Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Kesäleirit 2023

Ursa järjestää kesällä leiritoimintaa 918-vuotiaille Ursan havaintokeskus Tähtikalliolla Orimattilan Artjärvellä. Leirien hintaan kuuluu majoitus uudessa ja viihtyisässä päärakennuksessa sekä ateriat (aamupala, lämmin lounas, lämmin päivällinen ja iltapala), joista vastaa ammattimainen catering-palvelu.

Kuljetus leireille tapahtuu omilla kyydeillä. Ursa auttaa yhteiskyytien koordinoimisessa. Ilmoittautuminen leirille on sitova. Peruuttaminen onnistuu sairastapauksissa lääkärintodistusta vastaan. Epäselvissä tapauksissa ota yhteyttä Ursaan (ursa .ät. ursa.fi, puh. 09 6840 400).

Leirimaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä Ursan verkkokaupassa.

Tähtileiri I n. 9–13-vuotiaille 29.7.–1.8. (hinta Ursan jäsenille 290 €, muille 340 €)

Tähtileiri II n. 13–18-vuotiaille 2.8.–6.8. (hinta Ursan jäsenille 340 €, muille 390 €)

Huom! Ikärajat ovat suuntaa-antavia. Jos et ole varma, kumpi leiri olisi osuvampi, kannattaa olla yhteydessä leirin pääohjaajaan (yhteystiedot alla).

Tähtileirillä opitaan hauskojen ja mielenkiintoisten esitysten kautta tähtitiedettä, sekä joissain määrin myös tärkeitä rinnakkaistieteitä, kuten fysiikkaa ja kemiaa. Sään salliessa yötaivasta päästään myös itse havaitsemaan kaukoputkilla. Oman kaukoputken saa ottaa mukaan, mutta sitä ei erikseen tarvita. Tähtileiri I:llä askarrellaan ja käsitellään aiheita kevyemmin, kun taas Tähtileiri II on asiapainotteisempi, ja asioita pyritään käsittelemään hieman syvemmin. Leirejä vetävät kivat nuoret ohjaajat.

Aiheita käsitellään aina planeetoista galakseihin, alkuräjähdyksestä universumin tulevaisuuteen, kaukoputkihavainnoista satelliitteihin sekä muita tähtitieteen mielenkiintoisia aiheita. Mistä kaikki sai alkunsa? Miten maapallo syntyi? Voiko avaruudessa olla elämää? Mikä on eksoplaneetta? Miten tähdet syntyvät ja kuolevat? Näihin kaikkiin ja moniin muihin kysymyksiin löytyy vastaus Tähtileiriltä.

Tähtileireille ei ole mitään lähtötasovaatimuksia: ohjelmaa löytyy niin uusille harrastajille kuin kokeneille konkareille.

Lisätietoja leireistä voi tiedustella leirin pääohjaaja Saara Virkkuselta joko sähköpostitse (saara.virkkunen .ät. ursa.fi) tai puhelimella (045 2320 210).