Tähtitieteellinen yhdistys Ursa

Sähköpostilistojen ohjeita ja pelisääntöjä

Seuraavien pelisääntöjen tarkoituksena on helpottaa kanssakäyntiä Ursan sähköpostilistoilla sekä vähentää mahdollisia ongelmatilanteita ja mieliharmia lukijoiden keskuudessa. Pyrkimällä noudattamaan seuraavia ohjenuoria, voimme pitää listat kelvollisina viestinnän muotoina.

Oikeat asiat oikeilla listoilla

Postita listalle vain sellaisia viestejä, jotka mielestäsi kuuluvat listan aihepiiriin. Jos olet epävarma, tarkasta mitä kaikkia listoja Ursan palvelimella on ja tarvittaessa lähetä listan ylläpitäjälle viesti ja kysy, sopiiko se listalle.

Listan ylläpitäjän tavoitat aina osoitteella lista_nimi-owner@ursa.fi

Huom! Voit postittaa vain niille listoille, joille olet liittyneenä. Jos postitat listalle, jolla et ole jäsenenä, viesti ohjautuu listan ylläpitäjälle, joka toki saattaa ohjata viestisi listalle. Jos kuitenkin haluat seurata viestisi mahdollisesti aikaansaavaa keskustelua, liity listalle.

Ristiinpostittaminen

Ristiinpostittaminen tarkoittaa saman viestin monelle listalle lähettämistä. Harkitse tarkoin, ennen kuin liität viestisi vastaanottajaksi useampia sähköpostilistoja. Jos viestisi todella koskettelee useamman listan aihepiiriä, on ristiinpostitus perusteltua.

Jos vastaat ristiinpostitettuun viestiin, tarkasta liittyykö vastauksesi edelleenkin useamman listan aihepiiriin. Jos ei, poista lähetysosoitteesta tarpeettomat listat.

Asiallinen kielenkäyttö

Muista, että liikut foorumilla, jossa lukijoina voi olla kymmeniä ihmisiä, joilla on hyvin erilaisia arvokäsityksiä. Esitä asiasi välttäen epäasiallisia ilmaisuja.

Vältä loukkaamasta ketään henkilökohtaisesti. Jos kritisoit julkisesti toisen mielipiteitä, pidäydy asioissa, älä mene henkilökohtaisuuksiin vaan argumentoi asiallisesti. Mieti, milloin on parempi lähettää henkilökohtainen viesti lähettäjälle, paremminkin kuin julkinen viesti listalle. Kerro vastaanotaajalle, että hän huomaa viestin olevan henkilökohtainen, ei listan kautta tullut. Muista aina, että sähköpostissa syntyy herkästi ylilyöntejä, joita ei tapahtuisi, jos keskustelisit kasvotusten toisen kanssa.

Monien listojen www-arkistot ovat myös julkisia, jossa et varmaan halua näkyvät kirjoittamaasi epäasiallista tekstiä.

Liitteet

Toisin kuin Ursan vanhemmassa sähköpostilistajärjestelmässä, liitteiden lähettäminen listoille on mahdollista. Liiteitä ei kuitenkaan jaeta tilaajien sähköposteihin, vaan ne tallentuvat listan www-arkistoon, johon on linkki liitteen sisältäneen listaviestin lopussa.

RSS Taivaanvahti

RSS Avaruus.fi-foorumi