Zeniitti

Tähtiharrastuksen verkkolehti

Syvä taivas -tapaaminen 2023

Syvä taivas -tapaaminen 2023

Toni Veikkolainen

Kesän kääntyminen syksyksi toi jälleen mukanaan Ursan syvä taivas -harrastusryhmän tapaamisen. Tapahtuma kokosi Tähtikalliolle aurinkokunnan ulkopuolisten kohteiden havaitsemisesta kiinnostunutta väkeä peräti 32 hengen verran ja mukana oli pitkästä aikaa myös kansainvälisiä vieraita.

Syvä taivas -tapaaminen palasi viime kerran 30-vuotisjuhlatunnelmista perinteisempään menoon. Tapahtuman ajankohtana oli syyskuun kolmas viikonloppu 15.-17.9.2023. Mikään syyskuun viikonloppu ei osunutkaan yhtä lähelle uuttakuuta. Sää oli tällä kertaa kaksijakoinen. Sekä perjantaina että lauantaina alkuyöt olivat lähes selkeitä mutta ensimmäisenä yönä sää pilvistyi keskiyön maissa ja toisena yönä hieman pikkutuntien puolella. Havaintoja onnistuttiin kuitenkin tekemään niin kakkostornin Alluna-kaukoputkella kuvaten kuin kolmostornin Meadella visuaalisesti. Harrastajien omia laitteita oli myös paikalla. Ykköstornin Astrofoxin käyttö ei tällä kertaa ollut mahdollista koska putken ja tornin perusparannustyöt olivat kesken. Edellisen tapaamisen jälkeen Tähtikalliolle valmistuneet laavu ja grillipaikka pääsivät käyttöön.

Tapahtuman virallinen ohjelma oli tuttuun tapaan keskittynyt lauantaille. Juha Ojanperä aloitti pitämällä esitelmän Herschel 400-luettelosta. Sitä seuranneessa harrastusryhmän kokouksessa ryhmän nykyisten vastuuhenkilöiden mandaatti jatkui vuodella. Lisäksi ryhmän toimihenkilöt päättivät siirtää nykyisin Ursan Wikissä olevat osat harrastusryhmän digitaalisesta materiaalista ryhmän verkkosivuille, koska Ursa luopuu Wikin käytöstä lähitulevaisuudessa. Seuraavan Syvä taivas -tapaamisen ajankohta kiinnitettiin viikonlopulle 6.-8.9.2024.

Ruokailutauon jälkeen pidin puheen Tähtikalliolla tehdyistä supernovahavainnoista. Sen jälkeen Tomi Kurri vangitsi yleisön huomion mahtavilla Australian pimeiden taivaiden alta ottamillaan tähtikuvilla. Petri Kuossarin esityksessä korostui tieteellinen yhteistyö Unistellar-kaukoputkien käyttäjäyhteisön ja ammattitutkijoiden välillä. Lauantain illalle suunniteltu keskustelu harrastajien omista havainnoista siirrettiin sunnuntaille tapahtuman lyhyen päätöskeskustelun yhteyteen.

Tälläkin kertaa kokemus DS-tapaamisesta oli myönteinen. Järjestetyn ohjelman ohella vapaamuotoinen ajatustenvaihto oli oleellinen osa tapahtumaa ja tälläkään kertaan ei jääty vaille havaintoja. Nähdään taas ensi vuonna!

Linnunradan keskusalue pääsi itseoikeutetusti Tomi Kurrin kuviin. Kuva: Toni Veikkolainen

Syvä taivas -tapaamisen 2023 ryhmäkuva. Kuva: Jari-Pekka Savojoki.

Tapahtuman www -sivu (mukana ohjelma, sekä esitysmateriaalit): https://www.ursa.fi/syvataivas2023.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *