Kirjaudu tai rekisteröidy

Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä

Ursa rakensi aurinkokuntamallin Helsingin Aleksanterinkadulle Tähtiharrastsupäivänä vuonna 2016. Kolmen sepän patsaalla havaittiin myös Aurinkoa. Kuva Ursa
[logo]

Valtakunnallinen tähtiharrastuspäivä on vuosittainen tähtiharrastuksen teemapäivä. Sitä vietetään elokuun viimeisenä lauantaina. Paikalliset tähtiharrastusyhdistykset ja yksittäiset tähtiharrastajat eri puolilla Suomea esittelevät tällöin toimintaansa sekä järjestävät tähtitieteeseen ja -harrastukseen liittyvää ohjelmaa.

Tähtiharrastuspäivän ajankohdaksi on valittu hetki, jolloin illat alkavat vähitellen tummentua ja ihmiset etsivät syksyn alkaessa uusia harrastuksia ja kiinnostuksen kohteita. Päivä onkin mainio hetki tutustua tähtitieteen ja taivaan tarkkailun kiehtovaan maailmaan.

Osallistu tähtiharrastuspäivään 31.8.2019!

Tänä vuonna Tähtiharrastuspäivää vietetään lauantaina 31. elokuuta.

Ursan ohella muutamat paikalliset tähtiyhdistykset järjestävät paikkakunnillaan omaa ohjelmaa tähtiharrastuspäivänä.

HUOM! Inhimillisen virheen seurauksena Ursa ilmoitti aiemmin Tähtiharrastuspäivän olevan 24.8., mutta oikea päivämäärä on 31.8.

Ursa haluaa rohkaista myös yksittäisiä harrastajia järjestämään ohjelmaa. Voit osallistua Tähtiharrastuspäivään seurasta tai sijainnista riippumatta! Miltä näyttää juuri sinun tähtiharrastuksesi? Ota perhe tai kaverit mukaan ja mene vaikka bongaamaan iltataivaalta tuttuja ja vieraampia tähdistöjä. Järjestä naapureille, taloyhtiölle tai muulle yhteisöllesi aurinko- tai tähtinäytös, kuva- tai videoilta tai jaa paras tähtikirjavinkkisi.


Ohjelma 2019

Helsinki / Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Tähtienkatseluretki Viikin Hakalanniemen pelloille. Tähtitaivas on osa Suomen luontoa, mutta mitä sieltä löytyy? Tule mukaan ihmettelemään pimenevää yötaivasta ja etsimään syksyn tähtikuvioita. Tai jos olet aina halunnut kulkea pimeässä metsässä, mutta et ole uskaltanut, nyt on tilaisuutesi liikkua yöllisessä kaupunkiluonnossa mukavien ihmisten seurassa! Retki on maksuton eikä sille tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Lähtö Gardenian parkkipaikalta klo 22.00 (Koetilantie 1, 00790 Helsinki), josta kuljetaan kohti Hakalanniemen peltojen keskellä olevaa havaintopaikkaa. Ota mukaan taskulamppu ja säänmukainen varustus. Pilvisellä säällä seikkaillaan yöllisessä luonnossa, käydään Viikin Arboretumissa ja pohditaan pimeyden merkitystä ihmiselämälle.

Lisätietoja esim. esteettömyydestä voi tiedustella retken vetäjältä Tuukka Perhoniemeltä (tuukka.perhoniemi@ursa.fi, 040 5042429).

Tapahtuma Facebookissa

Järvenpää / Altair

Keski-Uudenmaan Altair esittelee päivällä toimintaansa Maa Elää -tapahtumassa Järvenpään torilla ja illemalla 17–20 välillä Vanhankylän kartanon Venetsialaisissa.

Tapahtuma yhdistyksen verkkosivulla

Tapahtuma Facebookissa

Kouvola / Konut Tählet

Konut Tählet ry järjestää illalla klo 20.30 alkaen tähtinäytöksen Jaalan tähtitornilla (Kiislahdentie 42). Tornilla tutustutaan illan tähtitaivaaseen ja tornin laitteistoon. Tapahtumassa on pullakahvi- ja mehutarjoilu sekä makkaranpaistomahdollisuus.

Tapahtuma Facebookissa

Lahti / Lahden Ursa

Aurinkonäytös Lahden Ursan tähtititornilla yleisölle ja jäsenille klo 13–16. Yönäytös tähtitornilla klo 22–24. Torni on avoinna säästä riippumatta.

Tapahtuma yhdistyksen sivulla

Salo / UrSalo

UrSalo esittelee tähtitieteen harrastusta, tähtitornia ja havaintovälineitä klo 18 alkaen Halikon vesitornin tähtitornilla. Sään salliessa katsellaan myös Aurinkoa, Kuuta ja planeettoja.

Tapahtuma yhdistyksen sivulla

Turku / Turun Ursa

Turun Ursa pitää avoimet ovet Kevolan tähtitornilla (Ilttulantie 50, Paimio) klo 14–18. Sään salliessa ilta jatkuu tähtinäytöksellä kello 20–24 Kevolassa. 

Tapahtuma Facebookissa

Tähtiharrastuspäivän logo

Tähtiharrastuspäivällä on virallinen logo, jonka on suunnitellut Kaisa Jaakkola. Voit ladata sopivan logon itsellesi käytettäväksi Tähtiharrastuspäivän viestintätarkoituksissa.

Hae logoja itsellesi »


Tähtiharrastuspäivä ja some

[logo #tähtiharrastuspäivä]

Tähtiharrastuspäivään kannattaa osallistua sosiaalisessa mediassa.  Päivän virallinen tunniste (hashtag) on

#tähtiharrastuspäivä

Otsikoi tapahtumasi paikkakunnan tai yhteisösi mukaan, esim. "Tähtiharrastuspäivä Lahdessa", "Tähtiharrastuspäivä Tähtelän luontokerhossa" jne.

Otsakkeen kuvat: Nasa, ESA, N. Smith (Kalifornian yliopisto, Berkeley), ja The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)