista matkan varrella ja havaituista ongelmista, mitkä pitää vielä ratkaista ennen kuin projekti voidaan katsoa valmistuneeksi.

Päivän viimeisenä esityksenä Pekka Mikkola Ursalosta esitteli, miten tähtinäytöksessä okulaarin taakse vuoroaan jonottavien oloa voidaan helpottaa tarjoamalla heille reaaliaikaista videokuvaa illan kohteista ja pilvien yllättäessä ehkä näyttää lohdutukseksi valokuvia. Tulevaisuuden suunnitelmissa myös tähtinäytös Salon keskustassa suuren mainostaulun avulla.
Lauantai-iltana Ryskeen Jorma tarjosi jälleen mahdollisuuden käyttää Viestikallion Lomo- teleskooppia ja monet hyödynsivätkin tämän tilaisuuden. Sunnuntain vastainen yö oli myös kelvollinen sään puolesta mutta ei edellisen yön veroinen.

Sunnuntai valkeni, jos mahdollista, vieläkin hiljaisemmissa tunnelmissa, väsymys näkyi useimpien naamasta kahden vähäunisen yön jäljiltä. Päivän ainoassa esityksessä Kari esitteli hiilikuituteleskooppinsa rakentamisen etenemisestä. Ensivalotus odotuttaa vielä.

Kuten aiemminkin, palautetta toivotaan niin järjestelyjen kuin ohjelmankin suhteen. Kaikki toiveet pyritään huomioimaan.

Jälleen suuri kiitos kaikille esitysten pitäjille ja osallistujille. Nähdään ensi vuonna samassa paikassa. Tuolloin meillä on varmaan parempilaatuiset kuvan ja äänen tallennusvälineet käytettävissä.

t. OP

Ohjelma:

Perjantai 5.4.

16.00- Kokoontuminen alkaa. Majoittautuminen varauslistan mukaan!

19.00-19.15 Tapahtuman avaus / Havaintovälineryhmän vetäjät

19.15-20.00 Vapaata seurustelua ja havaintolaitteiden pystytystä

20.00-22.00 Sauna

22.00- Havaintoja sään salliessa

Lauantai 6.4.

09.00-10.00 Aamutoimet

10.00-11.30 Edellisen yön havaintojen läpikäynti

11.30-12.00 Vapaata seurustelua

12.00-13.30 Lounastauko

13.30-14.00 Christos Oscar Kambiselis & Kari Laihia: DIY Ascom, suodatinpyörön ohjaus video 

14.00-14.30 Rauno Päivinen: PNG 177.5+03.1 video 

14.30-15.30 Samuli Vuorinen ja Jari Saukkonen:

Kuulumisia CEDIC 2019 konferenssista video  

Komakallion kuulumisia video 

15.30-16.00 Kahvitauko, yhteiskuva ja jaloittelu

16.00-17.15 Eero Koivula: Tähtikallion projektitilanne ja kehityssuunnitelmia video 

17.15-18.00 Jari Saukkonen: Newton-astrografin rakennusprojekti video 

18.00-18.15 tauko

18.15-18.45 Pekka Mikkola: Uudenlainen konsepti tähtinäytöksiin video 

20.00-22.00 Sauna

22.00- Havaintoja sään salliessa

Sunnuntai 7.4.

09.00-10.00 Aamutoimet

10.00-11.00 Edellisen yön havaintojen läpikäynti

11.00-11.45 Kari Laihia: Hiilikuituteleskoopin rakentaminen etenee video 

11.45-12.15 Havaintovälineryhmän kokous

12.15-13.30 Lounastauko

13.30-15.00 Paikkojen järjestelyä, siivous, kotiinlähtö

Laitepäivät 2019 Avaruus.fi-keskustelualueella

Ohjeita osallistujille

  • Tähtikalliolla on majoitustiloja noin 30 hengelle. Makuupussi tai peitto + lakana ja tyynyliina mukaan, jos aiot yöpyä
  • Varatkaa sisätossut/kengät tai villasukat, alakerran lattiat voivat olla vähän kylmiä
  • Ruokailut hoidetaan omin eväin, Tähtikallion keittiö ja kylmätilat on käytettävissä
  • Joka ilta on mahdollisuus saunoa, varaa pyyhe mukaan!
  • Selkeällä säällä voidaan tehdä havaintoja omilla tai Tähtikallion havaintolaitteilla
  • Ajo-ohje Tähtikalliolle
  • Tähtikallion mäki saattaa olla hiukan jäinen, tarkempaa tietoa tapahtumaviikolla

RSS Zeniitti

Tapahtumakalenteri

RSS Avaruus.fi-foorumi